Vláda zpřísní podmínky pro pomoc uprchlíkům. Romské organizace si stěžují na rasismus

Romských uprchlíků v Brně přibývá, jsou i v Pardubicích.

Podmínky pro pomoc uprchlíkům se zpřísní

Na některých místech v Česku i nadále zůstávají skupiny romských uprchlíků. Romským neziskovým organizacím se proto nelíbí oznámení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že se podmínky pro pomoc uprchlíkům zpřísní. Premiéru Fialovi (ODS) kvůli tomu poslaly otevřený dopis. Stěžují si v něm na diskriminaci kvůli barvě pleti.

Ti, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, bydlí po celém Česku. Co se ale týká romských uprchlíků, kteří mají jiný životní styl, ty ve velkých skupinách v některých krajích zkrátka nechtějí. „Pokud ty kraje nezareagují tak, že nám dají ubytovací kapacity, tak musíme přijít s nouzovým řešením,“ uvedl na tiskové konferenci v úterý ministr vnitra Vít Rakušan.

Tím by nakonec podle Rakušana mohla být stanová městečka. Romské organizace žádají premiéra Petra Fialu o krizové jednání vládní rady. Vadí jim rasismus. „V případě přijímání romských uprchlíků dochází k nestandardním postupům, k posuzování na základě barvy pleti – takzvaného dvojího metru, v mnoha případech k projevům rasismu či diskriminace,“ stojí v otevřeném dopise.

Vláda bude požadovat razítko v pase

Někde se romské uprchlíky ubytovat povedlo, problém je ale třeba na pražském Hlavním nádraží. Jsou mezi nimi i ti, kteří mají maďarské občanství, tudíž v Česku nemají na pomoc od státu nárok. Podle dobrovolníků, kteří běžencům v centru metropole pomáhají, trvá i několik dnů, než se podaří vůbec ověřit totožnost. Někteří totiž u sebe nemají doklady. „Nikdo v Evropě neví, kde ti lidé jsou, my jsme ve volném evropském prostoru,“ podotkl Rakušan.

„Vláda neví, hejtmani neví, nikdo neví, to je bordel,“ stěžoval si předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Problém je v Brně, v Pardubicích, v těch místech dochází k porušovaní lidských práv, jsou tam i děti,“ dodala k tomu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Vnitro tak chystá velké zpřísnění. Humanitární dávku budou dostávat jenom ti, kteří budou muset mít v pase razítko o překročení ukrajinské hranice, aby peníze dostali jen ti, kteří skutečně prchají před válkou. Přísnější to bude i s ubytováním.

„Jestliže nám někteří Romové odmítli ubytovaní, tak stejně jako nám odmítl ubytovaní některý Ukrajinec, tak v tuto chvíli ztrácí nárok na to abychom s nim pracovali dál z hlediska zajištění ubytovaní,“ vysvětlil šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

„Počkáme, co nám bude představeno, jistě na to budeme nějakým způsobem reagovat,“ komentovala vládní požadavky někdejší šéfka Asociace krajů Mračková Vildumetzová. „My máme svých nepřizpůsobivých dost, co to předvádí ta vláda Petra Fialy... Ať si je nastěhují domu, když jsou tak chytří,“ stěžoval si Okamura.

Podle vládní ekonomické rozvahy by mohla migrační vlna z Ukrajiny přinášet Česku i výhody a to od roku 2025. Kompletní strategii měl ministr vnitra představit poslancům v úterý večer, kvůli projevu lídra SPD ale schůze Sněmovny předčasně skončila. K bodu by se poslanci mohli vrátit ve středu ráno.

Tagy: