Pro moderní levici je migrace obohacující jev. Brusel možná otevře hranice, říká Weigl

Jiří Weigl byl hostem pořadu Interview na CNN Prima NEWS

INTERVIEW 22.9.2021

Podle ředitele Institutu Václava Klause (IVK) Jiřího Weigla je migrace statisíců až milionů lidí nejen z Afghánistánu opravdovým problémem, který se týká i Česka. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS zdůraznil, že migrace je téma moderní evropské levice. Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková mu ale vmetla, že jen straší a zamrznul ve světě před pěti lety. Ta si myslí, že chce premiér Andrej Babiš (ANO) tímto tématem vyhrát ve volbách.

„Konstatování, že se nás migrace netýká, není pravdivá. Nelegální migrace je velké téma moderní evropské levice, která považuje masový příliv lidí za obohacující jev, který Evropa potřebuje. Proto máme různá uskupení či neziskové organizace,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Jiří Weigl.

Džamila Stehlíková s ním ale nesouhlasila. Vmetla mu, že jeho výroky o levici jsou dávná minulost. „Pan ředitel je o pět let zpátky. V roce 2015 Německo nezvládlo krizi, počet uprchlíků ale klesá. Evropa se poučila z chyb. Nová koncepce je, že budeme pomáhat lidem, v jejichž zemích je válka,“ konstatovala. Dodala, že pomáhat se má, ale na území daných států – a migranty přeorientovat do zemí třetího světa.

Weigl si stál za svým. Podotkl, že přístup nejen některých českých politiků nemůže nechat lidi chladnými. Představa, že masová migrace je něco potřebného a obohacujícího, tady prý stále je. Podle Weigla bude důležité, jak dopadnou nadcházející německé volby do Spolkového sněmu a prezidentské volby ve Francii.

„Evropská komise čeká na výsledky, aby zásadním způsobem pokročila ve zpracování migrační legislativy. Obávám se, že jakmile budou tyto volby za námi, příslušná bruselská byrokracie zatlačí na pilu a můžeme čekat tlak na to, aby se evropské hranice znovu otevřely,“ prohlásil ředitel IVK.

Nepodceňujme Evropu, nejsou to sebevrazi

Stehlíková o směrnici EU týkající se migrace a azylu jasně řekla, že uprchlíci budou přijímáni do třetích zemí. Trend podle ní neovlivní žádné národní volby. Česko, které čeká v roce 2022 předsednictví Evropské unie, povede starý kontinent tímto vytyčeným směrem.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

„Nepodceňujme Evropu, nejsou to sebevrazi, že přijmou uprchlíky za cenu, že umožní příchod kvazi-fašistů k moci. Současná krize je zatěžkávací zkouškou,“ řekla s tím, že Evropa nápor migrantů, kteří po obsazení Tálibánem prchají z Afghánistánu, zvládne.

Babiš chce migrací vyhrát volby

Došlo i na migraci jako téma před říjnovými sněmovními volbami v Česku. Na migraci dlouhodobě sází například hnutí SPD s šéfem Tomiem Okamurou, letos se k němu ale příležitostně přidalo mimo jiné i vládní hnutí ANO.

„Babiš chce na migraci vyhrát volby, fungovalo to maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi v roce 2017. Babiš ukradl migraci Okamurovi a liberálním stranám, které se tohoto tématu bojí,“ zdůvodnila Stehlíková. Podle ní ale většina politických stran stejně sdílí názor, že nelegální uprchlíci do Česka nepatří. Česko prý v zemích, kde je to potřeba, dělá mnoho, pomáhá například v zemědělství nebo školství.

Podle Weigla však lidé pozorně sledují, jak vypadá situace v sousedních zemích. „Vidí, že masová migrace, kdy přicházejí miliony lidí jako v Německu či Francii, promění společnost. Naivně idealistické představy o obohacujícím multikulturním soužití jednotlivých etnik jsou stále živé, ale nefungují. Nejsme úplně homogenní společnost, máme zde minority. Naše vlády už dlouhá léta zápolí s tím, jak zajistit integraci romského etnika,“ dodal.

Tagy: