Předseda Státní dumy Volodin: Český prezident navrhl Rusy v zahraničí zavřít do koncentráků

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, český prezident „navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“. Sám prezident Pavel vedle toho v nedělním pořadu Partie na CNN Prima NEWS konstatoval, že vůči Rusům u nás sice musíme být obezřetní, ale monitorování neznamená sledovat každého.

„Vzhledem k tomu, co se děje, je správné nakonec zapojit rozum: dneska se lze vrátit (do Ruska), ale zítra – při té hysterii, která je vybičována v západní Evropě – tomu tak už být nemusí,“ zdůraznil Volodin. Ruští občané dosud žijící v západních zemích by se po vyjádření českého prezidenta měli podle Volodina nutně zamyslet „kam to odjeli, co našli a co je čeká“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výroky Pavla o sledování Rusů? Česko pro ně chce filtrační tábory, hlásá propaganda Kremlu

Podle ruského serveru Meduza nejsou k dispozici oficiální údaje o tom, kolik Rusů po rozpoutání války proti Ukrajině v únoru 2022 odjelo do ciziny. Neoficiálně se hovoří o stovkách tisíc.

V rozhovoru, který stanice RFE/RL zveřejnila ve čtvrtek, se Pavel vyslovil pro to, aby Rusové žijící v západních zemích podléhali přísnějšímu dohledu než v minulosti, „protože jsou občané země, která vede agresivní válku“. Situaci přirovnal k „přísnému dohledovému režimu“, v němž za druhé světové války žili Japonci ve Spojených státech. „To je jednoduše cena války,“ dodal Pavel s tím, že přísnější dohled by měly uplatňovat zejména tajné služby.

Jeho slova vyvolala velmi bouřlivé reakce v zahraničí. Pohled přímo z Ruska pro CNN Prima NEWS nabídl spolupracovník redakce Jiří Just, který žije v Moskvě. Ruská média podle něj reagovala mimořádně bouřlivě. „Ruská propaganda pana prezidenta samozřejmě velmi aktivně citovala, přičemž ani ne to, že by Rusové žijící v zahraničí měli být sledováni. To je ruskému režimu a propagandě takříkajíc jedno,“ řekl CNN Prima NEWS Just a dodal, že Kreml by naopak možná byl rád za to, když by byli monitorováni Rusové, kteří před Putinovým režimem utekli na Západ.

„Ruská média se spíš zaměřují na to, že tam (v rozhovoru) byla zmínka o detenčních táborech Japonců žijících ve Spojených státech za 2. světové války. Ta zmínka byla mírnější narážka, ale ruská propaganda a ruští politici o tom hovoří,“ pokračoval Just. Třeba jeden z významných ruských poslanců Leonid Sluckij se podle publicisty nechal slyšet, že „Česko chce ustanovit filtrační tábory“ pro Rusy. Just dále zmínil například vládní list Rossijskaja Gazeta, který zveřejnil článek o tom, že se „Pavel vrací k nacistickým myšlenkám“.

„To, že se jich (výroků) ujala ruská propaganda, samozřejmě nepřekvapí,“ komentoval Pavel pro CNN Prima NEWS. Projevu si vedle toho všiml také opoziční portál Meduza či deník The Moscow Times.

Pavel: Monitorování neznamená sledovat každého

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková už v pátek pro RFE/RL odmítla, že by prezident vyzýval k umisťování Rusů do internačních táborů či k jakémukoli jejich pronásledování. Přísný dohledový režim by se neměl vztahovat na každého jednotlivého ruského občana, ale na ty, u nichž jsou „rizikové faktory“, uvedla mluvčí. Cílem odkazu na japonské občany žijící v USA za druhé světové války bylo ukázat, že „restriktivní opatření vůči občanům nepřátelských zemí nejsou ničím novým a byla přijímána i v minulosti, i když tvrdším způsobem“, napsala Řeháková. Prezident neřekl, že by taková opatření měla být přijata nyní, a v žádném případě neměl na mysli internaci či jakýkoli druh pronásledování“, dodala mluvčí. Ruská média ale výroky interpretují jako hrozbu koncentračními tábory.

V nedělním diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News Pavel odmítl, že by vyzýval ke sledování každého ruského občana na území České republiky; bezpečnostní složky by však podle něj měly sledovat, co se v ruské komunitě děje. „Monitorování neznamená sledování každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledování toho, co se v komunitě děje, a reagování na rizikové faktory chování, protože to je opatření, které má za cíl sledovat bezpečnost našich občanů,“ prohlásil Pavel. Zároveň připomněl výbuch muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, ze kterého české tajné služby podezřívají příslušníky ruské tajné služby GRU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel korigoval svůj výrok o monitorování Rusů

Tagy: