Volný: Válečná daň je zamlžená, banky budou kličkovat. Nemusí to být problém, míní člen ODS

Poslanci Jiří Havránek (vlevo) a Jan Volný (vpravo)

Do debaty o dani z mimořádného zisku – které se také přezdívá daň válečná či windfall tax – se pustili poslanci Jan Volný (ANO) a Jiří Havránek (ODS). Opoziční zástupce tvrdí, že je daň zamlžená a nejen banky kvůli ní budou chtít kličkovat. Havránek však mínil, že ačkoliv nemá z přistoupení k dani radost, je nutné vládní opatření na pomoc lidem zaplatit.

Panují obavy, že se energetické firmy a banky budou pokoušet placení daně z mimořádného zisku vyhnout. „Úvaha mnohých bank bude taková, že než aby to daly státu, dají to klientům. Zlepší jim například podmínky úročení, čímž jim klesne zisk,“ uvedl již dříve pro CNN Prima NEWS poradce premiéra Štěpán Křeček.

„Tato daň je nejednoznačná a zamlžená. Není přesně určené, na co bude a kolik peněz se díky ní získá. Banky a podniky určitě budou chtít kličkovat. Kdyby se ceny energií zastropovaly u výrobců, tak by tento problém možná ani nebyl,“ zdůraznil ve vysílání Volný.

Na dotaz, zda existují kroky, které by jednání daných subjektů kontrolovaly, Havránek odpověděl záporně. „Daň optimalizovat nejde. Pokud by to bylo tak, že peníze bank zůstanou u občanů, tak to bude to nejmenší, s čím bych měl problém. Nemám radost, že musíme k této válečné dani přistoupit, ale nebyla možnost, jak jinak zaplatit zastropování energií a další kroky, která vláda podnikla – a přitom nezabrzdit investice,“ podotkl.

Dodal, že je důležité platné doporučení národní rozpočtové rady. „Tedy, aby daň nedopadla na jednotlivé spotřebitele. Věřím, že výběr daně bude v té výši, kterou předpokládáme,“ pokračoval. Doplnil, že pokud by se daná částka – tedy 85 miliard korun – vybrat nepodařila, muselo by ministerstvo financí řešit další kroky.

Jak se poslanci staví k zastropování cen energií? Co by případně změnili? A jak se dle nich válečná daň podepíše na ochotě investorů utrácet v Česku? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: