Veřejné bičování a dětské sňatky. Zpráva OSN popsala tálibánské „zločiny proti lidskosti“

Poslech hudby, kouření vodní dýmky nebo západní sestřihy – to vše a mnohem více Tálibán podle úterní zprávy OSN zakázal v Afghánistánu, největší restrikce se přitom týkají žen. Mravnostní policie omezuje lidská práva a vytváří „atmosféru strachu a zastrašování“, píše se v ní podle webu americké CNN.

Od způsobu svých vládních praktik v 90. letech se Tálibán po návratu k moci v roce 2021 distancoval, podle webu americké CNN se prezentoval jako umírněnější a méně radikální. Zpráva OSN s názvem Morální dohled v Afghánistánu: Dopady na lidská práva nicméně uvádí, že Tálibánci prosazují stará pravidla navzdory předešlým slibům.

ČTĚTE TAKÉ: Nejméně 27 mrtvých hlásí z jihu Gazy, k útoku mělo dojít u školy. Izrael zprávu prověřuje

Tálibán hned po nástupu zřídil ministerstvo pro šíření ctností a prevenci neřesti (MPVPV), které má za úkol vydávat zákony a prosazovat přísný výklad islámského práva. Zakazují různé „neislámské činnosti“, včetně slavení sv. Valentýna. Přesné pokyny úředníci často sdělují ústně a nelze je nijak předvídat.

„MPVPV má velký mandát a k prosazování práva používá různé metody – slovní zastrašování, zatýkání a veřejné bičování,“ informuje zpráva, kterou Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) sestavila na základě veřejných oznámení a dokumentů o porušování lidských práv.

Ženy v Afghánistánu nesmí navštěvovat parky, tělocvičny ani veřejné lázně, což může být ale často jedinou cestou, jak se v zimě dostat k teplé vodě. Tálibán podle zprávy OSN svévolně zavírá kosmetické salóny a podniky vlastněné ženami, zakazuje jim hrát ve filmech, studovat a omezuje přístup k antikoncepci. Na cestě delší než 70 kilometrů je musí doprovázet mužský příbuzný.

„Porušování lidských práv je natolik závažné a rozsáhlé, že na obyvatele působí jako systematický útok, který nejenže pokračuje, ale ještě se zintenzivňuje. Můžeme to považovat za zločiny proti lidskosti,“ prohlásil zpravodaj OSN Richard Bennett na jednání Rady pro lidská práva OSN a vyzval Tálibán, aby změnil systém, který zbavuje ženy základních lidských práv.

Zpráva o kvalitě života v Afghánistánu za rok 2023, kterou vydala v dubnu Amnesty International, popisuje dětské a vynucené sňatky a rostoucí počet depresí. Ty v některých případech vedou až k sebevraždě.

Zástupci OSN a Tálibánu se v červnu sešli v katarské metropoli Dauhá. Náměstkyně generálního tajemníka OSN Rosemary DiCarlová toto setkání na tiskové konferenci označila za užitečné, v popředí zájmu byly právě názory afghánských žen.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rwanda nechce vrátit britské miliardy vyplacené na deportace migrantů. Nebyla o tom řeč, tvrdí

Tagy:
OSN Afghánistán společnost svatba politika žena lidská práva Tálibán Katar Amnesty International právo Dauhá ženská práva Rada pro lidská práva trestná činnost, právo a spravedlnost základní práva