Z přepážky do vězeňské služby. Pracovníkům pošty se nabízejí tři scénáře, kde je o ně zájem?

Zemětřesení uvnitř České pošty pocítí nejsilněji okolo 950 pracovníků. Těm vedení podniku nabídne rekvalifikaci na jinou pozici, místo u obchodních partnerů či odstupné podle odsloužených let. Stejně tak se nabízí uplatnění v jiných strukturách státních firem a služeb, od policie po vězeňské služby. Některé z nich už spustily nábor a lákají k sobě nové potenciální kolegy. Scénáře, co bude s několika stovkami zaměstnanců České pošty, souvisí s velkou restrukturalizací podniku, která k 1. červenci plánuje zavřít 300 svých poboček.

Razantní řez do České pošty zdůvodnil pověřený ředitel Miroslav Štěpán několika faktory. Podle něj klesá poptávka po listovních službách, čemuž ale neodpovídá hustota poboček v České republice. Kromě ekonomické stránky věci se při zavírání pracovních míst vedení rozhodovalo také podle dojezdové vzdálenosti, dostupnosti hromadnou dopravou či počtu „přepážkohodin“.

„V roce 2018 se na pobočkách uskutečnilo 213 milionů transakcí. Letos odhadujeme, že to bude 125 milionů. To je pokles pokles poptávky o 42 procent,“ vysvětlil šéf pošty novinářům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká pošta vysvětlila, podle čeho zavírá pobočky. Překvapila nižším počtem zrušených pozic

O práci přijde podle propočtu výrazně méně lidí, než se původně předpokládalo, stále ovšem jde o necelých tisíc zaměstnanců. Právě nad jejich osudem nyní visí otazník, na výběr mají podle Štěpána několik různých možností. Z řad České pošty totiž v praxi nemusí nutně odejít, pokud například přistoupí na uplatnění v jiných profesích s jinou kvalifikací.

Velký nedostatek je stále mezi balíkovými doručovateli. Právě tam by mohly přejít posily „z přepážek“. Lidí s kvalifikací a konkrétní certifikací se taktéž nabízí možnost pracovat na pobočkách Pošta Partner, což je provozovna pod taktovkou smluvního partnera.

O zaměstnance pošty vyjádřily zájem také jiné státní podniky a služby. Nové ruce dlouhodobě poptávají úřady práce nebo vězeňské služby. „Začaly s námi projednávat, kde by dokázaly zaměstnat kolik našich zaměstnanců,“ okomentoval nabídku Štěpán.

V momentně, kdy pracovník České pošty nepřistoupí na žádnou z výše zmíněných nabízených možností, přijde na řadu klasické ukončení pracovního poměru podle platné legislativy. „To znamená, že dostane odstupné. Pokud pracuje na České poště déle než 15 nebo 25 let, dostane toto odstupné vyšší,“ podotkl Štěpán.

Pojďte k nám, taky máme přepážky, láká policie

Zaměstnance České pošty láká do svých řad například pardubická policie. V krajském městě se má podle ní rušit sedm poboček. „Řešení se tedy přímo nabízí,“ napsala policie odlehčeně na svých sociálních sítích.

Posléze vypsala několik benefitů, kterých si městská policie užívá – od uniforem s „hračičkami“ po procházky venku coby součást pracovní náplně. „Doručujeme. Ano, i strážníci někdy doručují písemnosti. A taky kolikrát naháníme adresáta. A pojištění u nás nebudete muset nikomu nabízet. Ani losy,“ zavtipkovala pardubická policie na Facebooku.

„Přepážky také provozujeme. Na přestupkovém oddělení,“ doplnila s nadsázkou.

My pobočky nerušíme – naopak. Nové strážníky sháníme! Česká pošta ve Statutární město Pardubice plánuje rušit celkem...

Posted by Městská policie Pardubice on Monday, April 3, 2023

Zrušením části poboček chce pošta ušetřit zhruba 700 milionů korun ročně. Letos by jí tento krok měl pomoci vyhnout se pádu do insolvence. Podle Štěpána by snížení minimálního počtu poboček z 3 200 na 2 900 mělo být poslední do konce příštího roku. Rozsah poskytovaných služeb pošta měnit nehodlá.

Pošta, která v současnosti zaměstnává necelých 23 tisíc lidí, původně uváděla, že v polovině letošního roku propustí 1 600 pošťáků a zruší až 2 269 pracovních míst. Nakonec kvůli snížení počtu poboček bude v polovině roku zrušeno 950 míst. Dalších 500 míst podnik ke stejnému datu škrtne v logistické síti.

Tagy: