Volební program ANO: Vyšší daně z neřestí, stovky kilometrů dálnic, 400 tisíc rodičovská

Předvolební kampaň Andreje Babiše v Průhonicích.

Ztrácíte se ve volebních programech stran? Zajímá vás, která z nich vám plánuje zvýšit daně a která naopak přidat na rodičovské nebo důchodech a jak se vypořádá s další případnou vlnou koronaviru? Položili jsme politikům 40 vašich nejčastějších dotazů a přehledně poskládali jejich odpovědi. V průběhu posledního měsíce před volbami 2021 se tak můžete těšit na to nejdůležitější z programů hlavních stran, které bojují o vaši přízeň a pravidelně figurují ve volebních průzkumech. Teď vám přinášíme vybrané body z programu ANO.

Andrej Babiš jde do parlamentních voleb už potřetí. Poprvé ale bude sedmašedesátiletý politik obhajovat vítězství i post premiéra. V roce 2013 získalo ANO 18,65 procenta, čímž výrazně překonalo odhady preferencí a stalo se druhou nejsilnější stranou v Poslanecké sněmovně i ve vládě. O čtyři roky později ANO získalo 29,64 procenta hlasů a opět překonalo odhady.

Ve vítězném roce 2017 měl ale Andrej Babiš coby nový předseda vlády problémy se získáním většiny ve Sněmovně. První Babišovu vládu tedy tvořilo pouze ANO a byla menšinová. S výraznou pomocí prezidenta Miloše Zemana pak Babiš vytvořil druhou, tentokrát koaliční, vládu s ČSSD a s podporou KSČM v dolní komoře Parlamentu.

Jaké plány má Andrej Babiš a jeho strana pro příští volební období s daněmi, EET nebo dotacemi? Co chce dělat se školstvím či zdravotnictvím a komu přidá na důchod?

Školství

Jaká je vaše vize školství v Česku. Mělo by se něco podle vás změnit?

  • Více technického a digitálního vzdělávání

Zavedeme kvalitní vzdělávání v digitálních a technických oblastech na všech stupních. Zavedeme studijní oblast Člověk a technika s výukou předmětu Technika pro 1. a 2. stupeň ZŠ. Zavedeme program bezpečného chování na internetu jako součást výuky už od 1. třídy.

Mají se děti ve škole hodnotit známkami, nebo pouze slovně? Proč?

  • Ať si školy zvolí hodnocení samy

Oba přístupy mají své plusy a minusy. Jsme pro to, aby si formu hodnocení zvolily samy školy, respektive jejich zřizovatel.

V Česku chybí odborné profese jako sestry na ARO, truhláři, klempíři apod. Jak byste tento problém řešili?

  • Praktická výuka a zahraniční pracovníci

Do praktické výuky více zapojíme zaměstnavatele. V některých profesích chceme navyšovat kapacity zahraničních pracovníků, po kterých trh práce volá.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

Zpoplatnili byste vysoké školy? Proč ano, proč ne?

  • Ne

Mladí mají již teď mnoho překážek, například nedostupné bydlení, a nechceme je dále zatěžovat tím, že hned na startu života budou mít dluhy. Hrozilo by, že talent dětí z nízkopříjmových rodin by byl promrhán.

Jak byste nalákali mladé lidi, aby šli studovat pedagogické fakulty? Kolik by měl brát začínající učitel?

  • Vyšší platy a individuální odměny

Platy pedagogů budeme nadále navyšovat, abychom z povolání učitele opět udělali prestižní profesi. Také chceme rozvázat ředitelům ruce v odměňování. Dobrý začínající učitel tak bude moci být adekvátně ohodnocen a nebude muset jen čekat na postup tabulkou.

Zdravotnictví

Co je podle vás největším problémem českého zdravotnictví a jak ho řešit?

  • Nedostatek personálu

Musíme zastavit ochody lékařů a sester do zahraničí, tj. přidat peníze a ukázat atraktivitu jednotlivých oborů v elektronickém pojetí. Musíme také nastartovat systémový program pro lékaře a jiný zdravotnický personál ze zahraničí, například z Ukrajiny.

Je správné, že je zdravotnictví z velké míry hrazené státem? Nemělo by projít zásadní transformací a privatizací?

  • Ne, ale zvážíme připojištění

Jakékoli pokusy o privatizaci zdravotnictví zásadně odmítáme, nicméně je vhodné zahájit diskusi o získání dalších finančních zdrojů, např. umožnění připojištění.

Lidé mnohdy čekají dlouhé měsíce na operace. Co byste s tím udělali?

  • Odstraníme byrokracii

Lékaři by měli léčit, a nikoliv vyplňovat papíry. Odstraníme byrokracii, provedeme elektronizaci zdravotnictví, a také navýšíme počty lékařů. Podpoříme preventivní medicínu, díky správné životosprávě populace se stabilizuje nárůst počtu operací.

Doprava

Zrušili byste slevy ve vlacích a autobusech pro seniory a studenty, které zavedlo hnutí ANO?

  • Ne

Za poslední roky se v Česku stalo několik tragických nehod na železnici. Kde vidíte chybu a jak konkrétně byste zvýšili bezpečnost?

  • Zavedení zabezpečovače

Spustil se projekt zvýšení úrovně zabezpečení železničních přejezdů celkem na 500 přejezdech v průběhu tří let. Vybrané regionální tratě se osazují návěstidly, strojvedoucím se prodlouží čas na odpočinek mezi směnami. Definitivním řešením je ale zavedení evropského vlakového zabezpečovače ETCS.

Kolik kilometrů dálnic byste za 4 roky zvládli postavit?

  • 294 kilometrů

Do konce roku 2025 uvedeme do provozu 294 km nových dálnic a o dalších 20 km se rozšíří současné dálnice na 6 pruhů.

Zvažujete rozšíření mýta? Pokud ano, kde? Snížil byste v takovém případě spotřební daně u pohonných hmot?

  • Mýto tam, kde se objíždějí zpoplatněné úseky

Je možné zvažovat další úseky na silnicích I. třídy, pokud zde dochází k objíždění zpoplatněných úseků. Ke zpoplatnění všech komunikací se nepřikláníme. Spotřební daň z nafty jsme již snížili.

Které dopravní stavby budou za vaší vlády prioritou a jak docílíte toho, aby se postavily?

  • V roce 2022 zahájíme dvě stavby dálnice D35 v úseku Ostrov-Mohelnice a další tři stavby.
  • Do roku 2024 bude dostavěn PPP úsek na D4 a dále budeme podporovat formy financování se zapojením soukromého sektoru (PPP). Dostavěna bude většina dálnice D48 a v roce 2025 Palačovská spojka.
  • Do roku 2025 bude zprovozněna stavba pražského okruhu D0 511, další tři úseky v severní části budou v pokročilém stavu přípravy. Zprovozněno bude 21,4 km dálnice D55 ze Zlína směrem na Hodonín.
  • Do roku 2026 bude dokončená příhraniční D11, jihočeská část D3, D6 z Prahy do Bošova a D7 Praha – Chomutov; začne se stavět středočeská D3, před dokončením bude úsek D6 mezi Bošovem a Karlovými Vary či D11 mezi Jaroměří a Trutnovem.
  • Rozjedeme megaprojekt výstavby vysokorychlostních tratí, v letech 2025–2026 se začnou stavět první úseky.

Bydlení

Pro většinu Čechů je velmi drahé. Co považujete za vůbec největší problém a jak ho budete řešit?

  • Postavíme sociální byty

Zrealizujeme nízkonákladovou výstavbu sociálních bytů pro ty nejpotřebnější, podpoříme výstavbu seniorského bydlení (bytová společenství seniorů, komunitní bydlení) a výstavbu domovů s pečovatelskou službou. Budeme usilovat o nižší DPH na stavebniny s cílem zlevnění výstavby bytů.

Souhlasíte se zavedením vyšších daní pro majitele, kteří mají více bytů?

  • Ne

Souhlasíte se stavbou prefabrikovaných bytů, jak navrhuje premiér Andrej Babiš?

  • Ano

Zakázali byste služby typu Airbnb?

  • Ne

Nikoliv, ale chceme nastavit systém tak, aby pronajímatelé platili řádné daně a také aby se ostatní obyvatelé domu mohli bránit před bezohlednými pronajímateli.

Jak byste podpořili pracující mladé lidi, kteří třeba odloží založení rodiny, protože nemají pořádné bydlení?

  • Půjčkami pro mladé rodiny

Budeme dále poskytovat výhodné půjčky pro mladé rodiny. Chystáme program státních záruk pro úvěry bytových družstev, tím snížíme nájemné o cca 30 procent.

Důchody

Vláda každý rok přidávala důchodcům nad rámec zákonné valorizace. Pokračovali byste v tom?

  • Ano

V roce 2025 bude průměrný důchod 20 tisíc korun.

Byli byste pro to, aby se důchody zvedaly těm seniorům, kteří pobírají nejmenší důchody?

  • Přidáme všem

Chceme zvedat důchody všem seniorům. Všichni si zaslouží důstojné stáří. Zvedat ho pouze těm s nejmenšími důchody by popřelo prvek zásluhovosti.

Daně a finance

Zvedli byste některé daně? Které?

  • Zvýšíme daně z neřestí

Rozhodně nechceme opakovat chyby z minulosti a plošně zvyšovat v krizi velké daně. Tím myslím DPH a daň z příjmů fyzických osob a firem. Počítáme s rozumným zvyšováním daní z neřestí, tedy z alkoholu, tabáku a hazardu.

Zavedli byste nějaké nové daně?

  • Zdaníme internetové giganty

Určitě chceme danit internetové giganty a velké technologické firmy. Preferujeme globální dohodu na úrovni OECD, která umožní nastavit nové efektivní zdanění rychle rostoucí digitální ekonomiky. Prvním a zásadním krokem je navržená minimální korporátní daň ve výši 15 procent, která zajistí, aby firmy platily daně tam, kde reálně podnikají a dosahují zisků.

V Česku je jedno z největších zdanění práce. Snížili byste daně lidem?

  • Už ne

Zrušením superhrubé mzdy fakticky došlo ke snížení zdanění práce o 7 procent pro více než 4 miliony našich zaměstnanců. Další snižování v tuto chvíli neplánujeme, ale budeme bránit všem pokusům tyto daně zvýšit.

Zavedli byste znovu daň z nabytí nemovitosti?

  • Ne

Zavedli byste daňové prázdniny?

  • Ne, bylo by to nespravedlivé

Zavádět takzvané daňové prázdniny pro určitý segment ekonomiky nepovažujeme za dobře zacílený nástroj podpory. Tím spíš že by byly neospravedlnitelnou výhodou pro ostatní subjekty v ekonomice.

Považujete za nutné snížit deficit státního rozpočtu ve srovnání s posledními roky? Jaká úroveň je pro vás přijatelná a jak jí chcete dosáhnout?

  • Vyrovnaný rozpočet do sedmi let

Představila jsem alternativní scénář se silnějším konsolidačním úsilím v letech 2023 a 2024 a v letech budoucích, kde počítám s provozními úsporami státu, úpravami spotřebních daní směrem nahoru a dalšími změnami daňového mixu, revizí zdanění globálních firem a také s pokračováním důsledné redukce daňových výjimek. Díky tomuto silnějšímu konsolidačnímu úsilí dluh v roce 2024 nepřekročí 50 % HDP a strukturální schodek bude klesat zvýšenou rychlostí až o 0,8 % HDP. Pohodlně se tak vyhneme kolizi s dluhovou brzdou v následujících letech. Můj plán je dostat státní rozpočet zpět do černých čísel do 7 let, tedy v roce 2028.

Mateřství a rodičovství

Stačí rodičovský příspěvek 300 tisíc korun, nebo byste byli pro zvýšení?

  • Zvýšíme ho na 400 tisíc

ČSSD navrhuje porodné 15 tisíc pro všechny, dnes činí 13 tisíc korun jen pro lidi s nízkými příjmy. Jste pro zvýšení?

  • Porodné nemá být pro všechny

Porodné by mělo být vyhrazeno těm opravdu nejpotřebnějším. Porodnost chceme zvyšovat zejména větší dostupností školek.

Souhlasíte se zavedením zkrácených úvazků?

  • Ano

EET

Co se stane s elektronickou evidencí tržeb, pokud zůstanete u vlády?

  • EET bude pokračovat

Covid

Souhlasíte s tím, aby se lidé očkovali každý rok? Má být očkování povinné?

  • Poslechneme odborníky

Pokud odborníci doporučí, aby přeočkování probíhalo i v následujících letech po třetí dávce, jistě to umožníme. Nebudeme ale vyžadovat plošné povinné očkování.

Má být covid považován za speciální nemoc? Neměl by si každý sám zvážit, jak se k ní postaví, jako u chřipky?

  • Uvidí se na podzim, covid není chřipka

Rozdíl mezi covidem a chřipkou je v tom, že pacienti s těžkým průběhem covidu mohou zahltit kapacitu nemocnic, což ohrožuje zdravotní péči pro ostatní pacienty. Jak dále s covidem nakládat, bude zřejmější na podzim. Další vlna by měla být mnohem mírnější než minulý rok, neboť máme naočkováno téměř 60 procent obyvatel.

Jak chcete zjednodušit život lidem, kterým covid zásadně ztížil život, práci, podnikání. Měl by jim stát stále ještě pomáhat?

  • Částečně ano

Pro každé opatření, které jsme na společnost uvrhli, jsme připravili kompenzace. Postupně se ale musíme vracet do běžného stavu bez omezení i kompenzací. Pokračovat budeme v poskytování záruk pro podnikatele.

Životní prostředí

Jak byste motivovali lidi k třídění odpadů či nevyhazování odpadků do přírody?

  • Dalšími barevnými kontejnery

Češi třídí výborně, skoro nejlíp v Evropě. Aby to bylo ještě lepší, budeme dál dotačně podporovat obce, aby přidaly další tisíce barevných kontejnerů do ulic a lidem domácí kompostéry na zahradu. S odpadky v přírodě je to horší, tady pomáhá hlavně výchova v rodině i ve školách.

Spousta věcí se zbytečně balí do plastů. Snažili byste se to změnit?

  • Ano

Určitě pomůže zákaz části jednorázových plastů. A podle nové odpadové legislativy budou navíc výrobci obalů finančně motivováni, aby používali lépe recyklovatelné obaly.

Měla by být ve škole povinná výchova k ochraně životního prostředí?

  • Už dnes se učí, nový předmět by byl zbytečný

Dotace

Jsou potřeba desítky dotačních titulů? Proč se třeba obcím nedá více peněz, o kterých si samy rozhodnou, na co je dají?

  • Obce to samy nezvládnou

Dotace slouží jako podpora projektů, které právě obce nemůžou zvládnout samy. Malá obec nebude mít nikdy takový dostatek prostředků, aby si mohla postavit či opravit větší infrastrukturu sama.

Na co by dotace měly být a na co ne?

  • Na nové technologie

Dotacemi chceme podporovat především investice do nových technologií, do projektů s vysokou přidanou hodnotou, které jsou zároveň ekologicky šetrné. Obecně chceme investovat do veřejné infrastruktury. Naopak chceme provést revizi dotací pro neziskový sektor na tzv. měkké programy. Plně uznáváme potřebu řady neziskových organizací, které doplňují služby státu v sociální oblasti.

Na co by měly být státní dotace a na co evropské?

  • Státní mají vykrývat bílá místa

Ctíme pravidlo, ze národní dotace by neměly dublovat ty evropské, ale naopak doplňovat či řešit tzv. bílá místa, jako například místní komunikace, kulturní dědictví venkova, sportoviště. Dotace mají pomoci dohnat západní Evropu a je v konečném důsledku jedno, zda jde o národní či evropské dotace. Výhodou státních dotací je to, že můžeme reagovat dle aktuálních potřeb a měnit programy.

Tagy: