Chcete testovat kojence, zlobila se Mádlová z ANO. Nesmysl, reagoval lidovec Philipp

Poslankyně ANO Ivana Mádlová a poslanec KDU-ČSL Tom Philipp.

Divoká karta (204)

Kvůli novele pandemického zákona si v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS vyměnili názory poslankyně ANO Ivana Mádlová a poslanec KDU-ČSL Tom Philipp. „Netuším, jak se teď budou plošně testovat kojenci,“ konstatovala Mádlová. „Posouváte to. Nikdo nechce, aby se testovali,“ reagoval Philipp.

Mádlovou překvapilo, že do „nepovedené novely“ pandemického zákona byly zahrnuty i dětské skupiny. „Ty jsou určeny pro děti od šesti měsíců do zahájení školní docházky. Nevím, jak bude vláda plošně testovat kojence,“ podotkla. Neumí si prý představit, jak kojenec plive do sklenice.

Proti jejím slovům se Philipp ohradil. „Posouváte to. Pandemický zákon má určitý rámec, kterým můžeme věci ovlivňovat. Na to bude navázáno v případě opatření ministerstva zdravotnictví, které schválí vláda. Případně jde o opatření hygieny,“ uvedl poslanec.

Plošné testování kojenců se prý neplánuje. „To snad ani nikoho nenapadne. Píše se o možnosti regulovat dětské skupiny, to ale neznamená, že se to bude dít. Je to otevřená možnost. Neznamená to testování,“ zdůraznil Philipp.

Bez novely bychom byli antivaxerským cílem

Hostem pořadu byl také poslanec Jan Kuchař (STAN), který se vyjádřil k úpravám protikoronavirových opatření. „Od 9. února se ruší povinnost prokazovat se očkováním, od 18. února pak plošné testování. Do konce února by se pak mohla vypnout celá pandemická pohotovost, což by byl náš úspěch,“ sdělil.

Na dotaz, proč vláda chtěla rychle přijmout novelu pandemického zákona, odpověděl: „Potřebujeme nástroje, kdyby predikce, které máme, nevyšly. Bez novely bychom od 1. března neměli žádnou možnost, jak nastavit opatření, aby se covid přestal šířit. Byli bychom antivaxerským cílem, kdy by k nám jezdili lidé z celého světa, aby si odpočinuli od opatření ve svých zemích. Přivezli by sebou všemožné mutace,“ zdůraznil.

Philipp doplnil, že plošné testování se ukázalo jako prospěšné. „Předpokládaný vrchol – denně kolem 100 tisíc pozitivních případů – se nedostavil. Ukázalo se, že opatření snížila nebezpečí přehlcení nemocnic. Rozvolnění je akorát díky Nejvyššímu správnímu soudu urychlené,“ dodal.

Tagy: