Vystrčil čelí kritice kvůli výroku o polských volbách. Podpořil rivala na úkor spojence ODS

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Volby v Polsku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) překvapil na sociálních sítích výrokem o polských volbách. „Pro mě povzbuzující výsledek,“ sdělil na adresu tří opozičních subjektů, které mají nově v polském Sejmu většinu. Vystrčilovo prohlášení kritizují někteří jeho kolegové z ODS. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která na evropské úrovni úzce spolupracuje právě s občanskými demokraty, skončí dost možná v opozici.

„Výsledky voleb do polského Sejmu dávají silnou naději Občanské platformě, Třetí cestě a Levici vládnout v koalici. V polském Senátu budou mít tyto strany celkem 58 senátorů ze 100. To je většina v obou komorách pro opozici! Pro mě povzbuzující výsledek,“ sdělil Vystrčil na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby v Polsku vyhrálo vládnoucí PiS, vládu bude nejspíš sestavovat opozice

Poměrně překvapivá pozice člena ODS neunikla některým českým politikům. „Povzbuzující… Levice. Ok,“ podivoval se poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Děkuji, že fandíte lidovcům, a ne vašim konzervativcům. Pro mě příjemné překvapení,“ doplnil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zatímco KDU-ČSL patří v rámci unijních frakcí společně s Občanskou platformou k lidovcům, ODS je členem konzervativců a reformistů (ECR). V této skupině úzce spolupracuje s polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Ta sice ve volbách obdržela přes 35 procent, ale zřejmě je bez šance na sestavení většiny.

Vystrčilův postoj nechápou někteří členové ODS. „Předseda Senátu z ODS se raduje nad porážkou naší oficiální partnerské strany z ECR. Bez komentáře,“ kritizoval na sociálních sítích europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Na spojenectví s PiS poukázal před časem také místopředseda ODS Alexandr Vondra. „Úzce spolupracuji s PiS. V mnohém je mi ta strana blízká, i když se český konzervatismus v některých, třeba ekonomických otázkách, projevuje odlišně,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

Zároveň ale dodal, že Češi musejí být připraveni s Polskem spolupracovat, i kdyby ve vládě byla Občanská platforma. „Polsko je naším naprosto klíčovým partnerem. Sdílíme s ním hlavní bezpečnostní zájmy,“ upozornil Vondra.

Vystrčilův pohled na věc pochválili Piráti. „A pak že se nenajdou i příčetní členové ODS,“ glosoval europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Nejmenší česká vládní strana polské PiS kritizuje dlouhodobě.

Tagy: