VIDEO: Lanovka by měla propojit Bohnice s Podbabou. Naprostá kravina, zní od kritiků

Lanovka z Podbaby do Bohnic

Lanovka z Podbaby do Bohnic

Nedostatečné propojení Bohnic a Dejvic by mohla v příštích letech vyřešit nová lanová dráha, která by překlenula Vltavu z Podbaby s mezizastávkou v Tróji. Nejednalo by se o pouhou atrakci, ale o plnohodnotné dopravní propojení významných městských částí. Lanovka by totiž mohla za hodinu přepravit více než 2 000 cestujících. Přesto sklízí značnou kritiku a někteří politici v Praze ji nazývají „kravinou“ a volají spíše po stavbě tramvajové trati.

Pražští zastupitelé v září schválili změnu územního plánu, která výstavbu lanové dráhy umožní. Lanovka má zajistit chybějící přímé propojení mezi Prahou 8 a Prahou 6 do doby, než vznikne plánovaná tramvajová trať s novým mostem v Troji. Na více než dvoukilometrové dráze město plánuje stanice Podbaba, Troja a Bohnice. Má být schopná za hodinu přepravit až 2 300 lidí. Odhad nákladů na výstavbu jsou podle dřívějších informací dvě miliardy korun. Vzniknout by měla na základě návrhu od architektů z William Matthews Associates a Boele Architects.

ČTĚTE TAKÉ: Praha je druhým nejdražším městem k bydlení na světě. Trpí ale celé Česko, zjistili analytici

Velkým propagátorem a iniciátorem lanovky je bývalý radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Pokud by propojení městských čtvrtí Podbaba–Troja–Bohnice mělo město realizovat maximálně efektivně, aby přineslo Pražanům co nejrychlejší a nejlevnější řešení, je lanovka jasnou volbou. Její cena se aktuální pohybuje okolo 1,5–2 miliard korun. Pokud by to byla priorita, tak by lanovka mohl být hotová v roce 2027,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

LANOVKA BY BYLA PROSTĚ SKVĚLÁ 🚡🚡🚡

🚡🚡🚡 LANOVKA BY BYLA PROSTĚ SKVĚLÁ 🚡🚡🚡 Propojená MČ Praha 8 s MČ Praha 6. Z Podbaby přes Tróju do Bohnic za 7 minut. Praha by mohla mít jednoduché, levné a rychlé řešení, šetrné ke svému okolí. Navíc podle vynikajícího návrhu od architektů z William Matthews Associates a Boele Architects. Přesvědčte se sami. Jak se vám líbí? 🚡 Díky Dopravní podnik hlavního města Prahy

Posted by Adam Scheinherr on Wednesday, October 25, 2023

„Pokud by vedení města věnovalo stavbě dostatek času a energie, stavba lanovky by mohla začít ještě v tomto volebním období. Samotná realizace je pak otázkou přibližně jednoho roku. Je to navíc jedno z mála významných zlepšení v oblasti dopravy, které by mohlo začít sloužit desetitisícům Pražanů ještě v tomto desetiletí,“ doplnil pro CNN Prima NEWS.

Nic však není jistého. Schválení územního plánu neznamená, že by zastupitelé rovnou schválili výstavbu lanovky. Sám náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) by spíše preferoval tramvajové řešení propojení obou městských částí.

„V tuto chvíli máme na stole oba projekty, a to jak tramvajové trati, tak projekt lanové dráhy. Jak tramvaj, tak lanovka jsou zatím v úvodních fázích projektové přípravy. Oba projekty mají svá rizika, procesujeme je tedy zatím paralelně oba. Osobně doufám, že alespoň jeden z nich získá potřebné razítko EIA. Preferovaným řešením je vybudování tramvajové trati, která se stane součástí tramvajového okruhu, který byl jednou z priorit Pirátů v pražských komunálních volbách.“ sdělil Hřib pro CNN Prima NEWS.

Naopak Scheinherr vidí lanovku jako ekonomičtější řešení než stavbu tramvajové dráhy. „Tramvajové spojení je projektem, který je nejméně 4× dražší než lanovka a který nebude hotový dříve než v druhé polovině 30. let. Tramvajová trať navíc není v územní plánu a bude to komplikovaná stavba, kde bude potřeba vybudovat most a tunel. V něm bude muset tramvaj překonat převýšení asi 100 metrů a na takový tunel by bylo vhodné mít geologický průzkum,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Kravina a ptákovina, zní od zastupitelů

Projekt má však v Praze také své výrazné kritiky. „Již na posledním zastupitelstvu, kde se schvalovala změna územního plánu pro její výstavbu, jsem plán výstavby lanovky komentoval jako naprostou kravinu. V době, kdy Praha nemá vyřešené, jak bude financovat kupříkladu dostavbu vnitřního okruhu, tak připravovat výstavbu lanovky za cca 2 miliardy Kč je přeci nesmysl,“ uvedl pro CNN Prima NEWS šéf pražského ANO Ondřej Prokop.

„Zdeněk Hřib, radní pro dopravu Prahy, si absolutně neumí určit priority v dopravních stavbách. Chybí okruhy, chybí radiály, současná koalice dokonce tyto zásadní stavby přesunula v investičním výhledu až někam daleko za rok 2030. Chybí nám parkovací místa na sídlištích, odstavná P+R parkoviště, tramvajové a vlakové spoje, ale jako prioritu dnes koalice vidí výstavbu lanovky pro pár lidí za 2 miliardy. Tomu opravdu nerozumím,“ dodal.

Projekt se stal terčem kritiky také některých koaličních zastupitelů. Radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) na zářijovém zastupitelstvu řekl, že na takovou „kravinu“ peníze z městského rozpočtu rozhodně nedá. Koaliční zastupitel David Vodrážka (ODS) projekt označil za „ptákovinu“.

Praha 6: Projekt se nám nelíbí

Kriticky se k podobě projektu staví také Praha 6, přestože samotný nápad vnímá pozitivně. „Praha 6 zastává názor, že dlouhodobým řešením je spojení Podbaby, Troji a Bohnic pomocí tramvajové trati. Lanovou dráhu považujeme jako možné dočasné spojení obou břehů Vltavy do té doby, než bude moci být tato tramvajová trať dokončena,“ uvedl ve vyjádření zaslaném CNN Prima NEWS Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu.

Městská část ale upozorňuje, že v koordinaci s projektem lanové dráhy musí být vyřešena i otázka záchytného parkoviště ve vazbě na konečnou stanici Podbaba. „Předložená dokumentace otázku parkování na podbabské straně vůbec neřeší, vedle toho neřeší ani otázku pěších vazeb v Podbabě s ohledem na bezpečné přestupy. Z toho důvodu jsme byli nuceni vydat k záměru lanové dráhy negativní stanovisko,“ uvádí Petr Palacký (Zelení), radní pro životní prostředí a klima.

Tagy:
doprava stavba lanovka projekt Bohnice Podbaba Praha lanová dráha Troja tramvajová dráha