Žitníková: Zdravotnictví se propadá. Projde-li snížení tarifních platů, Válek rezignuje

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková

360° 2.6.2023

České zdravotnictví se propadá, lékaři odcházejí do zahraničí kvůli vyšším platům. Uvedla to předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Zároveň kritizovala návrh rozpočtu na rok 2024, který počítá se snížením tarifních platů. Pokud by byl schválen, mohlo by podle ní dojít k rezignaci ministra zdravotnictví Vlastmila Válka (TOP 09).

„Naše zdravotnictví je opravdu velmi kvalitní, ale poslední dobou se propadá. Když se podíváte na statistické údaje, tak zjistíte, že mnoho nemocnic má delší čekací doby na různá vyšetření a na neakutní operace,“ popsala šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Zdůraznila, že je problematické sehnat například praktického nebo dětského lékaře, neurologa či revmatologa. „Nedej bože, když někdo potřebuje dětského psychiatra, tihle odborníci nejsou,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedostatek lékařů trápí i Liberecko. Nemocní musí často na pohotovost nebo volají záchranku

Podle ní to souvisí s financemi, protože mnoho odborníků a zdravotníků, které Česká republika nechá vystudovat, odchází do zahraničí za lepšími výdělky. „Na vysokých školách existují náborové akce zahraničních nemocnic, které studenty motivují stipendiem už v průběhu jejich studia, a oni už mají podepsanou smlouvu,“ sdělila Žitníková.

Okomentovala také návrh rozpočtu na rok 2024, který unikl z ministerstva financí a počítá se snížením tarifních platů a odložením valorizace plateb za státní pojištěnce. Odboráři kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost, přestože ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ujišťuje, že jde o omyl a že k ničemu takovému nedojde.

„Ten materiál obsahuje informaci, že všichni zaměstnanci ve veřejných službách budou mít od příštího roku snížené svoje tarifní platy o pět procent,“ zdůraznila Žitníková. Pokud by došlo ke schválení tohoto návrhu, mohlo by podle ní dojít i k rezignaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „To je samozřejmě otázka politické odpovědnosti pana ministra, já jsem od něho opakovaně slyšela, že on s tímto návrhem opatření zásadně nesouhlasí. Myslím, že by rezignoval sám,“ uvedla předsedkyně.

Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta ale k rezignaci vůbec dojít nemusí, pokud bude Válek trvat na tom, že návrh nesmí projít. „Pokud to položí jako otázku svého dalšího pokračování, tak se rezort bát nemusí, vláda to prostě nepustí, protože nebude chtít dopustit, aby se rozpadla,“ míní Cikrt.

Tagy: