VÝSTRAHA: Divoké počasí v Česku. Meteorologové varují před ledovkou, hrozí i povodně

Kvůli tání sněhu platí výstraha před povodněmi.

Dvojí výstrahu vydali v neděli odpoledne pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Zatímco na Moravě hrozí podle expertů tvorba ledovky, v Libereckém kraji kvůli tání sněhu varují před povodněmi. Meteorologové očekávají dosažení prvního stupně povodňové aktivity.

Experti z ČHMÚ v neděli odpoledne vyhlásili výstrahu pro zbytek dne a noc na pondělí 11. prosince. Meteorologové varují před dvěma jevy – ledovkou a povodněmi.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte RADAR: Česko se může proměnit v kluziště. Kde všude platí výstraha před ledovkou?

Výstraha před ledovkou se týká krajů Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Vysočiny. „Večer a v noci na pondělí se od západu vyskytne na většině území občasný déšť, který bude na Moravě přecházet místy v déšť mrznoucí. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku,“ napsali meteorologové na sociální síti X.

Nejvyšší riziko ledovky podle odborníků z ČHMÚ hrozí během druhé poloviny noci na pondělí a ráno v oblasti východní Vysočiny, na Šumpersku, Bruntálsku a na jihu a jihovýchodě Moravy.

Pro okres Liberec pak meteorologové vydali výstrahu před povodněmi. V noci a v pondělí ráno může kvůli dešťovým srážkám a tání sněhu hladina vod v řekách vystoupat až na úroveň prvního stupně povodňové aktivity.

pondělí očekávají meteorologové oblačnou až zataženou oblohu, místy se mohou objevit dešťové srážky, které budou nad 1 000 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Ráno očekávají experti teploty většinou nad bodem mrazu. Na Moravě a ve Slezsku ale mohou být −2 °C. Přes den se oteplí, na území Čech teploty vystoupají až k 9 °C. Ve východní části republiky bude však opět o něco chladněji s maximy kolem 4 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odklízení sněhu z komunikací vázne, platí jistá pravidla. Při zranění lze žádat odškodné

Tagy: