Migrant měl péct bagety pro Macrona. Úspěch mu zhatily nenávistné komentáře o Francouzích

Ilustrační foto

Skandál způsobila soutěž o nejlepší bagetu

Taková nenápadná soutěž o bagety a jaký skandál ve Francii způsobila. Vítěz se stává dodavatelem baget do prezidentského paláce na další rok. Tradice stará třicet let se však nyní otřásla v základech. Na vítězného pekaře vyplulo pár facebookových škraloupů a ke spolupráci nakonec nedojde.

Ani moc veliká, ani malá, navrchu pěkně křupavá, ale uvnitř měkká, pěkně rovná s pravidelnými zářezy, a hlavně rozplývající se na jazyku. Taková má být ideální bageta, jeden z pilířů francouzské kuchyně a symbol Francie vůbec.

Francouzi jsou na své bagety náležitě pyšní a není divu, že soutěž o nejlepší bagetu, přitahuje velkou pozornost. Kromě ceny 4 000 euro její vítěz získává obří renomé a také přístup do prezidentského paláce.

„Soutěž zavedl Jaques Chirac, když byl pařížským starostou. A logicky, když se pak stal prezidentem, chtěl, aby mu pečivo dodával ten nejlepší pekař. A z toho se pak stala tradice,“ vysvětlil bývalý kuchař v prezidentském paláci Guillaume Gomez.

Letos se klání zúčastnilo na dvě stě nejlepších pekařů z Paříže a okolí. A toto je šťastný vítěz těsně po vyhlášení výsledků. 42letý Makram Akrout, který kdysi přišel do Francie jako nelegální migrant a během let tu získal nejen papíry, ale také pověst skvělého pekaře.

Nenávist na Facebooku

„Můj táta je také pekař. Já jsem přišel do Francie před 19 lety a celou tu dobu dělám tohle řemeslo. Před dvěma lety jsem si otevřel pekárnu a tohle je náš velký úspěch,“ popsal vítěz soutěže o nejlepší bagetu 2021 Makram Akrout.

Mohl to být krásný příběh o tuniském mladíkovi, který nakonec peče bagety pro francouzského prezidenta. Jenže happy end se nekoná. Krátce po vyhlášení výsledků se totiž ukázalo, že Makram na svém Facebooku sdílel nejeden nenávistný protifrancouzský komentář, jako třeba ten o podlých psech, kteří prolévají slzy nad hořícím chrámem Notre Dame, ale nepláčou, když se někdo vysmívá Alláhovi.

Nešťastný pekař nejdřív tvrdil, že se mu do účtu někdo naboural. Pak přiznal, že šlo o nerozvážnost a nakonec ani nepřišel na předávání cen. A v Elysejském paláci se rozhodli, že budou raději i příští rok křoupat osvědčené bagety od současného dodavatele.

Tagy: