Vysoké ceny potravin? Zatím s tím nic nenaděláme. Hledejte slevy, radí ekonom lidem

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl ekonom Petr Bartoň.

360° (610)

S vysokými cenami potravin se teď skutečně nedá nic dělat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Petr Bartoň. Poradil, že lidem nezbývá než se při nakupování zaměřit na slevy. „Jedním z paradoxů vysoké inflace je, že jedny ceny rostou více a druhé méně. O to více se vyplatí hledat nějaké slevy,“ řekl Bartoň.

„S cenami potravin se zatím skutečně nedá nic dělat. Je to takové poroučení větru, dešti. Vysoké ceny nám signalizují, čeho je nedostatek, a jakkoliv to zní necitlivě, motivují ty, kteří mohou nějak uhnout a jíst třeba méně pšeničných výrobků. Nějaké možné přizpůsobení těm cenám tady skutečně je,“ řekl ve vysílání pořadu 360° ekonom. Vzápětí doplnil, že nejde o to, aby se lidé uskromnili, nýbrž obrátili svou pozornost na slevy.

„Musíme hledat slevy. Jedním z paradoxů vysoké inflace je, že některé ceny rostou více a druhé méně,“ uvedl Bartoň s tím, že při nízké inflaci všechny ceny rostou podobně. „O to více se při vysoké inflaci vyplatí hledat slevy. To nejhorší skutečně je snažit se inflaci plošně kompenzovat na úrovni platů,“ pokračoval.

„Pokud zvýšíme všem lidem plat o inflaci, o to více budou všichni pořádat nájezdy na obchody. A těch věcí, kterými jsme schopni uspokojit jejich poptávku, bude ještě méně a ceny dále porostou,“ vysvětlil Bartoň. Podle něj by to bylo jen odložení nynějšího problému na budoucnost. „Tím by se také prodloužila inflace, což je to nejtěžší, co nás může čekat. Krátkou vysokou inflaci můžeme přežít mnohem snadněji, než pokud se tady ta inflace zapouzdří na vysoké úrovni na dlouhou dobu,“ vysvětlil Bartoň.

Dramatické zdražování potravin

Meziroční inflace v květnu stoupla na 16 %. Kromě bydlení či energií si Češi připlatili také za jídlo. Potraviny a nealkoholické nápoje v květnu meziročně zdražily o 15,1 %. „Dramaticky zdražuje mouka, chleba, cukr, oleje, maso, mléko, vejce i máslo. Enormně rostou také ceny bydlení, a to hlavně z důvodu zdražování energií, zejména plynu a elektřiny, ale také tuhých paliv, jako je uhlí a dřevo,“ uvedl několik příkladů ekonom Lukáš Kovanda.

Na rychle rostoucí ceny potravin upozornila na svém Twitteru například bývalá ministryně financí a nyní šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Jako řešení navrhuje zastropování cen. „Ceny potravin nadále raketově rostou. Cena mouky vzrostla o 64,6 % (v dubnu 52,3 %), mléko na 42,1 % (v dubnu 31,3 %) a másla na 51,9 % (v dubnu 31,6 %). Státy EU dávno pomáhají snižováním DPH a zastropováním cen. Jen ministr zemědělství Zdeněk Nekula čeká, až skončí válka,“ uvedla.

Podle ekonoma Miroslava Singera se však zastropování cen nejeví jako správné řešení. „Plošné zásahy na potravinách… tam já jsem docela skeptický. Nemyslím si, že je to dlouhodobé řešení. Ceny potravin neklesnou, když to mám říct jednoduše,“ řekl Singer ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: