Zmlátili a okradli mě Ukrajinci, tvrdí žena z Brna. Policie zjišťuje, zda si příběh nevymyslela

Žena tvrdí, že ji zbili Ukrajinci.

Žena tvrdila, že ji zmlátili Ukrajinci

Policie vyšetřuje případ ženy, kterou v Brně podle jejích slov měli napadnout Ukrajinci. Incident se měl odehrát před několika dny. O údajném loupežném přepadení žena informovala na sociálních sítích a její výpověď sdílely tisíce lidí. Web bojující proti dezinformacím tvrdí, že si autorka celý příběh nejspíš vymyslela.

„Probuďte se lidi! Takhle mě zřídili čtyři Ukrajinci, přepadli, ukradli pět tisíc korun, bili mě pěstmi a kamenem do obličeje,“ zněl příspěvek na Facebooku. Fotky s podlitinami v obličeji zveřejnila na sociálních sítích Jitka Valášková, která na sociální síti vystupuje jako Jitka Valinka.

Žena v příspěvku mimo jiné napsala, že údajné útočníky vyrušila kolem projíždějící policie. „Děkuji Bohu, že jsem celá. Byl to ‚jen‘ otřes mozku,“ dodala. Příspěvek o údajném přepadení se začal po sociálních sítích okamžitě šířit raketovou rychlostí. Někteří lidé o jeho důvěryhodnosti pochybovali, případem se začala zabývat i policie.

„Námi zjištěné rozpory jsou v tuto chvíli neprokazatelné, protože s námi autorka příspěvku odmítá komunikovat,“ sdělil mluvčí Policie ČR za Jihomoravský kraj Pavel Šváb. Žena však opravdu navštívila lékaře.

„Mohu potvrdit, že jsme ženu měli v péči, poskytli jsme jí ošetření, poté jsme ji převezli do nemocnice,“ sdělila mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová. Následně byla hospitalizována na jednom z oddělení Fakultní nemocnice Brno. Její mluvčí nám s ohledem na ochranu osobních údajů odmítla říct další podrobnosti.

O případu informoval také web Manipulátoři.cz a označil jej za smyšlený. „Máme důvěryhodné informace, že Jitka Valášková pod různými profily v minulosti už šířila prokázané lži o své osobě. Jednou ji měli napadnout Romové, před dvěma lety jí zase mělo být odebráno dítě. Vždy když se ukázalo, že žena lže, své profily deaktivovala a založila si jiný, nový,“ píší na webu autoři, kteří se snaží upozorňovat na dezinformace.

Autorku příspěvku jsme se snažili zkontaktovat v místě jejího bydliště. Na zvonění u domovních dveří nikdo nereagoval. „Je to sprosté někoho obviňovat, neopodstatněně, nemělo by se to stávat,“ řekl jeden z místních. Odborníci upozorňují, že podobných příspěvků na sociálních sítích přibývá a pro obyčejného člověka může být problém odlišit pravdu od lži.

Tagy:
policie Facebook Brno uprchlíci Fakultní nemocnice Brno sociální síť dezinformace Ukrajinci Policie České republiky Pavel Šváb Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje