Vlna zdražování s rokem 2021 neskončí. Někteří lidé si připlatí i za teplo či vodu

Účty

Energie opět podraží

Od nového roku v rodinných rozpočtech opět přibydou dražší položky, připlatíme si například za teplo. Teplárny mají totiž větší náklady na jeho výrobu, a to především za plyn a elektřinu. Od ledna vydáme více peněz i za vodu, v některých částech České republiky bude kubík vodného a stočného o desetinu dražší.

Paní Zdeňka z Písku bydlí v panelovém domě a stejně jako další obyvatelé města bude muset své náklady začít více počítat. Písecká teplárna totiž zdražuje. „Když chci, abych se ohřála, tak to zaplatím. Nic jiného mi nezbyde,“ podotýká.

Celkově si lidé v Písku za teplo připlatí o sedmnáct procent navíc. Nepomohlo ani to, že se teplárna na situaci snažila připravit tím, že koupila ekologičtější kotel na biomasu, díky čemuž nemusí nakupovat emisní povolenky. Jejich cena se za uplynulý rok vyšplhala do stejné výše jako pořizovací cena ekologického zařízení.

„Nyní využíváme biomasový kotel, který vyrovnáváme plynovým kotlem. Do ceny tepla se bohužel promítla právě cena plynu,“ uvedla ředitelka teplárny Andrea Žáková.

Ceny za teplo porostou také v Karlovarském kraji. Jeho největší dodavatel Sokolská uhelná plánuje zdražit o dvanáct procent, což se dotkne zhruba sto tisíc obyvatel. Lidé, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, se shodují, že zdražování je hrozné, víc ale nevědí, co říct.

Podraží i voda

Kromě tepla však poroste i cena za vodu. Například Pražané si za jeden kubík vodného a stočného zaplatí o šest korun navíc. Důvodem je, že podražily položky, bez kterých se vodohospodáři zkrátka neobejdou. „Zvýšila se cena elektrické energie, chemikálií, stavebních prací a i vlastně materiálů, které používáme na opravu sítí,“ sdělil mluvčí Pražské vodovody a kanalizace Tomáš Mrázek.

„Podraží i voda? Tak to je průser,“ podotkl muž oslovený CNN Prima NEWS. Někteří však na nepříjemnou informaci reagovali stoicky, mají totiž vlastní přívod vody. „Nám je to fuk. Máme své studny,“ uvedla oslovená žena. Nejvíce si za vodu v příštím roce připlatí v Pardubickém, Ústeckém a Libereckém kraji. Například na severu Čech za vodu čtyřčlenná rodina ročně zaplatí o tisíc korun navíc.

Tagy: