Z mimopražských děláte lidi druhé kategorie, viní vládu hejtman Půta kvůli vakcínám

Martin Půta

Kraje se cítí znevýhodněné

Ministerstvo zdravotnictví posílá do Prahy a do Brna více vakcín na úkor krajů. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vláda nedodržuje své sliby a například z obyvatel severu Čech dělá občany druhé kategorie.

„Resort zdravotnictví rozděluje vakcíny do jednotlivých krajů zásadně nespravedlivě a v jiném poměru, než bylo původně deklarováno, tedy podle počtu lidí ve věku nad 65 let,“ rozhořčuje se Martin Půta. Podle něj se v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později. „V Libereckém kraji není dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory,“ dodává Půta.

Asociace krajů ČR bude situaci řešit v úterý na videokonferenci s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Blatný: Kraje dostávají vakcíny podle velikosti populace

Dodávky vakcíny proti COVID-19 do jednotlivých krajů se podle ministra zdravotnictví odvíjejí od počtu obyvatel a počtu lidí starších 65 let v regionu. Praha a Brno jich podle něj mají víc, protože slouží jako centrum k další distribuci pro Čechy a Moravu.

„Vím, že tam byly reklamace z některých krajů, takže ty jsem předal lidem, kteří se tím zabývají, aby to vyřešili,“ řekl Blatný. Podle něj je možné požádat o další distribuci z pražského a brněnského skladu. „Podmínkou je, aby ten, kdo žádá o další vakcíny, použil všechny předtím dodané látky,“ dodal.

Chaos od samotného začátku

Očkování seniorů starších 80 let se v Libereckém kraji, vzhledem k původním plánům, rozbíhá pomalu. Nemocnice, které očkují, měly velké potíže s adaptací rezervačního softwaru. „Naši IT specialisté, které považujeme za velmi schopné, s tím bojovali velmi dlouho. Podpora z centra byla nedostatečná,“ říká mluvčí Nemocnice Jablonec nad Nisou Jana Válková. V pondělí tam očkovali prvních deset seniorů. Ti přitom za vakcínou mnohdy cestovali i z velké dálky. Jeden z nich dorazil až z Kolína, žádné z očkovacích center v jeho blízkém okolí totiž nemělo volný termín.

„V centrálním systému to bylo špatně nastavené. My jsme horko těžko vypsali tři termíny, na které se ale bohužel klienti nedokázali přihlásit. Povedlo se to až v neděli dopoledne,“ popisuje mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Centrální rezervační systém se spustil v pátek v osm hodin ráno, a to pro osoby starší 80 let, které mají ve vakcinaci prioritu. Systém však od začátku kolaboval, lidé čekali dlouhé minuty na PIN kódy a zapomnělo se na starší rodná čísla. Když už se člověk konečně proklikal až na konec a mohl si vybrat termín a čas očkování, dozvěděl se, že už žádné termíny nejsou. A to pouze hodinu od startu přihlašování.

Tagy: