Mezi pasťákem a vojnou, mobil nahradí kultura a práce. Francie chce zatočit s násilnými dětmi

Nepokoje mladých výtržníků ve Francii

Nápravné tábory ve Francii

Neotřelým způsobem se rozhodla francouzská vláda bojovat s nekontrolovaným násilím mezi mladistvými. Pro problémové a jinak nepřizpůsobivé výtržníky ve věku 13 až 16 let vybuduje síť experimentálních internátů. Podle francouzského premiéra Gabriela Attala je třeba přivést mladé záškoláky a turbulentní žáky na správnou cestu, citoval ho web France 24.

V internátech by na chovance měl čekat poměrně tvrdý režim. Budíček v sedm ráno, vztyčení vlajky, rozcvička a hymna. Děti by měly navštěvovat výstavy, sportovat i pracovat. K telefonu budou mít přístup jen hodinu denně, popsal deník ActuNice.

ČTĚTE TAKÉ: Francie má problém. Děti přistěhovalců se učí, že mají islamizovat celou zemi, říká Eichler

V pondělí Attal s delegací navštívil nově vzniklý internát pro problémové mladistvé v Nice na pobřeží Středozemního moře, informoval web France 24. „V boji s kriminalitou jsme se rozhodli používat internáty, abychom násilí předcházeli. Slib plníme,“ prohlásil během návštěvy Attal.

Prvotním cílem bylo udržet problémové mladistvé mimo ulice během velikonočních prázdnin. Ty na Azurovém pobřeží letos začaly 20. dubna. Chovanci v internátu stráví dva týdny.

Během besedy s žáky a pedagogy se premiér dočkal od chovanců nepříliš přívětivého přijetí. „Rodiče mě nepřesvědčili, abych sem šel. Oni mě donutili,“ odpověděl nevrle čtrnáctiletý hoch na premiérův dotaz, zdali je v internátu rád.

Vznik podobných zařízení obhajuje i ministr vnitra Eric Dupond–Moretti, který byl součástí Attalovy delegace v Nice. Podle něj je program určen pro mladé lidi, kteří jsou vyčleněni ze společnosti, ale žádného trestného činu se nedopustili. „Nejde o to trestat, ale předcházet problémům,“ řekl ministr. „Jde o to vám pomoci,“ vyslal během besedy jasný vzkaz směrem k mladistvým Dupond–Moretti.

Násilností mezi mladými ve Francii přibývá

Země galského kohouta se v poslední době potýkala s více závažnými případy násilí mladistvých. Před několika týdny otřásl veřejností případ brutálního ubití k smrti patnáctiletého chlapce ve městě Viry-Chatillon jižně od Paříže, uvedl web RFI. Čtyři vrazi byli zhruba ve stejném věku jako jejich oběť.

Počátkem dubna zase skupinka agresorů dokopala čtrnáctiletou dívku do bezvědomí v Montpellier na jihu země, zmiňuje The Guardian.  Podle matky oběti měl být důvod ataku dívčin neislámský způsob oblékání. Případem se tehdy zabývaly i francouzské politické špičky včetně prezidenta Emmanuela Macrona. „Chtěl bych, aby se v klidu zjistila celá pravda a vyvodily se závěry,“ snažil se ve svém prohlášení uklidnit vášně Macron.

Jak připomíná web France 24, problémy s násilnostmi se negativně podepisují na popularitě francouzské vlády. Jak současný premiér Attal, tak i Macron, jsou politickými spojenci a případný neúspěch v blížících se volbách do Evropského parlamentu by silně poznamenal i zbytek Macronova prezidentského mandátu, jenž by měl skončit v roce 2027.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie: násilí mezi mladými

Tagy:
Francie Středozemní moře Paříž násilí Emmanuel Macron Nice francouzská vláda národní hymna France 24 Gabriel Attal