Výpadek léků má rezort řešit aktivněji, míní Dostál. Podle Telekyho jde o globální problém

Ondřej Dostál a Róbert Teleky (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS

Experti zdravotnictví o výpadku léčiv a ministru Válkovi

Pokud selhává trh s léčivy, je povinností ministerstva zdravotnictví tento problém aktivně řešit, nikoliv se vymlouvat na dodavatele. Nástroje k tomu ze zákona má, aktivnější role ministerstva zdravotnictví je tedy žádoucí. Tak se k výpadkům dodávek některých léků vyjádřil expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Róbert Teleky (KDU-ČSL) na tato slova reagoval, že podobné nedostatky v dodávkách nejsou za poslední roky ničím neobvyklým. Podle něj je tento problém celosvětový, a nelze mu tak efektivně předcházet, jak uvedl v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS.

Snahu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) řešit problém s chybějícími léky vnímá Dostál jako nedostatečnou. „Novela, na kterou se pan ministr Válek upíná, není ani v prvním čtení. Minimálně do podzimu 2024 proto žádné řešení z jeho strany nepřijde,“ řekl v souvislosti s úpravou zákona, která by měla zavázat výrobce k vytvoření dostatečných zásob a distributory k tomu, aby informovali stát o množství medikamentů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žitníková: Zdravotnictví se propadá. Projde-li snížení tarifních platů, Válek rezignuje

Teleky však upozornil, že se ze strany českého zdravotnického rezortu nejedná o výrazné pochybení. K podobným selháním na trhu s léky podle něj dochází i v jiných státech. „Není to problém pouze evropský, nýbrž celosvětový. Distributoři jsou zvyklí na výpadek určitého léku. V posledních desetiletích se jedná o zcela běžný jev. Na podzim loňského roku byl nedostatek antibiotik a jiných léčiv skutečně značný,“ připomněl lidovecký poslanec.

V návaznosti na to Dostál upozornil, že ze zákona má stát povinnost vyrovnat nedostatek základních léků. „Pokud trh selhává, musí tuto záležitost ministerstvo zdravotnictví aktivně řešit, a nikoliv se vymlouvat na farmaceutické firmy, distributory či exportéry,“ vyčetl vedení rezortu. „Stát buď může podpořit přesun výroby léčiv k nám, či zajistit dovoz kriticky nedostatkových medikamentů, aby pro ně pacienti nemuseli jezdit do členských zemí Evropské unie. Nedostatek však může stát snadno vyřešit za pomocí nástrojů, které v zákonech o léčivech jsou. K tomu však nedošlo, aktivnější role ministra zdravotnictví by byla žádoucí,“ řekl expert na zdravotnické právo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dostál také upozornil, že pokud není Česká republika schopná léky vyrábět, měla by mít dobré vztahy se zeměmi, na nichž je v tomto ohledu závislá. „To by mělo být záležitostí i ministra zahraničí. Měl by spíš řešit otázky výroby a dodávky léků než označovat některé země, konkrétně Čínu, za nepřítele,“ doplnil.

Poslanec Teleky však vidí možnosti státu jako omezené. „Víc než 50 procent všech léčivých přípravků se vyrábí asi v pěti továrnách, především v Indii nebo Číně. Tyto fabriky mezi sebou navíc kooperují. To znamená, že pokud dojde k výpadku medikamentu, není možné, aby ho vláda nějakým způsobem dostala k nám,“ reagoval. S Dostálem se ale shodnul v tom, že je nutné se pokusit zajistit jiné výrobce.

Legislativní úprava zavazuje celý řetězec trhu

Ministerstvo zdravotnictví hodlá zpřísnit podmínky pro distributory léčiv. Novela zákona, která již prošla Sněmovnou, by mohla platit od října tohoto roku. Týkat se bude celého řetězce trhu s léky. Výrobce zavazuje k tomu, aby měli v případě neočekávané situace zásobu alespoň na jeden až dva měsíce. Distributoři podle ní musí informovat Státní ústav pro kontrolu léčiv o svých zásobách. Stejná povinnost platí i pro lékárny. Žádná z nich také nesmí být ze strany dodavatelů zvýhodňována.

Experti dále v pořadu Zprávy PLUS hovořili právě o této legislativní úpravě či možnosti rezignace ministra Válka. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
léky novela zákona léčivo Vlastimil Válek Ondřej Dostál Zprávy plus Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nedostatek léků Róbert Teleky