Vláda zareaguje, až budou plné nemocnice, předvídá Flegr. Dušek přiznává rizikový scénář

Jaroslav Flegr

Koronavirus v Česku

V Česku laboratoře začátkem týdne odhalily nejvíce nových případů koronaviru od dubna. Jen za pondělí jich přibylo 2 521, což byl dvojnásobek oproti předchozímu pondělí. Rychle se zvyšuje také počet hospitalizovaných. Podle Jaroslava Flegra vláda zbytečně otálí a účinné kroky zavede, až budou opět plné nemocnice. Předpovídá také rekordy v počtu nakažených a mrtvých.

Dvakrát více nově nakažených než minulý týden. To je statistika začátku tohoto týdne. V nemocnicích je aktuálně 544 lidí, 95 z nich je v těžkém stavu. Za posledních sedm dní zemřelo 54 lidí, což je o deset více než za celé září. Zhruba třetina z pacientů v nemocnicích je očkovaná.

Podle biologa Jaroslava Flegra se to dalo očekávat, protože nejrizikovější skupiny obyvatel byly očkované už dávno a jejich imunita klesá. „Do nemocnice se dostávají především starší lidé nebo ti s rizikovými faktory, kteří byli očkovaní dávno,“ řekl evoluční biolog. V současné době kolektivní imunita podle Flegra klesá.

Podle něj se bude epidemie ještě zhoršovat i kvůli počasí. „Vláda zavede účinné kroky v okamžiku, kdy se zaplní nemocnice, což bude později než loni. V té době se bude umírat, jako to bylo celý rok,“ popsal Flegr a dodal, že očekává, že zemřou dva lidé ze sta. „Letos trhneme rekordy jak v počtu nakažených za den, tak v počtu umírajících za den,“ odhadl.

Dušek přiznává rizikový scénář, obavy ale krotí

„Za pondělí nejsou čísla vůbec příjemná. Po víkendu vždy dojde k nárůstu, měli bychom sledovat hlavně trend, ale včerejšek stojí za zmínku. Došlo ke skokovému nárůstu, přibylo zatím 2 521 nových případů a možná ještě nějaký bude. Přesouváme se do rizikového scénáře,“ přiznal v úterý Radiožurnálu šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Predikce je riziková, stejně jako potenciální dopad na zdravotnictví. Vidíme nárůst nákazy ve zranitelné skupině obyvatel. Vakcinace není zázrak a dochází k vyprchání imunity. K tomu se načítá šíření v neproočkované části populace, která stále tvoří až 75 procent všech nově nakažených,“ zdůraznil Dušek. Průměrný věk na JIP se pohybuje mezi 67 až 70 lety, průměrný věk zemřelých činí zhruba 80 let.

Rizikový scénář, nejhorší, který ÚZIS vypracoval, počítal na začátku měsíce s tím, že 18. října bude kolem 2 500 pozitivních případů denně. Reprodukční číslo se mělo pohybovat kolem hodnoty 1,4. Proti loňskému podzimu jsou navíc počty nově nakažených i hospitalizovaných výrazně nižší. Na začátku října 2020 bylo za týden přes 150 nových případů na 100 000 obyvatel, letos to bylo jen 40.

Všechny modely ÚZIS ale ukazují na silný efekt vakcinace. U seniorů se podle Duška až o 87 % snižuje pravděpodobnost, že je postihne silný průběh nemoci. „To je dobrá záruka, že atak nemocnic by při větším počtu nakažených neměl být tak silný jako loni na podzim,“ argumentoval.

Tagy:
nemocnice rekord statistiky Ladislav Dušek ÚZIS vláda Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru Jaroslav Flegr imunní systém Český rozhlas 1 Radiožurnál Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR