Konečná: Nejednat znamená více mrtvých. Putin jednat nechce, jste mimo realitu, řekla Gregorová

Kateřina Konečná a Markéta Gregorová

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ - 17.7. v 14:30

Neříkám, že jsou Putinovy podmínky přijatelné. Za mě je ale důležité sednout si k jednacímu stolu. Tak europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) v eurospeciálu na CNN Prima NEWS zhodnotila mírové vyhlídky v případě ruské invaze na Ukrajinu. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) připomněla, že ruský agresor nebude s Kyjevem jednat, dokud se Ukrajina dobrovolně nevzdá velké části svého vlastního území. „Jste úplně mimo realitu,“ vpálila Gregorová Konečné.

„Nejednat a nemluvit znamená, že podporujeme více zbraní a mrtvých. Za mě je dobrý jakýkoliv krok kteréhokoliv státníka, který je schopen jednat se Zelenským i Putinem. Neříkám, že jsou Putinovy podmínky přijatelné. Za mě je ale důležité sednout si k jednacímu stolu,“ řekla Konečná ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Gregorová šéfku KSČM upozornila, že Putin bude ochotný jednat s Kyjevem až poté, co se Ukrajina kompletně stáhne ze čtyř svých vlastních regionů. Konkrétně jde o Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast.

Rusko již na podzim 2022 ohlásilo v případě zmíněných čtyř území ilegální anexi. Nyní okupuje prakticky celou Luhanskou oblast i značnou část zbylých tří oblastí.

„Putin si odmítá sednout k jednacímu stolu, dokud nebudou naplněny tyto podmínky, tedy kdy Ukrajina odevzdá své území. Takže jak ho chcete dostat k jednacímu stolu?“ podivovala se pirátská europoslankyně. „Jste úplně mimo realitu,“ dodala Gregorová. Na to Konečná stručně odpověděla: „Jsem ráda, že to nevyjednáváte vy.“

O mírových jednáních na Ukrajině, která se již třetím rokem brání ruské agresi, se europoslanci ve vysílání CNN Prima NEWS hádají často. Podobně jako s Gregorovou se Konečná letos v dubnu přela s pirátským exposlancem Marcelem Kolajou. Západní představitelé často upozorňují, že i v případě mírových vyjednávání bude složité obnovit důvěru k Moskvě a jejímu slovu.

Rusko Ukrajinu napadlo v únoru 2022, přičemž porušilo Budapešťské memorandum z 90. let minulého století i Minské dohody z dob po anexi Krymu. Přes veškeré sliby z minulosti, že na Ukrajinu nezaútočí, Rusko nyní okupuje značnou část jejího území. Zároveň se zdá, že má na frontě převahu.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Čeští europoslanci nastupují do Evropského parlamentu

Tagy: