Vláda chce čtyři další bloky jaderných elektráren. Američany z tendru vyřadila

Ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala (ODS) během tiskové konference.

Budoucnost energetiky

Vláda Petra Fialy (ODS) vyzvala francouzskou společnost EdF a jihokorejskou KHNP, aby předložily závazné nabídky ke stavbě až 4 jaderných reaktorů. Podle premiéra se totiž ukázalo, že stavba dalších bloků vychází levněji. Podle něj je hlavní vybrat co nejlepší nabídku pro Českou republiku a pro zachování energetické bezpečnosti. Americká společnost Westinghouse v tendru neuspěla.

„Musíme rozvíjet jadernou energetiku a je to také podmínka pro to, abychom mohli plnit klimatické cíle. V minulosti jsme udělali několik kroků. Nyní jsme se na vládě významně posunuli. Schválili jsme dodatek na výstavbu více bloků. Stavba až čtyř nových bloků je asi o 25 procent ekonomicky výhodnější,“ řekl Fiala po jednání vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf vypáleného baru v Liberci ukázal škody. Žárem praskala dlažba, ještě mám husí kůži, říká

Vláda proto vyzve dvě společnosti, aby do 15. dubna připravily dokumentaci. Jedná se o společnost EdF a firmu KHNP. „Cílem výběrového řízení je vybrat co nejlepší nabídku pro Českou republiku. Od vypsání tendru se situace na trhu vyvíjela,“ řekl dál předseda vlády.

Představitelé vlády také řekli, že v soutěži nebude pokračovat severoamerický Westinghouse. Podle nich nabídka nesplnila podmínky. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) bylo hlavním problémem, že nabídka společnosti nebyla závazná. Tedy nemohla být při hodnocení srovnatelná.

Podle Síkely potřeba výstavby více reaktorů vyplývá ze současného vývoje tuzemské energetiky. „V příštích desetiletích dojde k výraznému růstu spotřeby elektřiny, do roku 2050 až o dvě třetiny. Vedle obnovitelných zdrojů energie nám tento nárůst spotřeby umožní pokrýt právě jaderná energie jako spolehlivý nízkoemisní zdroj,“ podotkl ministr. Nezávazné nabídky podle Síkely ukázaly, že má smysl uvažovat o více reaktorech. Fiala upozornil na to, že výzva ale zatím neznamená jistotu, že se budou stavět všechny čtyři bloky.

S výstavbou více bloků počítají i strategické dokumenty vlády k energetice. Dva nové boky by podle nich mohly vzniknout v Dukovanech a dva v Temelíně.

Výstavba bloků bude největší investicí v historii

Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Nabízené ceny dnes zástupci vlády odmítli komentovat.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Tagy:
jaderná elektrárna ODS Česko vláda Petra Fialy Westinghouse Électricité de France Korea Hydro & Nuclear Power