Kde se více očkovalo, tam se méně umíralo, ukazují data ze světa. Jak je na tom Česko?

Očkování seniorů

Covid oslabil dětem imunitu

Země, ve kterých se lidé nechali více proočkovat vůči nemoci COVID-19, zaznamenaly v průměru menší počet zemřelých v souvislosti s koronavirem, ukazují data. Čeští odborníci si pochvalují, že se především loni povedlo masivně proočkovat rizikové skupiny před příchodem podzimní vlny varianty delta. Úřady však upozorňují, že další přeočkování bude zřejmě nutné na podzim.

Kvůli pandemii nemoci COVID-19 zemřelo v letech 2020 a 2021 skoro 15 milionů lidí, uvedla počátkem května v novém odhadu Světová zdravotnická organizace (WHO). Jde o skoro dvakrát vyšší číslo, než uvádějí oficiální statistiky, protože WHO do celkové bilance započítala nejen oběti koronaviru, ale i úmrtí v důsledku přetíženého zdravotnictví. Údaje vycházejí ze srovnání s průměrným počtem úmrtí v letech před příchodem pandemie.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví, které během celé pandemie zveřejňovalo přehledné grafiky ke covidu, se v té nejnovější věnuje právě srovnání zemí na základě míry očkování a počtu úmrtí souvisejících s nemocí COVID-19. Data vychází z webu Ourworldindata.

„Množství studií a dat ze zemí celého světa také opakovaně potvrzovaly účinnost a bezpečnost vakcín. Včasné zavedení vakcinace zabránilo celosvětově milionům úmrtí, na Slovensku zabránily vakcíny tisícům úmrtí. Tato grafika ukazuje, že celkový počet úmrtí na Covid byl od léta loňského roku výrazně nižší v zemích s vysokou mírou proočkovaností,“ uvádí resort na Facebooku.

Dnes sme prekročili smutnú hranicu 20 000 úmrtí na Covid. WHO odhaduje, že celosvetovo si zatiať Covid vyžiadal cez 15...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, May 11, 2022

Tento nepoměr se nejvíce ukazuje například u Bulharska či Bosny a Hercegoviny, naopak vysoce proočkované státy jako Portugalsko, Španělsko či Dánsko hlásí minimum obětí. Mezi hůře postižené země se řadí právě také Česká republika či Slovensko, které v rámci Evropy patří k méně proočkovaným. České analýzy nicméně dokládají, že očkování mnoha dalším úmrtím zabránilo.

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukázala, že v listopadu 2021, kdy se v České republice šířila varianta delta, očkování dvěma dávkami snížilo riziko nákazy u osob nad 65 let o zhruba 59 %, riziko hospitalizace o více než 76 % a léčbu na JIP o téměř 85 %. Letos v únoru, kdy se už šířila nakažlivější varianta omikron, která ale obecně způsobuje mírnější průběh, bylo riziko nákazy nižší o 50 %, hospitalizace téměř 87 % a JIP 89 %.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška pomohla především vysoká proočkovanost seniorů při šíření varianty delta na podzim.

„Český národ hlasoval pro vakcinaci. Naprostá většina z nás se nechala naočkovat. Seniorní kategorie 70+ obyvatel se nechala proočkovat přes 90 procent. To je podle mě maximum dosažitelného. Tito lidé se chtějí nechat očkovat i další dávkou před podzimní vlnou, která určitě přijde,“ řekl v pátek před novináři. Doplnil, že pokud by Česko vloni na podzim zasáhla varianta delta bez proočkované populace, následky by byly tragické.

Očkováno proti covidu je asi 65 % populace včetně dětí, zhruba 75 % dospělých a přes 90 % seniorů nad 65 let. „Očkování určitě zachránilo mnoho životů,“ doplnil v pátek přednosta transplantačního centra IKEM Ondřej Viklický.

Česko chystá další očkovací kampaň

Odborníci očekávají příchod další vlny covidu letos na podzim. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je tak nutné, aby lidé absolvovali před jejím příchodem další dávku. Lidé, kteří o přeočkování v současné době uvažují, protože jim uplynula šestiměsíční lhůta po druhé dávce, podle Válka mohou počkat na podzim, aby měli před další vlnou vyšší protilátky. Chápe však, že především mladší lidé potřebují třetí dávku očkování kvůli cestování do některých zemí.

Oproti tomu rizikoví pacienti by měli na dávku zajít na přelomu léta a podzimu, aby hladina protilátek začala stoupat koncem října a klesat až v únoru. „Na podzim nás zase čeká vlna a jakýkoliv rizikový pacient, pokud se nenechá naočkovat, tak riskuje obrovským způsobem, že ohrožuje svůj život,“ vysvětlil Válek na páteční tiskové konferenci. Dodal, že vláda připravuje na konec léta kampaň, která by měla především rizikové skupiny k očkování znovu motivovat.

Očkovat se zřejmě bude potřeba každoročně. „Museli jsme změnit schéma. Už nelze tvrdit, že po další dávce budeme mít vyhráno. Je zřejmé, že pokud virus nezmizí, a nevypadá, že by mizel, tak každý podzim se budeme muset očkovat. Jednou ten virus bude agresivnější, jindy bude méně závažnější. Ale dokud tady bude, bude to nejzávažnější respirační nemoc,“ dodal ministr zdravotnictví.

Tagy: