Za 31 dní začíná MS v Kataru, zde máte 31 faktů. První šampionát, který nezažije Alžběta II.

Pro někoho extrémně zajímavé, pro jiného stále neakceptovatelné. Ale nikdo nemůže rozporovat, že už za měsíc fotbalové mistrovství světa v Kataru začne. Při příležitosti 31 dní do „mundialu“ redakce CNN Prima NEWS přináší 31 faktů vázajících se k děsivě nákladné akci umístěné do Perského zálivu.

  1. Na úvod jeden alarmující údaj odkazující na zmíněnou nákladnost. Šampionát v Kataru spolknul celkovou investici v hodnotě 220 miliard dolarů, což v přepočtu dělá 5,5 bilionu korun. Pro srovnání – předchozí MS v Rusku stálo 19krát méně.
  2. Nadcházející fotbalový svátek vyšel tak draho především proto, že sedm z osmi arén, na kterých se bude hrát, ještě donedávna vůbec neexistovalo a musely být vybudovány od píky. Jen Chalífův mezinárodní stadion byl postaven už v roce 1976, ale samozřejmě byl dán pro potřeby MS za nemalé peníze do „pucu“.
  3. Vůbec poprvé se MS koná v arabské zemi. A stejně tak premiérově startuje v listopadu, nikoliv v letním období. Za nezvyklý termín mohou vysoké teploty, příliš dýchatelno ale není ani během katarské „zimy“. Fanouškům i hráčům má ubrat pár kapek potu klimatizační systém na všech stadionech.
  4. Podruhé hostí MS zástupce z Asie. Katar navazuje na Japonsko a Jižní Koreu a jejich společný šampionát v roce 2002.
  5. Mistrovství světa nikdy nehostil menší stát – Katar se rozkládá na ploše pouhých 11 571 km². S přehledem tak trumfuje dosavadního hostitele-mrňouse Uruguay, která pořádala historicky první šampionát v roce 1930.
  6. To vítají fanoušci, kteří chtějí vidět více zápasů na více místech. Všech osm stadionů se nachází v sympatickém rádiusu 60 kilometrů. Jaký to rozdíl oproti minulému „mundialu“ v Rusku…
  7. Očekává se rekordní návštěvnost. Predikce hlásí, že od 20. listopadu do 18. prosince přicestuje do Kataru přes 1,5 milionu diváků z celého světa.
  8. Nezadržitelně se blíží první mistrovství světa, které nezažije královna Alžběta II. Vzhledem k tomu, že britská panovnice v září odešla ve věku 96 let, byla na světě už v době, kdy Uruguay pořádala první šampionát.
  9. Když se mluví o katarském turnaji, nelze opomenout také četné kontroverze. Akce topící se v luxusu je vykoupená těžkou prací statisíců zahraničních dělníků. Organizace Amnesty International opakovaně upozorňovala na to, že pracovníci umírali a byli obětmi otroctví. Za toto porušování lidských práv požadovala částku 440 milionů dolarů do kompenzačního programu. Takovouto sumu rozdává FIFA reprezentacím na odměnách.
  10. Další stín na celou akci vrhají okolnosti přiřknutí šampionátu Kataru, zemi bez fotbalových tradic. Opakovaně se v minulých letech dostávalo do titulků médií, jak si kandidující stát z Perského zálivu došel k vítězství uplácením funkcionářů FIFA.
  11. Intenzivně se také v poslední době mluvilo o tom, jak bude vypadat střet odlišných kultur – fanoušci ze Západu zvyklí oddávat se veselí v konzervativní zemi. Obavy, že alkohol bude v Kataru i během šampionátu kompletně zakázaný, padly. Zájemci jej mohou zakoupit ve fanzónách, nikoliv však na stadionech. Ti, kteří to ale s pivem nebo čímkoliv jiným přeženou, by se neměli potulovat v ulicích. Prý budou vyhrazena místa pro střízlivění.
  12. Evropa na MS vyslala Belgii, Chorvatsko, Dánsko, Anglii, Francii, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Srbsko, Španělsko, Švýcarsko a Wales.
  13. Bystřejší oko zachytilo, že mezi celkovými 32 týmy šampionátu chybí Italové, úřadující evropští šampioni. Byl to šok, když „squadra azzura“ letos v březnu v prvním kole baráže podlehla Severní Makedonii.
  14. Zatímco gigant z Apeninského poloostrova chybí, Katar si užije premiérovou účast. Reprezentace pro to nemusela udělat nic, protože pořadatelství znamená automatickou místenku.
  15. Katar však nepatří mezi největší outsidery. Nejvyšší kurzy na celkové vítězství náleží Saúdské Arábii s Kostarikou.
  16. Naopak nejvíce bookmakeři věří Brazílii a Francii.
  17. Právě Francouzi ovládli poslední MS v Rusku, když ve finále porazili Chorvatsko. Po Itálii a Brazílii se mohou stát třetí reprezentací, která dokáže na světovém šampionátu obhájit triumf.
  18. Jediným národním týmem, který nechyběl na žádném MS, je brazilský.
  19. Sázkové kanceláře už také vypisují kurzy na to, který hráč bude nejlepším střelcem turnaje. Největší šanci na to stát se nejgólovějším hráčem má mít anglický útočník Harry Kane.
  20. Celkově katarský šampionát nabídne 64 zápasů.
  21. Mistrovství světa „vykopne“ utkání domácího Kataru s Ekvádorem. Začíná 20. listopadu v 17:00 středoevropského času.
  22. Oproti předchozím MS byl navýšen maximální počet hráčů, které reprezentace zapisují na soupisku. Místo 23 mužů trenéři mohou do svých plánů zahrnout 26 hráčů.
  23. Když byla řeč o nejvýznamnějším týmu, který má během listopadu a prosince volno, je třeba zmínit také jednu konkrétní superstar, jíž se šampionát netýká. Norsko se nekvalifikovalo, a tak fanoušci v Kataru přijdou o ofenzivní umění rozjeté letní posily Manchesteru City Erlinga Haalanda.
  24. Zatímco teprve 22letý Haaland ještě bude mít několik příležitostí o šampionát zabojovat, dva velké příběhy se chýlí ke konci. Pro Cristiana Ronalda i Lionela Messiho – pětinásobného a sedminásobného vítěze Zlatého míče – bude Katar s největší pravděpodobností posledním MS, na kterém si zahrají. Kdyby si dvě legendy moderní éry fotbalu chtěly dát ještě šampionát v roce 2026, bude jim v té době 41, respektive 39 let.
  25. Messi i Ronaldo budou v Kataru shodně na svém pátém MS. CR7 na rozdíl od Argentince zapsal aspoň jeden gól v Německu, Jižní Africe, Brazílii i Rusku. Oproti tomu Messi neskóroval v Jižní Africe.
  26. Ani jeden z nich už zřejmě nemůže překonat rekord Miroslava Kloseho. Bývalý německý forvard se na MS celkově trefil 16krát. Messi má šest gólů, Ronaldo sedm.
  27. Maskotem letošního mistrovství světa je chlapec Laíb, jehož jméno v arabštině znamená „supertalentovaný hráč“. Laíb pochází z paralelního světa a povzbuzuje všechny k tomu, aby si věřili.
  28. Kopat se bude do míče s názvem Al Rihla, který jako tradičně vyrobila společnost Adidas. Navazuje na Telstar 18, Brazucu, Jabulaniho nebo Teamgeist.
  29. Systém VAR, videoasistent rozhodčího, byl poprvé na světovém šampionátu využit před čtyřmi lety v Rusku. V Kataru vzhledem k nynější všeobecné zavedenosti nemůže chybět. Může zasáhnout do rozhodnutí o penaltě, odvolat gól z ofsajdu, případně zpětně vyhodnotit faul jako hodný červené karty.
  30. Novinkou ale bude technologie poloautomatizovaného ofsajdu. Týmu rozhodčích umožňuje v ohledu postavení mimo hru dělat přesnější a rychlejší rozhodnutí. Systém jsme vám detailně představili už dříve.
  31. S touto novotou se bude muset poprat i trojice žen. Stephanie Frappartová z Francie, Rwanďanka Salima Mukansangaová a Jošimi Jamašitová z Japonska se staly prvními rozhodčími, které byly delegovány na mužské mistrovství světa.

Tagy:
Francie Brazílie Lionel Messi Alžběta II. Cristiano Ronaldo MS ve fotbale FIFA fotbal Katar sport Rusko Stéphanie Frappartová Mistrovství světa v Kataru 2022 národní tým stadiony Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale Lionel Messi Katar Harry Kane Miroslav Klose