Vzpoura proti Putinovi? Šéfka ruské centrální banky navrhuje odvážná opatření

Elvira Nabiullina, guvernérka ruské centrální banky

Hlavní hvězda v boji proti dopadům západních protiruských sankcí Elvira Nabiullinová se možná pouští na tenký led. Chce, aby Rusko uvolnilo přísná pravidla pro držení zahraničních měn, zejména amerického dolaru. Rubl má být podle ní opět volně obchodovanou měnou. Nabiullinová rovněž navrhuje, aby Rusko přehodnotilo svou exportní politiku a průmysl se více orientoval na domácí trh.

„Máme řadu měnových omezení. Můj názor je, že bychom je měli odstranit. Většinu z nich bez ohledu na cokoli,“ uvedla guvernérka Ruské národní banky Elvira Nabiullinová na ekonomické konferenci v Petrohradě, která se koná pravidelně jednou ročně.

Rusko zavedlo přísné kontroly měnových operací v reakci na západní sankce vůči Rusku, které zahrnovaly zmrazení zhruba 300 miliard dolarů rezerv centrální banky. Ruské firmy například musí nejméně 80 procent svých příjmů realizovaných v zahraničních měnách převést na rubly.

Tím je de facto zajištěna umělá poptávka po rublu, která spolu s restrikcemi centrální banky na nabídkové straně ústí v kurs rublu, který je vůči dolaru mnohem silnější než před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

Vyhněme se sovětskému hospodářskému modelu

Daní za to ale je, že ruský rubl přestal být volně směnitelnou měnou, což obnáší mimo jiné výrazně omezenou dostupnost zahraničních měn na ruském trhu. Podle Elviry Nabiullinové by se rubl měl na volný trh vrátit a i jeho kurs vůči dolaru či euru by měl být volně plovoucí. Z její strany jde o poměrně odvážný návrh, jelikož schopnost rublu po úvodním volném pádu na přelomu února a března opět posilovat byla Kremlem prezentována jako důkaz, že protiruské sankce nemají na ruské hospodářství žádný vliv.

Jenže i to Nabiullinová nepřímo zpochybnila, když vyzvala k přehodnocení exportní politiky země. Ruský průmysl by se měl podle ní více orientovat na domácí trh, místo aby se spoléhal na příjmy z exportu. Právě proto, že závislost na vývozu je pro ruské hospodářství nebezpečná. Smyčka ekonomických sankcí nejen ze strany Evropské unie, ale také USA se totiž dále utahuje.

Nabiullinová rovněž připomněla, že ruský průmysl by se měl více orientovat na technologický rozvoj, jelikož Rusko k moderním technologiím ze zahraničí ztratilo či ztratí přístup. Země by podle ní neměla sklouznout k sovětskému modelu hospodářství, protože jinak ekonomicky začne výrazně zaostávat za svými konkurenty.

Tagy: