Konec antigenních testů i samotestování. Uznávat budeme už jen PCR, řekl Vojtěch

Adam Vojtěch

Vojtěch po jednání s odborníky

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na COVID-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na Twitteru to v sobotu uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Stanovisko týmu koalice Spolu k opatřením, které si nynější vláda vyžádala s ohledem na blížící se výměnu kabinetu, však Vojtěcha zklamalo. V doporučení podle něj nejsou nové konkrétní kroky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že předloží kabinetu opatření, podle kterého bude možné prokazovat se jen PCR testem, nikoliv samotesty či antigenními testy. V pátek hovořil o tom, že by vláda v demisi měla opatření schválit v úterý, v sobotu však uvedl, že opatření předloží vládě v pondělí.

Vojtěch na Twitteru napsal, že ho zklamalo stanovisko AntiCovid týmu koalice Spolu. „Říkají hlavně to, co dělat nemáme. V doporučení, co naopak dělat máme, nevidím žádné nové, konkrétní kroky, které bychom aktuálně už nedělali,“ zkritizoval. „Nechtějí jít cestou boje s epidemií jako v Rakousku, ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů, pokud je pro PCR dostatečná kapacita,“ doplnil.

Stanovisko AntiCovid týmu si nynější vláda vyžádala s ohledem na blížící se výměnu kabinetu. Vláda ANO a ČSSD tento týden podala demisi, s největší pravděpodobností ji nahradí kabinet koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). AntiCovid tým v pátek odpoledne návrhy předložil ještě k posouzení Národnímu institutu pro zvládnutí pandemie. Jeho vznik inicioval budoucí kabinet, je v něm 28 odborníků z různých oborů.

Tým vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby neprosazovalo celoplošné povinné očkování a více se zaměřilo na pozitivní motivaci k očkování.

„Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu či cestou tzv. rakouského modelu,“ píše ve svém stanovisku. V takovém případě by například na kulturní a sportovní akce nebo do restaurací mohli jen očkovaní či lidé do půl roku po prodělání nemoci. Nebylo by možné se prokázat negativním testem.

Tým budoucího kabinetu také doporučuje, aby resort nepoužíval termín „bezinfekčnost“ a nahradil ho názvem „covid bezpečnostní pas“. „Vyzýváme ministerstvo, aby zachovalo systém O-T-N s tím, že zruší samotesty. Antigenní testy ponechá pouze v případě, že nebude možné dosáhnout dostupnosti PCR testování. Přičemž PCR test by nadále platil 72 hodin a antigenní test 24 hodin,“ stojí v dokumentu AntiCovid týmu.

AntiCovid tým rovněž vyzval k navýšení kapacit PCR testování a ke zvýšení dostupnosti očkovacích center. Opatření by měly vymáhat i jiné instituce než hygienické stanice, stát by měl současně nastavit jasnou metodiku, podle té dodržování pravidel posuzovat. Vzhledem k zhoršující se epidemické situaci tým také vyzval resort zdravotnictví, aby co nejdříve vytvořil vhodné podmínky pro proočkování třetí dávkou klientů v domovech seniorů, kterým vyvanula imunita. „A to při zachování principu dobrovolnosti,“ stojí v prohlášení.

PCR test je nejspolehlivější

Podle mikrobiologa Petera Šeba z Mikrobiologického ústavu Akademie věd je nové opatření, které Vojtěch představí v pondělí vládě, v pořádku. „PCR test je v podstatě jediný spolehlivý test o prokázání bezinfekčnosti. Antigenní testy jsou velice problematické, protože jsou mnohem méně citlivé a jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Naopak PCR testy jsou daleko citlivější, mají delší platnost a zachytí i lidi na počátku infekce,“ uvedl Šebo.

„Je také zcela v pořádku, pokud si testy budou lidé platit sami. Každý už měl možnost se nechat naočkovat. A pokud se nenechal, je to jeho problém. Pokud někam chce jít a udělat si PCR test, ať si ho zaplatí. Není žádný důvod, aby se hradily ze zdravotního pojištění,“ dodal mikrobiolog.

Tagy: