Vojtěch: Svrčinové se dobývali do domu, je to odporné. Tyto ultras ani kampaň nepřesvědčí

Adam Vojtěch

PARTIE Terezie Tománkové 7.11.2021

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) komentoval v Partii Terezie Tománkové sobotní demonstraci odpůrců očkování, kteří se shromáždili před domem hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové. Podle šéfa zdravotnického resortu šlo o „odpornou“ akci lidí, na které je očkovací kampaň krátká. Případem už se zabývá policie.

„To, co se stalo před domem paní hygieničky, je odporné,“ řekl Vojtěch ve vysílání CNN Prima NEWS. Někteří odpůrci očkování jsou podle něj natolik přesvědčení o vlastní pravdě, že je státní kampaň nikdy k vakcinaci nepřemluví. „To jsou ultras, ty asi nepřesvědčíme,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví na adresu demonstrantů.

Policejní mluvčí Soňa Štětínská redakci CNN Prima NEWS potvrdila, že policisté v sobotu reagovali na přijaté oznámení. „Mělo se jednat o skupinu lidí, jejichž aktivity měly směřovat ke konkrétní osobě. Policisté na místě samotném neřešili protiprávní jednání, nicméně se věcí nyní zabývají. Nevím, o jak početnou skupinu šlo,“ řekla.

Vojtěch později doplnil, že se mělo jednat o několik desítek lidí. „Když vám přijdou před dům, kde bydlíte. Začnou pokřikovat, dobývat se do domu a vyzývat vás, ať vyjdete ven? To nikomu není příjemné. Všechno má své meze,“ dodal

Na koho cílit?

Vládní očkovací kampaň, která má být – jak prohlásil premiér Andrej Babiš – „brutální“, by proto podle Vojtěcha měla cílit spíše na lidi, kteří se ještě rozhodují, zda očkování podstoupit, anebo ne. „U lidí, kteří to zvažují, potenciál existuje. Ale nemůžeme si myslet, že naočkujeme sto procent obyvatel,“ míní Vojtěch.

„Zájem o očkování vzroste, když si lidé uvědomí, že se to může dotknout i jich,“ doplnil ministra zdravotnictví šéf Asociace krajů Martin Kuba z ODS. Ten se v Partii svěřil s tím, že podobně jako mnozí další politici a novináři čelí častým výhrůžkám právě ze strany odpůrců očkování – takzvaných antivaxerů.

„Vyhrožují mi zastřelením. A obratem dodávají, že si platí zdravotní pojištění a stát se o ně musí postarat,“ svěřil se Kuba.

Podle něj je ale koronavirová léčba extrémně nákladná. Pár dní na lůžku může ve finále vyjít klidně i na více peněz, než kolik pojištěnec vyplatí za celý život. Lidé by si proto měli uvědomit, že se na jejich léčbu ve velké míře skládá společnost, myslí si Kuba.

Tagy: