Litevci vybrali miliony na dron pro Ukrajinu. Turci je pak překvapili nečekaným gestem

Litevci se Ukrajině složili na Bayraktar, za tři dny vybrali miliony.

Válka na Ukrajině (3.6.2022 7:00)

Litva založila veřejnou sbírku, jejímž cílem bylo vybrat dostatek peněz na nákup obávaného bezpilotního letounu Bayraktar pro ukrajinskou armádu. Za pouhé tři dny Litevci vybrali téměř šest milionů eur. Turecká firma Baykar, která Bayraktary vyrábí, se nakonec rozhodla, že dron věnuje zadarmo. Vybrané peníze by tak měly jít na výzbroj pro bezpilotní letoun a na humanitární účely, sdělila litevská vláda.

„Obyvatelé Litvy se ctí získali finanční prostředky na nákup Bayraktaru TB2 pro Ukrajinu. Poté, co jsme se o tom dozvěděli, jsme se rozhodli Litvě darovat dron zdarma. Rovněž jsme požádali, aby vybrané peníze šly na humanitární pomoc Ukrajině,“ stojí v oficiálním prohlášení firmy Baykar.

Litevcům se za tři dny povedlo vybrat zhruba 5,9 milionu eur (přes 145 milionů korun). Cena jednoho Bayraktaru se pohybuje kolem 4,5 milionu eur. Sbírku podporuje mimo jiné i litevská vláda. Její členové jsou z rozhodnutí turecké firmy nadšeni.

„Je to neuvěřitelné, ale Turci právě souhlasili, že nám věnují Bayraktar, na který se složili naši občané, zcela zadarmo. Za nasbírané peníze tak nakoupíme potřebnou munici pro dron. Zbytek půjde na další podporu Ukrajiny. Děkuji Turecku,“ uvedl litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas. Litevský resort zahraničí doplnil, že peníze by měly jít rovněž na humanitární pomoc Ukrajině.

Z Bayraktaru se stal symbol ukrajinského vzdoru proti ruské agresi. Jeho nasazení výrazně přispělo k ruskému debaklu v Kyjevské oblasti, ze které se nakonec okupanti po obrovských ztrátách na začátku dubna kompletně stáhli.

V současnosti Ukrajinci turecký dron využívají především na jižní frontě. Bayraktary operují například v okolí Oděsy či Mykolajivu. V bojích na Donbasu se ale prakticky neobjevují. Může to být způsobeno tím, že se Ukrajinci v Doněcké a Luhanské oblasti více obávají ruské protivzdušné obrany, která by mohla velmi drahé bezpilotní letouny sestřelovat.

Bayraktar TB2 ve vzduchu vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří šest a půl metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je rovněž vybaven optickou a infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel osm kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Kromě ničení těžké vojenské techniky má turecký dron další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních pozemních jednotek.

Tagy: