Všichni žáci by se do škol mohli vrátit v květnu, studenti koncem dubna, věří Plaga

Návrat všech dětí a studentů do škol by mohl být rychlejší, než se předpovídá. Pokud bude epidemická situace příznivá, žáci by se mohli vrátit do lavic už v květnu. Datum by mohlo být ještě dřívější pro studenty středních škol. V diskusním pořadu Rozstřel na iDNES.tv to uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO) s tím, že i nadále bude podmínkou povinné testování.

„Pevně doufám, že se (žáci a studenti) do konce školního roku vrátí do škol. Samozřejmě záleží na vývoji epidemické situace,“ uvedl v pořadu Rozstřel na iDNES.tv Plaga. Zároveň vysvětlil, že opatření, která resort v současnosti s epidemiology připravuje a uplatňuje, jsou klíčová taky.

„Rotační výuka a režimová opatření na školách, tedy pravidelné testování, to všechno jsou kroky směřující k tomu, abychom dokázali vrátit do škol i ostatní žáky,“ dodal Plaga.

Podle něj by zbytek žáků, tedy druhý stupeň základních škol, mohl usednout do lavic už v květnu. Studenti středních škol by se k praktické výuce mohli vrátit už 26. dubna. Stejné datum by se mělo vztahovat i na studenty závěrečných ročníků vysokých škol.

„Původně jsme chtěli, aby to bylo už 19. dubna. Ale skupina MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) to ještě o týden posunula. Doufám, že se situace bude vyvíjet dobře a v pondělí na vládě rozhodneme o návratu k 26. dubnu,“ sdělil Plaga.

Plaga by chtěl prosadit PCR testy

Ve hře je taky pondělní návrat předškoláků a žáků prvních stupňů základních škol, tedy 1. až 5. třídy. Znovuotevření škol nyní funguje za speciálních podmínek. Děti se ve třídách střídají, takže první část nastoupila 12. dubna, druhou část čeká návrat 19. dubna. Žáci také musí nosit roušky a nechat se dvakrát týdně testovat antigenními testy.

Právě kvůli antigenním testům je ale vláda nejčastěji kritizována, a to především ze strany opozice, ale i odborníků. Vadí jim, že antigenní testy nejsou přesné, a nemusí tak odhalit konkrétní počet pozitivních dětí. S tím ostatně částečně souhlasil i Plaga.

„Záchyt pozitivních případů je v řádu nízkých stovek. Ministerstvo školství dlouhodobě říká, že PCR testování by bylo samozřejmě lepší. Přesto je dobře, že při postupném návratu máme alespoň tento způsob antigenního testování. I když neodhalí úplně vše, zvláště u asymptomatických žáků a učitelů, tyto testy určitě přispívají k bezpečnému prostředí,“ mínil šéf resortu.

Současně zdůraznil, že děti, které se necítí dobře nebo mají příznaky nemoci COVID-19, by do škol neměly chodit vůbec. „Každý zachycený žák chrání školní prostředí a umožňuje udržet zbývající část v běhu,“ upřesnil Plaga.

Ministr by ale ve školách přesto chtěl od nového školního roku prosadit formu PCR testování. S tím už souhlasilo také ministerstvo školství, záležet ale bude na kapacitách. PCR testy by se následně mohly provádět formou takzvaného „poolingu“.

Pooling je systém, „kdy se několik odebraných vzorků smíchá do jednoho. Pokud je výsledek negativní, jsou negativní i všechny ostatní vzorky. V případě pozitivního je třeba jednotlivé vzorky znovu otestovat a zjistit, který je konkrétně nakažený,“ píše se na stránkách Akademie věd.

Tagy:
studenti školy Robert Plaga otevření škol žáci ministerstvo školství ministr školství druhý stupeň ANO 2011 návrat do školy střední školy Mezioborová skupina pro epidemické situace Akademie věd České republiky rychlý antigenní test