Vlček: Nejsme v totální defenzivě a příští rok můžeme vládnout. Piráti se zachovali hystericky

Nebudu tu jen do počtu, hlásí nový ministr průmyslu ze STAN Lukáš Vlček hned v úvodu rozhovoru. Chce hodně komunikovat a vysvětlovat, co dobrého vláda pro lidi udělala. Pro CNN Prima NEWS také popsal své pocity z rozpadu pětikoalice. Mimo jiné hovořil o tom, co dobrého Česku přinese Green Deal.

Prezident při vašem jmenování uvedl, že už nemáte čas na uplatňování nějakých velkých vizí. Nemrzí vás to, že budete na ministerstvu jen na rok? Necítíte se tam jen „do počtu“ nebo jako náhrada?  
To vůbec ne, nebudu tu jen do počtu. Až mě trochu poznáte, uvidíte, že moje nátura je taková, že nebudu stát nikde v koutě. Jsem typ člověka, který si okamžitě dokáže najít práci a témata. Navíc za kliku na ministerstvu jsem nebral v úterý, jsem tady v běžném provozu už několik měsíců. Ne proto, že bylo dané, že budu post ministra přebírat, ale protože jsem spolupracoval na hromadě témat. Ať to byla tvorba nové hospodářské strategie, změna českých stavebních norem, změna energetické legislativy, investice do jádra. Kooperuji na řadě projektů od doby, kdy jsem vstoupil do svého poslaneckého mandátu v roce 2021. Ve Starostech se snažíme na projektech pracovat týmově. Chci ten rok fakt tvrdě pracovat s cílem, abych tu práci nakonec mohl dělat pět let.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jurečka ke zvýšení platů politiků: Kandidovat může každý, ať si tu práci zkusí a pak hodnotí

To mě zaujalo už na tiskové konferenci při vašem uvedení do funkce. Řekl jste, že chcete práci ministra dělat nejen příští rok, ale i během následujícího funkčního období. Není toto přání trochu mimo realitu? Preference vládních stran jsou velmi nízké.  
Vůbec to není mimo realitu. Máme rok. Této vládě se povedlo hrozně moc důležitých věcí, které jen nebyly dobře komunikovány.

Nejsme v nějaké totální defenzivě, abychom řekli, že boj je prohraný.

Myslíte si, že ministr průmyslu dokáže změnit vnímání vlády veřejností?  
To není jen o ministrovi průmyslu, je to o celém týmu.

A uvědomuje si to ten vládní tým?  
Doufám, že ano. A jestli ne, tak to prohrajeme. Opravdu jsme měli hodně práce s tím, abychom překonali tolik krizí.

To říkají všichni pořád dokola. Ale průzkumy neodpovídají tomu, že by si to mysleli i voliči.  
Pokud to beru na přepočet mandátů třeba v krajských volbách, a říká to i mnoho politických analytiků, tak my nejsme v nějaké totální defenzivě, abychom řekli, že boj je prohraný. Budu tvrdě pracovat na tom, aby to tak nebylo. Chci vyhrávat. Můžete mi říct, že je to namyšlené.

Ne namyšlené. Spíš naivní.  
Nemyslím si. Nedělám to první rok. Kolikrát jsem zažil situace, které nevypadaly tak nadějně, a nakonec se dokázaly tvrdou prací zlomit. Ale souhlasím s vámi, že to není pouze o hnutí STAN, které roste. Je to o celém vládním týmu.

A proč se podle vás tomu celému vládnímu týmu nedaří v očích lidí? Je to jen tou špatnou komunikací, nebo vidíte i další chyby, některá špatná rozhodnutí?  
Vidím určité věci, které by se měly upravit. Například v konsolidačním balíčku zůstaly určité asymetrie a výjimky. Třeba otázka zdanění tichého vína. Není dobře, že se to téma nevyřešilo. Můžeme si říkat, že by toto zdanění vyneslo „jenom“ 3,5 až čtyři miliardy korun. Ale za to za rok postavíte třeba deset škol. To přece není málo. Ale nyní je to už otázka pro další volební období. STAN o tom bude určitě v programu hovořit, chceme prostředí narovnávat, aby byl systém spravedlivý. Potom je to samozřejmě i otázka nějaké nálady ve společnosti. Myslím, že nám pomůže, že příští rok bude ekonomika růst. Budou růst reálné mzdy.

Nikdy nebudeme rozdávat shnilé koblihy. Za Starosty jsme to nikdy nedělali a tak se politika dělat nedá.

Že bude líp, jak říká Andrej Babiš?  
To bych v žádném případě takhle nepoužil. To si vyprošuju (smích). My nejsme populisté. Máme nevýhodu, že věci říkáme s určitou realitou. A nikdy nebudeme rozdávat shnilé koblihy. Za Starosty jsme to nikdy nedělali a tak se politika dělat nedá. Ale věřím, že další rok pomůže, hospodářským růstem, růstem reálných mezd. Ukáže se, že i ta úsporná opatření, která byla mnohdy populisty kritizována, jsou důležitá, aby ekonomika rostla. A je to i o řadě praktických témat. Musíme vysvětlovat i těžká témata, jako je třeba ten v uvozovkách hrozný Green Deal. Ty hrozné zelené peníze.

Na odchodu Pirátů z vlády STAN nakonec vydělali, máte o ministra víc. Ale v rozhovoru pro Český rozhlas jste řekl, že nevidíte jako šťastné řešení, že Piráti úplně odešli z vlády. V čem budou chybět?  
Nechtěl bych to komentovat tak, že jsme na tom vydělali. Osobně chápu odchod Pirátů jako politickou strategickou chybu. I po krajských volbách vidíme, že bez pirátských mandátů kolikrát nejsme schopni sestavit krajské vlády, dostávají se do nich extremisté, komunisté, to je špatně. Máme soupeře, kteří používají populistické zbraně a zbraně pod vlivem jiných mocností. Je chyba, pokud se potom někdo z nás chová možná zbytečně hystericky, nebo že mu ujedou nervy.

Hystericky ze strany Pirátů, nebo premiéra?  
Premiér udělal, co musel. Digitalizace stavebního řízení není funkční projekt. Jestli mělo nebo nemělo dojít k odvolání po telefonu – nedokážu říct. Nevím, co tomu předcházelo, nebyl jsem u toho. Určitě nebyla dobrá ta následná tisková konference Pirátů a házení špíny na dosavadní koaliční partnery.

A chápete, že práskli dveřmi?  
Nevím, jaká proběhla komunikace mezi panem premiérem a panem Bartošem. Ale myslím, že mnohdy je lepší desetkrát se nadechnout, než udělat nějakou věc, která může být strategickou chybou. Pochopil bych Ivana Bartoše, pokud by ten systém fungoval. Ale mnohokrát jsme tehdejšího pana ministra Bartoše upozorňovali, že systém trpí vážnými nedostatky. Z našich regionů, kde máme ve vedení úřadů starosty, jsme seskupili konkrétní připomínky. Říkali jsme, pojďme vnímat tu realitu. A realita vnímána nebyla.

Green Deal je možnost, jak lidem ušetřit peníze v peněženkách.

Už jste v zmiňoval Green Deal, jehož jste zastáncem. Co dobrého podle vás lidem přinese?  
Chápu to jako obrovskou příležitost pro modernizaci českého průmyslu, pro rozvoj nových odvětví, pro nová a dobře placená pracovní místa. Zároveň je to možnost, jak lidem ušetřit peníze v peněženkách. Jsou to investice do odpadového hospodářství, do vodárenství, abyste platila méně za svoz odpadů, méně za vodné, stočné. Je to o tom, aby se lépe zadržovala voda v krajině a povodňová vlna vám nespláchla váš dům. Je to o zalesňování lesů postižených kůrovcovou kalamitou. Musíme těmito konkrétními příklady ukázat, že Green Deal má smysl.

Kritici Green Dealu často nezpochybňují potřebu něco dělat s životním prostředím, ale varují, že zelená dohoda především poškodí evropskou ekonomiku v konkurenci s USA nebo Čínou a ke zlepšení klimatu stejně nepovede. Nejsou ty obavy opodstatněné?  
Vnímejme nejdříve ten ekonomický rozměr. Investice do zelených technologií hrají dnes obrovskou roli. Podívejte se na investice v Číně, kudy ten pomyslný zajíc běží. My ho nesmíme nechat utéct. Je to velká příležitost, jak zmodernizovat český průmysl právě tak, aby byl konkurenceschopný. Jak snížit energetickou náročnost – to je jedna z největších konkurenčních nevýhod českého průmyslu. Jak toto téma přenést do kvality života a do peněženek českých lidí. Bude ale potřeba například zrevidovat systém fungování emisních povolenek. Dnes se z původní dobré myšlenky – kdo škodí a znečišťuje, musí platit – bohužel stal určitý produkt finančního spekulativního kapitálu. To je špatně.

Ke Green Dealu se negativně staví nejen opozice, ale i někteří členové vládních stran, třeba europoslanec ODS Alexandr Vondra. Ani vláda nevystupuje tak nadšeně, na konci července měla schválit tři strategické dokumenty, ale odložila je, protože se vyděsila dopadů. Vnímáte tu kritiku?  
Vnímám názor pana premiéra, že je potřeba dopracovat některé dopadové studie. Ale z těch tří dokumentů vypíchnu jeden, který je mi nejbližší. A to je státní energetická koncepce. Byl bych rád, aby vláda její schválení neodkládala. Protože z této koncepce vyplývá řada důležitých úkolů, díky kterým ale budou levnější a dostupnější energie, aby se nám podařilo pokračovat v projektech jako Dukovany. Je to obrovská šance pro český byznys, pro nová pracovní místa, pro modernizaci přenosových soustav, pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Jak moc velké sousto je pro vás dotažení tendru na jádro v Dukovanech? Jak je těžké se v tom zorientovat?  
Právě proto, že tu nejsem nováček, je pro mě orientace celkem rychlá. Jsem u těch témat mnoho let. Milníkem bude podepsání smlouvy, ve které musí být splněna řada důležitých parametrů. Když pominu otázky ceny, smluvních pokut, tak i reálné zapojení českého průmyslu. To jsou věci, které jsou v běhu. A mám výhodu, že se tady mohu opřít o velmi profesionální tým lidí, který znám léta.

Co chcete udělat pro oživení českého průmyslu, který dle ekonomů už dva roky stagnuje? Anebo s tím nic nenaděláme, protože jsme závislí na Německu?  
Důležité jsou kroky, které jsme udělali v minulosti – ať už je to diverzifikace energetických zdrojů, investice do přenosových a distribučních soustav, do obnovitelných zdrojů, ale i spolupráce s našimi evropskými partnery. Potom přijetí dvou antibyrokratických balíčků. Rád bych přišel s dalším souhrnem opatření, která by měla zjednodušovat běžné podnikání. Že na každou prodlužovačku nemusíte mít revizi. Tisíc drobností umoří vola. Řadu věcí dokážeme ovlivnit třeba tím, že budeme zjednodušovat naše vnitřní prostředí, budeme investovat do infrastruktury a dělat určité reformní kroky. Pak jsou samozřejmě věci, které jsou součástí globálních trendů, kde ekonomika českého typu – malá, otevřená proexportní ekonomika –, má mnohdy těžší pozici než ekonomika Spojených států.

Tagy:
průmysl investice ekonomika politika projekt Česká pirátská strana Starostové a nezávislí vláda Zelená dohoda pro Evropu Lukáš Vlček skutečnost