Vody u oblíbeného letoviska zaplavily výkaly. Může za to stará kanalizační síť

Britské pláže zaplavily splašky z kanalizace.

Britské pláže zaplavily splašky z kanalizace

Více než stovku britských pláží, kam se lidé běžně chodí koupat, zaplavily splašky z kanalizace. A to v takové míře, že si na to stěžují dokonce i Francouzi za kanálem La Manche. Nevábná a ekologicky závažná situace je výsledkem desítek let zanedbávání politiky i vodohospodářství.

Do vod u oblíbeného letoviska Londýňanů u jižních břehů Anglie se vyvalila voda plná lidských výkalů. Stejná situace jako v Bexhillu postihla minulý týden desítky pláží, kde v horkém létě hledají útočiště Angličané i Velšané. A tento týden znovu.

„Podíváte se dolů, a když máte vodu asi po pas a kolem vás plave výkal, tak to vskutku není moc příjemné. Je vám z toho celkem zle,“ popsala obyvatelka Bexhillu Tracey Hudsonová.

Základní problém je, že stará britská kanalizační síť propojuje trubky na lidský odpad s odtoky na dešťovou vodu. Když hodně prší, vše se smíchá a přeteče do nouzových výpustí přímo do moře. Což se teď kvůli bláznivému počasí děje.

„Je 21. století, tak by si člověk myslel, že mají víc možností, než jen říct: ,Buď to půjde do moře, kde z toho onemocníte, anebo vám to vyteče na zahradu nebo do domu‘,“ postěžovala si členka plaveckého klubu v Porthcawl Wendy Broomová.

Podle ekologů a hygieniků si vodohospodářské společnosti prostě na nouzové řešení zvykly a nehledají řešení. Aktuální průzkum navíc ukázal, že až čtvrtinu úniků splašků do moře a řek ani nikdo nemonitoruje.

„Regulátory nebylo poslední tři desetiletí vůbec vidět. A celé to korunuje 30 let politického vakua, které tu zanechalo naprosto neregulované odvětví, které se podle mě úplně vymklo kontrole,“ prohlásil ekologický aktivista Feargal Sharkey.

Protestují i Francouzi

Britové si teď míru problému začínají uvědomovat. A protestují i Francouzi. „Jsou tu přece mezinárodní úmluvy, které jasně říkají, že nemůžeme něco jen tak vypouštět do moře, které je společné. Vždyť mezi Calais a Doverem je 20 kilometrů,“ kritizoval viceprezident regionu Hauts-de-France Franck Dhersin.

Tři francouzští politici už napsali Evropské komisi, aby na Brity zatlačila. Evropský soud už v roce 2012 Británii nařídil, aby problém vyřešila. Vše ale vyšumělo s brexitem.

Tagy: