Volební model: Piráti a STAN vedou před ANO a Spolu. Šlachta si jde pro státní příspěvek

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v dubnu, zvítězila by koalice Pirátů a hnutí STAN, která by druhé hnutí ANO předstihla téměř o čtyři procentní body. Třetí koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by získala 16,6 procenta hlasů. Do dolní parlamentní komory by se dostaly ještě SPD, ČSSD a KSČM. Vyplývá to z dubnového volebního modelu, který na základě průzkumu veřejného mínění vytvořila agentura STEM.

Pro koalici Pirátů a STAN by hlasovalo bezmála 28 procent lidí, kteří by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnili. Babišovo ANO by volilo 24 procent a třetí koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by získala 16,6 procenta hlasů. Do Poslanecké sněmovny by podle dubnového volebního modelu agentury STEM prošlo ještě hnutí SPD se ziskem necelých 13 procent hlasů, ČSSD (7) a KSČM (5,2).

STEM se také v průzkumu poprvé dotazoval na přízeň voličů k hnutí Přísaha, za kterým stojí bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Volební model přisuzuje Přísaze 2,4 procenta hlasů. To by sice na vstup do dolní parlamentní komory nestačilo, Šlachta by ale inkasoval státní příspěvek ve výši 100 korun za obdržený hlas. Hranicí pro tento nárok je získání alespoň 1,5 procenta hlasů.

ANO je stále nejsilnější

Pokud by strany kandidovaly samostatně, nejvíce hlasů by získalo hnutí ANO, a sice 23,8 procenta. Druzí Piráti by se těšili 18,6procentní podpoře voličů a třetí by skončila SPD se ziskem necelých 13 procent. Starostové a nezávislí by s 11 procenty obsadili čtvrtou příčku a pátá by s necelými devíti procenty skončila Občanská demokratická strana. Do sněmovny by se dostala ještě ČSSD (6,6) a KSČM (5,1). TOP 09 ani lidovci by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekonali.

Hnutí ANO by v dubnu oproti únoru ztratilo rovných šest procentních bodů. Hlasy by na jeho úkor získala především SPD, která o více než tři body posílila, a hnutí STAN, které si v modelu polepšilo o 2,4 procentního bodu. O 2,4 bodu posílila také ČSSD. Lepší výsledek by si připsala také ODS, která by v únoru získala jen sedm procent (pokud by kandidovala samostatně). Ve volebním modelu oslabili komunisté, kterým by ještě v únoru dalo hlas více než šest procent voličů.

Průzkum stranických preferencí probíhal v období od 7. do 13. dubna na reprezentativním vzorku obyvatel České republiky starších 18 let. Zúčastnilo se jej 1 049 respondentů, a to on-line i telefonickým dotazováním. Statistická chyba činí jeden procentní bod nahoru či dolů u nejmenších stran, u větších je to pak tři procentní body, udává agentura STEM.

Tagy: