Oblohou na východě Čech se prohnal záhadný jev. Lidé se obávali, že jde o tornádo

Pozoruhodný jev na obloze zaznamenali v úterý obyvatelé v okolí Pardubic a Hradce Králové. Na sociálních sítích se začala objevovat videa s dotazy, zda se nejedná o tornádo. Jak ale vysvětlují meteorologové, šlo „pouze“ o trombu, která se stane tornádem v případě, že se dotkne země.

„Mohl by mi někdo říct, co jsem to teď sledoval? Pohybovalo se to v okolí hradeckých městských lesů okolo 17 hodin. Vypadalo to nejdřív jen jako sníženina, ale postupně to vypadalo více jako tromba,“ napsal na Facebooku uživatel Michal Chrudimský a sdílel jak video, tak fotografie na první pohled záhadného jevu.

Záběry se začaly šířit po sociálních sítích a řada diskutujících spekulovala, co se to vlastně na obloze zjevilo. „Tornádo na Pardubicku,“ napsal jeden z uživatelů na Facebooku a sdílel videa pořízená z automobilu.

Díky pohotovým informacím amatérských pozorovatelů v terénu se na sociální sítě dostaly fotografie a videa poměrně...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, May 17, 2022

Kdo se ale obával následků podobných těm, které způsobilo tornádo loni na jižní Moravě, mohl zůstat částečně v klidu. „Jedná se o trombu, která se spustila z bouřkového oblaku. Jde o vzdušný vír s přibližně vertikální osou otáčení, který je viditelný kvůli kondenzaci vodní páry ve vodní kapičky. Nejedná se o nijak výjimečný jev,“ vysvětluje pro CNN Prima NEWS meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jana Hůjslová.

Kdy se z tromby stane tornádo?

Existuje však moment, kdy se z tromby stane tornádo. „Pokud by se dotkla zemského povrchu,“ dodává Hůjslová. V případě Pardubicka by se jednalo o nejslabší možné tornádo kategorie F0. Že by se ale tromba v úterý někde zemského povrchu dotkla, nebylo zatím potvrzeno.

Během roku se v ČR rodí tromba ve stovkách až tisících. Ale takto mohutná je vždy top pro pozorování. Tato je dnes z okolí Pardubic. Foto máme od fans Nikola Pachlová, které moc děkujeme.

Posted by Meteo Včasné varování on Tuesday, May 17, 2022

Dopady tornáda znají Češi zejména z minulého června, kdy zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničeno bylo kolem 1 200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo. Na konta veřejných sbírek pro lidi postižené tornádem lidé zaslali několik set milionů korun.

Tagy: