Vladimír Remek se vepsal do Mléčné dráhy. Jeho portrét zdobí sběratelskou minci

Portrét Vladimíra Remka zdobí limitovanou emisi sběratelských mincí

Sběratelská mince s Vladimírem Remkem

První Československý kosmonaut Vladimír Remek se vepsal do Mléčné dráhy České mincovny. Jeho portrét zdobí minci této populární sběratelské série. Vedle Remka je na nich zobrazeno například Pluto, Proxima Centauri nebo Lajka. Na dalších šest se sběratelé mohou těšit.

Vladimír Remek si před 45 lety splnil svůj klukovský sen a strávil téměř osm dní v kosmu. Sám nyní uznává, že proto, aby vše takzvaně klaplo, přispěla i celá řada příznivých souher okolností. „Taky to není úplně náhoda, že z bývalého Československa zatím letěli dva lidé – já a zhruba 20 let po mě Ivan Bela ze Slovenska, a to je na takové období hrozně málo,“ řekl pro CNN Prima NEWS Vladimír Remek.

Nejen, že se stal prvním Čechoslovákem ve vesmíru, ale spolu s Rusem Alexejem Gubarevem tvořil první mezinárodní posádku v dějinách kosmických letů. Posádka vesmírné stanice ho přivítala podle starého slovanského zvyku – chlebem a solí.

ČTĚTE TAKÉ: Remek letěl do kosmu před 45 lety. O náplast za sovětskou okupaci nešlo, zdůrazňoval později

Vedle pomoci s každodenním provozem habitatu na něj čekala řada vědeckých úkolů, které připravili českoslovenští vědci, ale také přímý přenos vysílaný Československou televizí. Z vesmíru se Vladimír Remek vrátil po bezmála osmi dnech.

Sebou navíc vynesl i dalšího významného Čecha, který ve vesmíru strávil dokonce o 14 dní více. „Já jsem sebou měl figurku dobrého vojáka Švejka. Dokonce létal déle než já, protože se vrátil až s velitelem komplexu Saljut 6. Před pěti lety na 40 výročí byl tady a potvrdil mi, že ho pořád má,“ upřesnil Remek.

Speciální sběratelská mince k výročí letu

Nyní se první Čechoslovák vepsal do Mléčné dráhy opět – tedy alespoň co se sběratelských mincí týče. „Obrátili se na mě z české mincovny někdy loni a říkali, že plánují k 45. výročí letu takovou minci razit a že by chtěli, aby tam byla moje podobizna, tak jsem souhlasil. Nepovažuji to jen za své výročí, samozřejmě, ale byla to přece jenom událost ve své době mimořádná z toho důvodu, že letěl jiný občan, než občan kosmických supervelmocí Sovětského svazu nebo Spojených států, a to už tam zůstane zapsané navždycky,“ doplnil Remek.

Krátce po jejím vydání sběratelé vykoupili větší polovinu limitovaného nákladu mince. Vedle Remka je na mincích zobrazeno například, Pluto, Proxima Centauri, Lajka jakožto první tvor ve vesmíru nebo první umělá družice. Navíc navazuje na velice populární emisi Vesmír. „Stala se natolik populární, že jsme nemohli přestat s vesmírnými tématy a zvolili jsme si téma Mléčné dráhy – to znamená to, co nás obklopuje jako výseč vesmíru,“ vysvětlil obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Momentálně je vydána půlka mincí z kolekce Mléčná dráha. Na dalších šest se sběratelé mohou těšit.

Tagy: