Pirát se Šlachtou se ve studiu shodli na otázce migrace. EU podle nich vystřízlivěla

Migranti

V okolí domova se Češi cítí bezpečně

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta a pirátský poslanec Jan Lipavský se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli na tom, že problém migrace je potřeba řešit především v zemích jejího původu a že jsou kvóty nepřijatelné. Podle průzkumu agentury STEM se ale v tomto ohledu názory voličů Přísahy a Pirátů výrazně liší.

Většina Čechů migranty odmítá, ukázal exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, které se zúčastnilo 1 014 dospělých respondentů. O migranty či uprchlíky bez ohledu na podmínky často nestojí voliči SPD (70 %), komunistů (69 %) ani vládního hnutí ANO (63 %).

Úplně největší koncentrace odmítačů se však vyskytuje u podporovatelů Volného bloku (78 %) a Přísahy (71 %). Naopak nejnižší podíl těch, kteří by byli pro plošné odmítání migrace, lze najít u lidovců (18 %) a Pirátů (25 %) se Starosty (27 %).

Zástupci Přísahy a Pirátů mají přitom na otázky migrace velmi podobné názory. Vítají například to, že některé státy Evropská unie v tomto ohledu za poslední dobu částečně vystřízlivěly a začaly upřednostňovat bezpečnost vlastních občanů před vstřícností k cizincům.

Podle předsedy Přísahy Roberta Šlachty je zásadní, aby Evropská unie důsledně hlídala svoje vnější hranice a zároveň nenutila členské státy ke kvótám. „Přísaha odmítá diktát EU. Občané si musí rozhodnout sami, koho přijmeme. Když si zvete hosta domů, taky je to na vašem pozvání a nikdo vás do toho nemůže nutit,“ řekl Šlachta ve vysílání CNN Prima NEWS.

Respondenti v průzkumu agentury STEM odpovídali také na to, zda se v Česku cítí bezpečně, nebo jestli by ČR měla věnovat více peněz na řešení migrace. Kompletní přehled otázek a odpovědí najdete v galerii.

Afghánistán nám ukázal, že dokážeme být solidární

Oba politici se shodli na tom, že přijmutí 170 Afghánců, kteří během války proti teroristům a radikálům pomáhali české armádě, bylo správné. „Afghánská kauza nám ukázala, že dokážeme projevit míru solidarity. Ohledně migrace je ale potřeba řešit problém na místě, abychom udrželi volný pohyb v EU,“ uvedl pirátský poslanec Jan Lipavský. Podle Šlachty ale obrana vnějších hranic Unie v současnosti není zrovna ideální.

„Nedivím se, že mají Češi obavy i ohledně střední Evropy. EU mluví o posílení vnějších hranic a boji s migrací, ale nic nedělá. Jsem rád, že nejsme dotčení migrační krizí jako některé okolní státy,“ zmínil. Ohledně hranic ČR by Šlachta navrhoval posílení cizinecké policie, aby měly úřady větší přehled o cizincích, kteří se v Česku nachází.

Lipavský je v otázkách vnější hranice EU větším optimistou než Šlachta. „Vnější hranice už dnes vypadá jinak než v roce 2015. Její funkčnost se ukázala i v době, když se běloruský prezident Alexandr Lukašenko snažil migraci zneužít jako hybridní zbraň proti zbytku Evropy,“ řekl pirátský poslanec.

Podle něj je stěžejní, aby Česká republika během jednání s EU aktivně projevovala své postoje a aby unie řešila migraci společně. „Pokud se nedomluvíme s Evropou, budeme muset chránit vlastní hranici. Myšlenka, že se uzavřeme v české kotlině, není zrovna představou 21. století,“ dodal Lipavský.

Tagy: