VIDEO: Jak na artrózu u psích seniorů? Pomůže včasné vyšetření a terapie

Fenka Zottika je psí babička, na kterou dolehlo stáří stejně neúprosně jako na každého. Ve svých 13 letech má problémy s artrózou, a kdyby její panička problém neřešila, kvalita fenčina života by šla rapidně dolů. Jaké možnosti mohou využít majitelé psích seniorů, když chtějí svému zvířeti ulevit od bolesti a dopřát mu klidné stáří?

První známkou, že u Zottiky něco není v pořádku, byly potíže se vstáváním. Její majitelka Kateřina proto vzala fenku k veterináři, který jí provedl potřebná vyšetření. Ukázalo se, že Zottiku trápí artróza. Kateřina se proto rozhodla začít s ní navštěvovat fyzioterapeutku Kateřinu Šponarovou. „Ze začátku se domlouváme s majiteli, že chodí jednou týdně na tuhle hydroterapii – je to individuální, každý pes má jiný postup při terapii. Většinou chodí 6–8 týdnů jednou týdně, pak už jednou za 14 dní a následně jednou měsíčně na pravidelnou kontrolu,“ vysvětluje Šponarová ve videu, zatímco masíruje psí babičku Zottiku.

V reportáži můžete vidět i to, jak vypadá hydroterapie, která byla součástí celého ozdravného procesu. Záběry pocházejí z února letošního roku. Jak se ale Zottice daří dnes? „Zottika po rehabilitacích skutečně měla výsledky. Kateřina Šponarová je skvělá fyzioterapeutka, která nám vždy ještě doporučila nějaké doplňky stravy k umocnění účinku terapie nebo na jiné neduhy, které Zottika aktuálně měla,“ líčí majitelka, která se psí seniorkou dojížděla na terapie až do léta. Pro fenku se však cesty stávaly stále více stresující, což vzhledem k jejímu srdečnímu onemocnění přinášelo velká rizika. „Bude jí v únoru 14 let a má už svou hlavu, nedá si to rozmluvit. Vzhledem k onemocnění srdce jsme ji nenutily, aby to pro ni nebyl zbytečný stres. Nicméně kdykoliv je třeba, mohu poprosit o pomoc po telefonu, Katka je opravdu velmi ochotná,“ pochvaluje si panička fenky přístup terapeutky.

Pokud máte doma psího seniora, který má problém s pohybem, je vždy dobré navštívit veterináře, který mu může pomoci. To, že je pes starý, ještě neznamená, že musí poslední roky prožít s bolestmi kloubů nebo jinými obtížemi. O tom svědčí i příběh německého ovčáka Yrra nebo fenky československého vlčáka Enny. A jak takové vyšetření seniora vlastně vypadá? „Když pacient přijde do ordinace, nejprve se podíváme, jak chodí, jak sedí, jak vstává, kdy a jak se problém projevuje. Potom se snažíme identifikovat, co k tomu vede. Tzn. pokud zvíře špatně vstává, snažíme se zjistit, jestli ho bolí zadní nohy, nebo páteř, kde ta bolestivost je, a následně se indikuje rentgenové vyšetření na oblast, která vypadá, že je bolestivá,“ vysvětluje veterinář Lukáš Duchek.

„Jsou typy onemocnění na buněčné úrovni, tzn. zánětlivá onemocnění, infekce, autoimunitní onemocnění, kde je potřeba postupovat úplně jinak, kde nám RTG nic neukáže. Pak se třeba odebírá kloubní tekutina, dělá se z ní cytologické vyšetření apod. Těch možností je hodně a je důležité, aby ortoped měl trochu jasno, abychom šli nejkratší cestou k diagnóze,“ doplňuje Duchek, který se na ortopedii specializuje a s fyzioterapeuty spolupracuje. Veterinář ani fyzioterapie ale nejsou zadarmo, proto je potřeba počítat s finanční rezervou. Díky tomu si bude moci váš čtyřnohý přítel užít šťastný a bezbolestný podzim života.

Tagy:
pes nemoc léto veterinář podzim péče o zvíře terapie psí senior veterinární lékař německý ovčák osteoartróza Enna vodoléčba československý vlčák