Vládní daňový balíček je nesmysl a předvolební hra, myslí si senátor Čunek

Jiří Čunek

Osud daňového balíčku mají v rukou senátoři, po kterých vláda chce, aby jej opravili, a zmírnili tak jeho dopad. Dohoda se neblíží, lidovci trvají na tom, že změna sazby daní není namístě. Kdy a jak bude Senát o balíčku hlasovat? A nepoškodil budoucí spolupráci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 fakt, že občanští demokraté hlasovali pro Babišův návrh na snížení daní? Na tyto a další otázky odpovídal senátor Jiří Čunek v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek má už předem jasno, jak bude hlasovat o daňovém balíčku. „Jde o tak velký nesmysl, že se pro něj hlasovat nedá. Raději bych se klonil návrhu jej zamítnout nebo podpořit tu jeho část, která obsahuje slevu na dani pro rodiny,“ uvedl Čunek v pořadu K věci. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých ovšem zatím k vládnímu návrhu nezaujal jednotný postoj. „Zatím jsme se k této věci nesešli, teprve nás to čeká,“ řekl senátor.

Je to jen politická hra

V tuto chvíli už dál moc nechce debatovat o dani z příjmů, protože se podle něj jedná jen o politickou hru. „Všichni ji sledujeme v médiích. Samozřejmě se členů Parlamentu týká více, ale dopad bude mít na všechny občany Česka a hlavně na naše děti. Dluh poroste a nikdo neřekl, kde vezmeme peníze na jeho splacení,“ uvedl Čunek.

Současnou situaci označil za komickou zejména proto, že se vláda nedokáže dohodnout. „Pan Babiš předložil svůj návrh, pan Hamáček zase nadto podpořil návrh Pirátů. Jsem přesvědčený, že to neudělal proto, že by byl takový hazardér, ale aby návrh byl o to nesmyslnější a nabobtnal ze 79 na 130 miliard,“ vysvětlil senátor.

V prosinci stát přidá pět tisíc korun důchodcům, rozdávalo se také různým ohroženým skupinám. „A teď je načase koupit si poslední skupinu, což jsou bohatí,“ konstatoval.

Dluh zaplatí naše děti

Pro balíček by zvedl ruku, jen kdyby vláda řekla, že půlbilionový dluh zaplatí ještě současníci. „Musela by říct, že každý rok budeme platit tolik a tolik, a pokud by to nevyšlo, dá méně armádě, zdravotnictví nebo městům a obcím,“ řekl senátor.

Důvod, proč poslanci neřeší budoucí dluh, vidí v nadcházejících volbách. „Je necelý rok před volbami, což vláda samozřejmě nezdůrazňuje. Říká jen, že vytvoříme větší dluh a všem přidáme. Kde pak vezmeme finance na jeho splacení, už ale nikoho nezajímá,“ řekl a dodal, že dluh zaplatí naše děti a další generace. A to je podle něj nezodpovědně.

Čunek dodal, že současný plán měla vláda představit před rokem, kdy české hospodářství rostlo. „Řeklo by se, že nesmysl se superhrubou mzdou je potřeba zrušit, a kdyby bylo zle, nahradíme jej například zvýšením DPH. Je strašně moc možností, jak kompenzovat ztrátu, ale protože máme před volbami, je to jenom hra,“ konstatoval.

Není to svatba, ale jen zásnuby

Během rozhovoru také padla otázka, co pro budoucnost české politické scény znamená, že daňové změny podpořila ODS, zatímco velmi zásadně proti byli křesťanští demokraté a TOP 09. Jde o tři strany, které před pár týdny slavnostně ohlásily memorandum o vzájemné spolupráci a společné kandidatuře v příštích sněmovních volbách.

„Myslím, že dramatické by bylo, kdyby si strany slíbily, že už nyní budou jednat společně jako volební strana či unie. Vzhledem k tomu, že to neudělaly, postupuje zatím každá samostatně,“ uvedl senátor. Situaci přirovnal spíše ke stavu, kdy se budoucí manželé navzájem pozorují a hodnotí, zda druhý jednal správně, nebo ne.

Přestože už strany ohlásily spolupráci, jedná se tak podle Čunka stále spíše o zásnuby než o sňatek. „A ani ne úplně vážné. Pro mě je důležité, že strany si v tuto chvíli zatím nic neslíbily. Druhá věc je, že ODS zcela evidentně nahradila racionalitu, rozum a odpovědnost vůči dalším generacím svými volebními hesly. To si ale musí vyřešit sama,“ dodal.

Rozhovor Marie Bastlové s Jiřím Čunkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: