Řada moravských polí je stále pod vodou. Nové jahody jsou kompletně zrušené, běduje majitelka

Měsíc po devastujících povodních stále stojí na části polí na Moravě voda.

Voda po povodních na některých místech stále neustupuje

Měsíc po devastujících povodních stále stojí na části polí na Moravě voda. Zaplavila například oblíbenou jahodovou plantáž zemědělců ze Skrbeně nedaleko Olomouce. Stojatá voda je však příležitostí pro ornitology. Vzniklé laguny totiž lákají ptáky táhnoucí na jih, které běžně téměř nelze zahlédnout. Nadšenci tak číhali například na vzácné bahňáky z Arktidy.

Příští rok nejspíš lidé cedule s nápisem „samosběr jahod“ u cesty mezi Horkou nad Moravou a Skrbení na Olomoucku neuvidí. Sazenice zalité vodou jsou ztracené a těm novým bude trvat rok, než začnou plodit.

ČTĚTE TAKÉ: Velká voda zastihla Františka na dovolené. Zničila dům i pneuservis, se ženou spí v karavanu

Utrpěly i desítky hektarů okolních polí. „Voda zaplavila pole v rozmezí devadesáti hektarů ozimu a devadesáti procent jahod, takže kompletně zrušila novou jahodu. Nevíme, v jakém rozmezí vůbec otevřeme příští rok samosběr. Možná až přespříští rok,“ sdělila majitelka jahodového pole Denisa Navrátilová pro CNN Prima NEWS.

Na Olomoucku a Přerovsku vznikly velké vodní plochy. Voda donutila žížaly vylézt z půdy, na některých polích mohou být uvázlé i ryby. Tato potrava láká tažné ptáky. Pro amatérské pozorovatele je to skvělá možnost sledovat i raritní druhy.

„Ptáků je tady o hodně více než obvykle. A je to právě díky situaci, že je to zatopené už dejme tomu měsíc. I když voda ubývá, tak tady pořád ještě stojí na mnoha místech,“ sdělil jeden z nich pro CNN Prima NEWS.

Skupina ptáků zvaná bahňáci se obvykle zdržuje třeba na rybnících po výlovech. Na lagunách se tak při dostatku potravy mohou zdržet týden i déle. Ptáci se obměňují, protože tah severských bahňáků stále pokračuje. „Někteří bahňáci jsou zcela běžní, každoročně je vídáme, ale některé vidíme třeba jednou za pět let, jako je třeba břehouš rudý,“ uvedl ornitolog Jiří Šafránek pro CNN Prima NEWS.

Zatímco tedy zemědělci s obavami vyhlížejí, že se na pole dostanou možná nejdříve na jaře, pro pozorovatele ptáků je voda na polích příležitostí vidět raritní druhy ještě několik týdnů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Manželé z Jesenicka 20 let zvelebovali dům, po povodni ho museli zbourat. Katastrofa, truchlí

Tagy: