Vláda si ohledně rezervy sama naběhla na vidle, míní Kovanda. Ať škody neplatí jen stát, dodal

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Zbyněk Stanjura (ODS)

Co na to vaše peněženka 20.9.2024

Vláda kvůli mimořádné povodňové situaci bude muset navýšit schodek státního rozpočtu. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy si kabinet Petra Fialy (ODS) sám „naběhl na vidle“, když se na začátku září mluvilo o tom, že ve státních rezervách schází peníze na navyšování platů. Ve vysílání CNN Prima NEWS se také podivil nad tím, proč by měl škody platit stát, když kraje zaznamenaly v minulém roce rekordní přebytek.

Podle Kovandy si vládní koalice naběhla „sama na vidle“. „Na začátku září její zástupci tvrdili, že v rezervě nezbývají žádné peníze. Tehdy se zrovna jednalo o navýšení platů pracovníků ve školství, šlo třeba o uklízečky, školníky nebo kuchařky,“ připomněl ekonom.

K TÉMATU: Česko zvládlo povodně lépe než v roce 2002, vyplývá z exkluzivního průzkumu. Hasiči pracují na výbornou

„Teď najednou není problém navýšit schodek o 30 miliard korun. Přitom tehdy neměli dostatek politické vůle k jeho navýšení o tři miliardy pro tyto zaměstnance. Jde sice o živelní pohromu, ale pro veřejné finance to v zásadě nic neznamená,“ pronesl na CNN Prima NEWS v pořadu Co na to vaše peněženka s tím, že si vláda avizovaných 30 miliard korun půjčí.

V souvislosti s úhradou škod zmínil i rozpočty krajů a obcí. „Měly rekordní přebytek 409 miliard korun, letos jde o 83 miliard. „Proč má tedy vše ve velké míře platit stát a nezapojí se více kraje?“ ptal se Kovanda ohledně ušetřených financí.

Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis v návaznosti na to poznamenal, že kraje vnímá pouze jako „převodníky peněz“. Zrušení takové samosprávy by prý uvítal. „Srdce by nekrvácelo“ z tohoto rozhodnutí ani Kovandovi.

„Česká veřejná správa patří snad k těm nejroztříštěnějším na světě. Zjednodušení by prospělo i státní kase. Síť tisíců a tisíců obcí prodražuje provoz státu,“ podotkl ekonom s tím, že by otevřel diskuzi o zrušení krajských správ a výrazné redukci počtu obcí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zavřené ordinace a ručně psané recepty. Povodně ochromily lékařskou péči. Válek radí, co dělat

Tagy:
povodeň navýšení ekonomika státní rozpočet Lukáš Kovanda státní dluh vláda schodek státního rozpočtu Co na to vaše peněženka Thomas Kulidakis