Nová varianta koronaviru ve střední Evropě nabírá na síle. Podívejte se na její příznaky

Vědci zkoumají novou variantu koronaviru s názvem XEC, která se šíří v Evropě i ve Spojených státech. Podle některých expertů by mohla nabrat na síle a stát se dominantní. Podívejte se, jaké má příznaky.

XEC by se v příštích měsících mohl stát převládající koronavirovou variantou, informuje web health.com. Výkonný viceprezident společnosti Scripps Research Eric Topol ji na sociální síti X označil za nejpravděpodobnější variantu, která by mohla začít nabírat na síle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

Odkud varianta XEC přišla?

Poprvé byla identifikována letos v červnu v Německu a od té doby četnost jejího výskytu stoupá. „Dosud bylo sekvenováno více než 500 případů XEC. Nejčastěji se vyskytuje ve střední Evropě, kde představuje více než 10 procent všech infekcí koronaviru. V ostatních částech světa zůstává méně častou, ale zdá se, že její výskyt stoupá celosvětově,“ uvedl profesor systémové biologie a ředitel UCL Genetics Institute Francois Balloux podle webu Science Media Center.

To potvrzuje i profesor a vedoucí oddělení infekčních chorob na Jacobsově lékařské a biomedicínské fakultě Univerzity v Buffalu Thomas Russo. „Tato varianta se rychle rozšířila v Německu, Dánsku a Nizozemsku a nyní byly zaznamenány případy XEC v USA,“ řekl.

Varianta XEC se však zatím neobjevila v údajích amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Může to být způsobeno tím, že v USA zatím nebyl zaznamenán dostatečný počet případů. „Pokud je zodpovědná za méně než jedno procento případů, nedostane se do tabulky sledování CDC,“ vysvětlil Russo.

Bhanu Bhatnagar z regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu ale podotkl, že počet případů může být ve skutečnosti vyšší. „Podle údajů GISAID byly stovky případů hlášeny ve 27 zemích včetně Spojeného království, Německa, Kanady a USA. Nicméně ne všechny země důsledně hlásí údaje do GISAID, takže varianta XEC se pravděpodobně vyskytuje ve více zemích,“ uvedl Bhatnagar podle webu New Scientist.

Je varianta XEC nebezpečná?

Existuje velká pravděpodobnost, že varianta XEC je poměrně hodně nakažlivá, říká William Schaffner, profesor medicíny na oddělení infekčních nemocí ve Vanderbilt University Medical Center. Vysvětlil však, že „to, že je nová, neznamená, že vytváří větší obavy než současné varianty“.

Podle údajů CDC z poloviny září byla XEC nejdominantnější variantou KP.3.1.1, následovaná KP.2.3 a LB.1.2. Na začátku září však již byla hlášena jako dominantní v několika státech – včetně Jižní Dakoty, Washingtonu, Marylandu a Kalifornie. Jedná se o další variantu omikronu, konkrétně souvisí s KP.3.3.

Jaké jsou příznaky?

V případě nákazy není v podstatě možné poznat, zda jde o nákazu variantou XEC nebo jiným kmenem koronaviru. Mezi hlavní příznaky patří:

  • Horečka nebo zimnice
  • Rýma a kašel
  • Ztráta chuti nebo čichu
  • Dušnost
  • Bolest těla
  • Bolest v krku
  • Únava
  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Průjem

Funguje očkování?

Odborníci se domnívají, že nové vakcíny proti koronaviru poskytnou dostatečnou ochranu i proti variantě XEC. „Velmi rané laboratorní zprávy naznačují, že tomu tak je, protože XEC patří do rodiny omikron,“ uvedl Schaffner.

Russo ale míní, že ochrana proti variantě XEC může být o něco méně účinná ve srovnání s dřívějšími variantami, proti nimž byly vakcíny speciálně navrženy. „Pravděpodobnost, že vakcína pomůže zabránit závažnému onemocnění, hospitalizaci a úmrtí, je poměrně vysoká,“ sdělil.

CDC doporučuje, že by se lidé, včetně dětí starších šesti měsíců, měli očkovat aktualizovanou vakcínou.

Evoluce viru neskončí

„Evoluce tohoto viru bude pokračovat donekonečna,“ uvedl doktor Amesh Adalja, odborník na biologickou bezpečnost a nově se objevující infekční nemoci na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Jedna varianta bude vždy stoupat, druhá klesat – to respirační viry dělají,“ podotkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Léky v zaplavených oblastech mohou chybět. Válek popsal, co v takové případě dělat

Tagy: