Velké firmy v USA reagují na zákaz potratů. Lidem proplatí cestu do shovívavějších států

Páteční verdikt nejvyššího soudu v USA, který zvrátil precedent, který na federální úrovni povoloval potraty, rozpoutal neklid v politice, mezi lidmi i v ředitelství velkých firem. Řada předních amerických společností rychle přispěchala se zárukou, že svým zaměstnancům proplatí interrupci ve státech, kde zůstanou legální.

Páteční rozhodnutí soudu způsobilo, že státy budou řešit problematiku potratů separátně. Podle webu NBC tak dojde k tomu, že v téměř polovině států USA budou potraty velmi přísně regulované, nebo rovnou ilegální. Je ale pravda, že v řadě jiných států bude stále možné podstoupit potrat jako dosud až do 24. týdne těhotenství, což je o 12 týdnů později než v České republice.

Právě do takových států teď budou pravděpodobně směřovat kroky mnohých žen, které budou chtít potrat podstoupit. Pro některé těhotné to bude vypětí nejen psychické a fyzické, ale také finanční. Právě tento aspekt potratové problematiky chtějí řešit některé přední společnosti v USA.

Které firmy reagují?

Mnohé korporáty totiž oznámily, že pokryjí svým zaměstnancům v případě potřeby potratu cestovní výlohy pro transport do jiného státu. A to v rámci zdravotnických zaměstnaneckých benefitů. Mezi prvními se k tomuto kroku zavázaly finanční společnosti jako Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup a JPMorgan Chase.

Hbitě zareagovaly i technologičtí giganti. Microsoft po rozhodnutí soudu oznámil, že rozšiřuje finanční podporu zaměstnanců o „kritickou zdravotní péči“. Podobně i společnost Meta oznámila, že v souladu se zákonem bude proplácet cestovní výdaje.

Gigant Apple uvedl, že již existující balíček zaměstnaneckých benefitů umožňuje lidem opustit stát za účelem zdravotní péče. Kvapně začaly situaci kolem interrupcí řešit i další známé společnosti jako Disney, ​​Warner Bros Discovery nebo Netflix.

List The Guardian si všímá možného budoucího problému, kdy řada vlivných společností přesídlila z „přeregulované“ Kalifornie do Texasu, kde ale začnou platit velmi přísné podmínky týkající se potratů. Hodnoty firem se tak budou třít se zákony státu.

Britský web také upozornil, že řada firem zatím k tématu potratů mlčí, což může u zaměstnanců vyvolat nervozitu. Jedná se o společnosti jako McDonald's, PepsiCo, Coca-Cola, General Motors a Walmart, který je největším zaměstnavatelem Spojených států.

Tagy: