Vykouzlit signál v místě katastrofy lze z vysílače na kolečkách, říká technik Huawei

NověpřivezenáanainstalovanámobilnístaniceBTSvMoravskéNovéVsiprošířenítelefonníhosignáluvoblastizasaženétornádem.

Huawei vysílač (zdroj: Michal Vaněk)

Rychlý zásah techniků pomohl řešit následky škod, které v červnu způsobilo tornádo na jižní Moravě. Především však zabezpečili obnovu nejen telefonního a datového signálu, aby záchranáři a další složky v místě neštěstí mohli komunikovat a organizovat pomoc.

„Zásah na jižní Moravě po zásahu tornádem byl jiný i v tom, že v místě došlo k fyzickému poškození vysílačů a postižené obce se ocitly zcela bez pokrytí mobilním signálem. K jeho alespoň částečnému obnovení bylo nutné instalovat tzv. mobilní vysílače,“ popisuje v rozhovoru Petr Milt, provozní manažer společnosti Huawei, FLM Team – First Level Maintenance.

A vysvětluje, jak se vše řeší: „To je zjednodušeně řečeno takový kontejner na přívěsu za auto, který obsahuje všechnu potřebnou technologii včetně napájecího agregátu a klimatizace, aby dokázal ‚vykouzlit‘ signál ve velmi krátkém čase i v místech, kde je to velmi obtížné.“

Vaši technici vyjížděli do oblastí zasažených červnovým tornádem na jižní Moravu již pár hodin poté. Co bylo třeba udělat jako první?
Ano. Vlastně technici byli v terénu již dávno před tou tragickou událostí, protože řešili následky bouřky, která tornádu předcházela. Ten prvotní impuls k akci dávají sami mobilní operátoři, konkrétně jejich dohledová centra. Do nich se sbíhají veškerá alarmová hlášení z jednotlivých lokalit vysílačů (BTS) a oni následně vytvářejí tzv. poruchové lístky, které dostáváme k řešení. Upřímně řečeno každá bouřka většího rozsahu znamená až stovky alarmových hlášení a prvním krokem je nutnost zorientovat se a stanovit priority.

V čem byl tento zásah jiný než ty běžné, které provádíte?
To, že řešíme něco jiného, si technici uvědomili až na místě po příjezdu do postižených vesnic. Nic podobného nikdo z nich neviděl. Naprosté dílo zkázy. Fotografie, které kolegové pořídili, zachycují nikoli naše aktivity, ale především trosky, které kolem sebe viděli. Motorka pod hromadou suti, domy bez krovů a štítových zdí, převrácená auta, pahýly stromů bez větví…

Víte, když si postavíte chatu u řeky, připouštíte si, že by někdy mohla skončit pod vodou. S tím rizikem žijete, ale zde žádné podobné nebezpečí nehrozilo. Lidé, kteří pokojně žijí, zcela najednou přijdou o všechno. Uvědomíte si, že zítra se to může stát i vám. Proto jsem strašně rád, že jako národ dokážeme v těchto chvílích stát při sobě. Ta pomoc byla neuvěřitelná a člověku to dává určitou jistotu, že pokud se v podobné situaci vyskytne i on sám, ostatní pomohou.

Pozadu nezůstal ani samotný Huawei. Pracovníkům organizace Adra, kteří organizovali pomoc na jižní Moravě, jsme věnovali telefony a několik notebooků. Zorganizovali jsme i zaměstnaneckou sbírku a pro obyvatele postižených obcí se podařilo vybrat více než 100 000 korun.

Petr Milt (50 let)

Provozní manažer společnosti Huawei, FLM Team – First Level Maintenance.
Vystudoval obor Technická kybernetika na Západočeské univerzitě v Plzni, následně pracoval pro mobilní a telefonní operátory Eurotel, Telefonica, O2. Od roku 2010 je ve společnosti Huawei Technologies.
Mezi koníčky řadí moderní technologie, kytaru, volejbal, kolo. Je ženatý, má dvacetiletého syna.

Co bylo na jižní Moravě zásadní? S čím jste se museli vyrovnat?
Ten zásah byl jiný i v tom, že v místě došlo k fyzickému poškození vysílačů a postižené obce se ocitly zcela bez pokrytí mobilním signálem. K jeho alespoň částečnému obnovení bylo nutné instalovat tzv. mobilní vysílače. To je zjednodušeně řečeno takový kontejner na přívěsu za auto, který obsahuje všechnu potřebnou technologii včetně napájecího agregátu a klimatizace, aby dokázal „vykouzlit“ signál ve velmi krátkém čase i v místech, kde je to velmi obtížné.

Neřešení výpadků lokalit a poruch v síti obecně znamená ve svém důsledku ztrátu pokrytí a zhoršení služby zákazníkům. V mezním případě i nemožnost dovolat se například v případě nouze.

Když vyberete vhodné místo, zbývá potom pouze zajistit připojení mobilní BTS ke stávající síti, tedy cestu, kudy budou data/hovory z BTS odcházet, a její konfiguraci. Všechny tyto činnosti probíhají v součinnosti s mobilním operátorem a všichni zde tvoří jeden tým. Kromě mobilních BTS byly do terénu nasazeny i mobilní generátory elektrické energie. Kromě tornáda Moravou postupovala i silná bouřka s množstvím výpadků napájení elektřinou. V jednu chvíli bylo na jižní Moravě v terénu 25 techniků, vypomáhali i kolegové z Hradce Králové, Prahy, Ostravy a Plzně, což představuje téměř 30 procent naší celkové kapacity.

Co by se stalo, kdybyste do postižených oblastí nevyrazili?
Neřešení výpadků lokalit a poruch v síti obecně znamená ve svém důsledku ztrátu pokrytí a zhoršení služby zákazníkům. V mezním případě i nemožnost dovolat se například v případě nouze. Naší snahou je tyto stavy minimalizovat a předcházet jim.

Čemu byste se věnovali, kdybyste tzv. na Moravu nemuseli?
Naše práce zahrnuje dvě základní oblasti: preventivní a korektivní údržbu. Do té první patří veškeré aktivity, které se dají plánovat a udržují síť v dobré kondici, aby se v maximální míře předešlo problémům a závadám. Ale protože žijeme v reálném světě, ne všechny poruchy, např. vlivem počasí, dokážeme eliminovat. A jejich řešení zahrnuje druhá část našich aktivit, korektivní údržba.

Pod tímto pojmem si představte široké spektrum prací, které slouží k napravení jakýchkoli nestandardních stavů nebo závad v síti. Ty jsou v lepším případě neurgentní, bezprostředně neohrožující provoz lokality, a tedy i dostupnost služeb pro zákazníky. V tom horším pak urgentní problémy, při kterých dochází k výpadkům. Pokud je „klid“, můžeme se věnovat ve větší míře svým aktivitám v oblasti preventivní údržby. A naopak, když se přes region přežene bouřka, řešíme pouze její následky. Za normálních okolností jsou činnosti z obou kategorií v určité rovnováze a vzájemně se doplňují.

Jak vlastně funguje vaše součinnost s mobilními operátory?
Mobilní operátoři jsou majiteli mobilních sítí a obecně celé telekomunikační infrastruktury. Huawei je zde v pozici servisního partnera, který jim pomáhá tyto sítě provozovat. Tzn. pravidla hry, včetně určení toho, s jakou prioritou mají servisní práce probíhat, určují samotní operátoři

Úkolují oni vás? Nebo na ně máte požadavky vy?
Faktickým zadavatelem je operátor, ale s ohledem na to, že poskytujeme tzv. managed services, je součástí naší práce poskytovat operátorům kromě zpětné vazby i návrhy a doporučení, jak servis sítě vylepšit, zefektivnit a optimalizovat. V praxi se tak jedná o partnerský vztah, který směřuje ke společnému cíli – spokojenému zákazníkovi, který má k dispozici spolehlivou mobilní síť.

Co si má obyčejný uživatel mobilního telefonu a laik představit jako náplň vaší práce?
Ideální stav a důkaz námi dokonale zvládnuté práce je, když technici nemají co dělat a zákazník spokojeně telefonuje, nebo v dnešní době už spíše datuje. Ale realita je jiná. Technici samozřejmě se založenýma rukama nesedí v teple kanceláří a i v době relativního klidu mají spoustu práce spojené se zajištěním preventivní údržby lokalit. A když pak dojde k poruše a výpadku, musí ho řešit v řádu jednotek hodin.

A tak chci zmíněného „obyčejného uživatele“ poprosit, aby měl s techniky trpělivost, když se náhodou ocitne s mobilem bez signálu v místě, kde ještě před pěti minutami byl. V tu dobu totiž již určitě postižená BTS poslala alarm na dohledové centrum operátora a na cestě k technikovi už je určitě i poruchový lístek. Možná že dotyčný technik již na dálku zanalyzoval příčinu závady a teď už snad i odemyká dveře technologického kontejneru.

A třebaže to zrovna v tomto případě nebude mít lehké, protože je vadná anténa na vrcholku 80metrového komínu, určitě udělá maximum, aby se všechny čárky signálu na mobilu zákazníka opět co nejrychleji objevily. Je to totiž jeho práce, koníček a poslání zároveň.

Jak do vaší práce během posledního roku a půl zasáhla pandemie koronaviru? Zvlášť když u vás „neexistuje“ home office.
Ano, v našem oddělení neexistuje home office v pravém slova smyslu, v případě techniků by se ale dalo mluvit o jakémsi „BTS office“, protože většinu své práce tráví v terénu v lokalitách vysílačů mobilních sítí. Kromě toho ale všichni samozřejmě mají své regionální „základny“, kde se setkávají na poradách, mají uskladněné náhradní díly a vyřizují administrativu, která k náplni technika rovněž patří. Během pandemie jsme přirozeně omezili na minimum vzájemné kontakty a stejně jako všichni ostatní jsme v maximální možné míře odešli do světa virtuálních meetingů.

A abychom eliminovali riziko, že některý z týmů skončí kompletně v karanténě, a ochromí tak naši akceschopnost, rozdělili jsme navíc pracovníky ve všech regionech na dvě skupiny, které se nemohly fyzicky vzájemně stýkat.

Huawei zajišťuje pro dva z tuzemských operátorů provoz všech generací sítí, od 2G až po 5G.

Jak jste některé problémy řešili? Měli jste například možnost přednostního očkování?
Problémy a samotná infekce se nevyhnuly ani některým našim technikům. Naštěstí všichni měli lehčí průběh a nemoc přestáli bez vážnějších následků. Další důležitou skutečností bylo, že ani v jednom případě nedošlo k přenosu mezi techniky navzájem, ale vždy byla zdrojem nákazy rodina, resp. přátelé. Jako v ostatních firmách jsme v týdenních cyklech prováděli antigenní testování, striktně dodržovali hygienu a minimalizovali vzájemné kontakty.

Zde bych chtěl vyzvednout náš čínský management, který bral pandemickou situaci od začátku opravdu vážně, a firemní protiepidemická opatření šla ještě nad rámec zákonných povinností. Naši technici byli zařazeni do skupiny pracovníků kritické infrastruktury a díky tomu se k očkování, minimálně ti mladší, dostali o něco dříve. Jednalo se o jednotky týdnů a myslím, že jsme nikoho ze zdravotníků ani ostatních složek integrovaného záchranného systému či nejvíce ohrožených skupin „nepředběhli“.

Museli nabírat nové pracovníky, aby se dalo pracovat po menších skupinách a tím se eliminovala pravděpodobnost nákazy nemocí COVID-19?
V našem případě je nábor zaměstnanců běh na delší trať. U vhodného kandidáta trvá řádově 6–12 měsíců, než dosáhne znalostí, které mu umožní stát se plnohodnotným členem týmu. Takže extra nové nábory kvůli covidu jsme neorganizovali. Spíše jsme se zaměřili na prevenci a minimální vzájemný kontakt. V tom jsme měli oproti jiným společnostem samozřejmě výhodu, protože práce techniků představuje z větší části samostatnou činnost v terénu.

V Česku se rozšiřuje pokrytí signálem tzv. 5G sítí. Je i toto oblast vaší činnosti? Dočkají se lidé skutečně rychlého internetu i v méně osídlených oblastech?
Huawei zajišťuje pro dva z tuzemských operátorů provoz všech generací sítí, od 2G až po 5G. Kdy se ale signál nejnovějšího standardu 5G dostane do všech lokalit, je otázkou především na operátory samotné. Já za FLM tým Huawei mohu pouze slíbit, že pro zajištění hladkého provozu všech sítí budeme i nadále dělat maximum.

A co schází k tomu, aby to pokrývání bylo ještě rychlejší?
To je otázka pro operátory.

Tagy: