Byli jsme ku*va v šoku, vzpomíná ruský paragán. Až v letadle jim řekli, že míří do války

Letiště Hostomel, kde se rozhodlo o osudu války (5. 5. 2022)

Válka na Ukrajině (3.6.2022 7:00)

Válka na Ukrajině, která měla podle původních ruských propočtů trvat nejvýše 72 hodin, ovlivňuje svět už sto dní. Nálady na bojišti se za tu dobu překotně proměnily. Ukrajinci se nejprve báli o Kyjev i udržení vlastního státu, teď bojují na východě země v táhlém konfliktu, který zatím nemá vítěze. Jak sto dní války vnímají Rusové?

Parašutisté mají v ruské armádě výsadní postavení. Brzy ráno 24. února tato výsada zjevně spočívala v tom, že se výsadkáři zapojili jako první do války na Ukrajině. Byla mezi nimi i 31. gardová letecká útočná brigáda, která se v minulosti účastnila druhé čečenské války nebo invaze do Gruzie. Nezávislý ruský list The Moscow Times popsal, jak členové tohoto vojenského útvaru vnímali prvních sto dní konfliktu a jak se v průběhu času měnily jejich cíle.

Všechno to začalo v Hostomelu. A všechno tam také mohlo skončit. Kdyby se Ukrajincům v prvních dnech války nepodařilo ubránit klíčové letiště u Kyjeva, Rusové by měli mnohem větší šanci obsadit hlavní město a docílit kapitulace Ukrajiny. Vojáci Kyjeva ale včas zablokovali ranvej a postavili se na odpor, který byl výrazně silnější, než Rusové čekali.

Jak se později ukázalo, Rusové toho vlastně vůbec hodně nečekali. Ráno 24. února totiž nastupovali výsadkáři z 31. brigády do vrtulníků a mysleli si, že letí na cvičení na západ Běloruska. Jenže místo do Grodna zamířila letka na jih. Vyšší důstojníci údajně až ve vzduchu sdělili vojákům, že jsou ve válce proti Ukrajině.

Šok pro ruské vojáky

„Jednotky byly ku*va v šoku, všichni zbledli. Zvláště když po nás ve vzduchu začali střílet,“ vzpomínal Nikita Ponomarev, ruský výsadkář, kterého Ukrajinci zajali.

Sveřepá ukrajinská obrana podle listu The Moscow Times Rusy překvapila. Útočníkům se nepodařilo letiště v první fázi zabrat a oblast dostali pod kontrolu až ve chvíli, kdy už přišli o moment překvapení. Výsadkářům, kteří u Hostomelu bojovali, komplikovalo život i mizerné zásobování. Ruští vojáci na obzoru vyhlíželi posily, pomoc ale stále nepřicházela.

„Po třech dnech bojů jsme tam byli stále jenom my,“ popsal Ponomarev v rozhovoru pro ukrajinského blogera s tím, že ruské jednotky měly kvůli ukrajinským protiútokům těžké ztráty. Ponomarev odhaduje, že jen v bojích o Hostomel padlo zhruba 60 členů 31. gardové letecké útočné brigády.

Navzdory původním neúspěchům se 31. brigáda zapojila do snah ruské armády obklíčit Kyjev. Ukrajinci ale tyto snahy překazili. K 1. dubnu tak Moskva zavelela k ústupu ruských vojsk ze severu a středu Ukrajiny směrem na východ.

Přesun na Donbas

Stěhovala se i 31. brigáda. Řady tohoto vojenského útvaru byly podle The Moscow Times při přemisťování na Donbas výrazně prořídlé. Jednotka trpěla slabou morálkou a nedostatkem jídla i vybavení. Ukrajinská strana dokonce informovala, že přesun na Donbas odmítlo až 25 vojáků z 31. brigády. Toto tvrzení se ale nepodařilo ověřit.

Stopování 31. brigády končí v Severodoněcku. Ve městě, kolem nějž se točí v posledních dnech hlavní válečné dění. Rusové město zabrali z 80 procent, podle ukrajinské strany ale vnikli do pasti.

Počínání 31. brigády kromě médií sledují i v ruském městě Uljanovsk, odkud řada členů útvaru pochází. Místní tam údajně nechápou, proč na Ukrajině bojují vojáci z východního Ruska, a ne muži z Moskvy nebo Petrohradu. A smutní nad každou smrtí dalšího člena parašutistické brigády.

„Další z 31.? Zbyli vůbec ještě nějací?“ napsala na sociální síti VK Olga Burmistrova, příbuzná jednoho z padlých vojáků.

Tagy: