První vyjádření velitele Ukrajinců k útoku na Rusko: Kontrolujeme 1000 kilometrů čtverečních

Ukrajinští vojáci

Ukrajinci kontrolují 1000 km2 ruského území

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně 1000 kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, prohlásil v pondělí velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát více, než činí rozloha Prahy, která má 496 kilometrů čtverečních. Hlavní velitel ukrajinské armády se k ofenzivě v Kurské oblasti vyjádřil poprvé, podotkla agentura Reuters. Učinil tak během jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími činiteli. Rusko přineslo válku ostatním, teď se mu vrací domů, uvedl později Zelenskyj.

„Ukrajina vždy chtěla jen mír a mír rozhodně zajistíme,“ uvedl ve svém pravidelném večerním poselství ukrajinský prezident. K ofenzivě v Kurské oblasti poznamenal, že Ukrajinci obsadili zejména okresy, ze kterých Rusové útočili na ukrajinskou Sumskou oblast. Od začátku června podle něj v tomto regionu zaznamenali téměř 2 100 ostřelování z ruské strany. „Proto jsou naše operace pro Ukrajinu čistě bezpečnostní záležitostí,“ řekl Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Ztráta spojenců i dodávek zbraní. Akce Ukrajinců v Rusku může mít vážné následky, varuje expert

„Pokračujeme v ofenzivní operaci na území Kurské oblasti. V současné době je pod naší kontrolou přibližně tisíc kilometrů čtverečních území Ruské federace,“ uvedl Syrskyj ve svém hlášení prezidentovi na videu, které na sociálních sítích zveřejnil Zelenskyj. Ten ve svém příspěvku na sociální síti X vyjádřil vděčnost všem ukrajinským vojákům a dodal, že ministerstvo vnitra a další ukrajinské úřady pověřil přípravou humanitárního plánu pro ruské území, kde pokračuje ukrajinská operace.

Ukrajinské jednotky před týdnem překvapivě vpadly do ruského regionu, jenž hraničí s ukrajinskou Sumskou oblastí, a ruským silám se je dosud nepodařilo vytlačit. Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov v pondělí na poradě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že Ukrajinci obsadili 28 obcí, pronikli do hloubky 12 kilometrů, přičemž nová fronta je široká 40 kilometrů. Kurská oblast má necelých 30 tisíc kilometrů čtverečních.

Analytici ukrajinského projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě, na platformě Telegram uvedli, že Ukrajinci kontrolují asi 44 ruských obcí a osud dalších deseti je neznámý. „Odhad je krajně konzervativní. Skutečné číslo teď skoro nikdo nezná. Jsou tam vesnice, kde byli naši vojáci vyfoceni, ale nejsou pod naší kontrolou,“ dodal projekt. Později na Telegramu napsal, že podle jeho informací Ukrajina kontroluje asi 800 kilometrů čtverečních a na dalších 230 kilometrech čtverečních je situace nejasná.

Rusko musí být donuceno k míru

Zelenskyj v pondělí zmínil také potřebu svolení od západních partnerů k použití jimi dodaných zbraní dlouhého doletu na vojenské a logistické cíle přímo na ruském území. „Je to něco, co může významně přiblížit spravedlivý konec této války a také zachránit tisíce ukrajinských životů před ruským terorem... Rusko musí být donuceno k míru, když chce (ruský prezident Vladimir) Putin tak moc pokračovat v boji,“ pronesl ukrajinský prezident.

Ukrajinští činitelé v prvních dnech ukrajinské ofenzivy do Kurské oblasti oficiálně operace armády v ruském regionu nekomentovali. Zelenskyj poprvé připustil, že ukrajinské síly v Kurské oblasti bojují, ve svém sobotním videoposelství. Prohlásil, že tato operace je součástí snahy Kyjeva o obnovení spravedlnosti po rozsáhlé ruské invazi na Ukrajinu.

V pondělí Zelenskyj připomněl havárii ruské jaderné ponorky Kursk, která se potopila přesně před 24 lety v Barentsově moři, přičemž zahynulo všech 118 členů posádky. „Vidíme, jak se Rusko za Putinových časů skutečně pohybuje: před 24 roky se stala katastrofa Kursku – symbolický začátek jeho vlády. Teď můžete vidět, co je pro něj konec. Také Kursk. Katastrofa jeho války,“ uvedl ukrajinský prezident. Putin se stal úřadujícím prezidentem na sklonku roku 1999, následně zvítězil ve volbách a od května se ujal funkce jako zvolený prezident. Po tragédii ponorky Kursk čelil kritice za to, že ihned nepřerušil dovolenou a že Moskva otálela s přijetím zahraniční pomoci.

Zlepšení vyjednávacích pozic?

Ukrajina se už přes 900 dní brání rozsáhlé ruské agresi. Invazi do země nařídil Putin v únoru 2022, a rozpoutal tak největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Ukrajinci ruský vpád zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové se ale velké části ukrajinského území zmocnili a boje pokračují. Na východě Ukrajiny v poslední době invazní vojska pomalu ale setrvale postupují. V květnu Rusové obnovili ofenzívu v Charkovské oblasti, přičemž Putin tehdy tvrdil, že se tam Rusko snaží vytvořit nárazníkovou zónu kvůli ukrajinským útokům na ruskou Belgorodskou oblast. Rusové tam obsadili několik vesnic a část města Vovčansk. Ukrajina na místo vyslala posily a ruský postup zastavila.

V pondělí šéf Kremlu na poradě s účastí gubernátorů pohraničních regionů uvedl, že Ukrajina se útokem na ruskou Kurskou oblast pokusila zlepšit své vyjednávací pozice, zpomalit ruský postup na jiných úsecích fronty, zastrašit ruskou společnost a destabilizovat pohraniční oblasti. Za hlavní úkol označil vyhnání nepřítele z ruského území.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požár Záporožské jaderné elektrárny byl uhašen, tvrdí Rusové. Zcela vyhořela chladicí věž

Tagy: