Valeš: Spolu do europarlamentu? Dort pejska a kočičky. Lidovci střílejí do svých voličů

Politolog Lukáš Valeš byl hostem pořadu K věci.

K VĚCI 24.10.2023

Rozhodnutí koalice Spolu jít společně do eurovoleb připomíná dort pejska a kočičky. Uvedl to politolog Lukáš Valeš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něj je především problém, že strany mají na řadu témat rozdílné názory, jde například o Green Deal (Zelenou dohodu pro Evropu) či přijetí eura. Rovněž se vymezil proti tvrzení lidovců, že hodlají být sociálním svědomím vlády. „Maximálně tak černým,“ rýpl si politolog.

Valeš označil rozhodnutí tří vládních stran koalice Spolu za „katastrofální“. „Dlouho jsem věřil v racionalitu představitelů stran, zvlášť když má každá z nich zásadně rozdílné názory na evropskou politiku,“ sdělil v pořadu K věci. Každý subjekt by byl v europarlamentu i přes politickou spolupráci v kampani sám za sebe. „Je to jako když pejsek s kočičkou míchají dort. Chápu, že Petr Fiala (ODS) upřednostňuje vytvoření opoziční síly proti hnutí ANO. V takovém záměru vidím jediné racionální odůvodnění,“ zdůraznil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mnozí voliči Fialovy vlády jsou naštvaní. Experti nastínili, ke komu by se lidé mohli přesunout

Politolog připomněl témata, na nichž se jednotlivé strany nemohou shodnout. „Zásadní je třeba rozdílný pohled na Green Deal. Dále se rozcházejí i v otázce migrace, postoji k Istanbulské úmluvě nebo přijetí eura. Například TOP 09 požaduje přijetí evropské měny do roku 2030, pro rozumnější část ODS je takové ultimátum nepřijatelné. Lámu si hlavu nad tím, proč to má koalice zapotřebí,“ řekl.

„V případě vzorového voliče TOP 09 si lze představit liberálního a dobře vydělávajícího obyvatele, KDU-ČSL reprezentuje spíše venkov a ODS lze vnímat jako stranu podnikatelů, což ale platilo mnohem více dříve,“ uvedl Valeš a dodal, že euroskepticismus „dříve patřil do DNA občanských demokratů“.

„Lidovci střílejí do vlastních voličů“

Tvrzení, které zaznělo i na sobotním stranickém sjezdu KDU-ČSL, vnímá Valeš jako nelogické. „Uváděli, že by mohli v politice působit zase samostatně, což by i bylo možné. Jenže pak nechápu spojení v rámci eurovoleb. Lidovci se programově přiblížili spíše k ODS,“ konstatoval.

„Politiku, která nejvíce škodí voličům KDU-ČSL, dělá paradoxně strana sama a ministr Marian Jurečka na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ podivil se politolog a dodal, že lidovci „si střílejí do vlastních voličů“ právě prostřednictvím konsolidačního balíčku.

Jejich heslo, že hodlají být svědomím vlády, je podle něj v tomto kontextu úsměvné. „Naopak, jestli jsou opravdu svědomím, pak černým,“ nešetřil kritikou. „Jejich voličům je jasné, že KDU-ČSL je otloukánkem v koutě, který plní pouze liberální zásady ODS. Lidovci balancují na hranici pětiprocentního volebního potenciálu, takže jestli chtějí do budoucna přežít, nic jiného než spolupráce jim nezbývá,“ shrnul Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rušit ministerstva nebudeme. Ani jako symbol šetření, vzkazuje vláda Schillerové i Kalouskovi

Tagy: