Záběry drtivého úderu raketometu HIMARS. Ukrajinci okupantům zničili obávaný „Tulipán“

Ukrajinci zničili ruský samohybný minomet 2S4 Tulpan.

Ukrajinci zničili ruský samohybný minomet

Ukrajinská 3. útočná brigáda má na Donbase další zářez. Ve spolupráci s taktickou skupinou „Adam“ se jí povedlo zdemolovat obrovitý ruský minomet 2S4 Tulpan. Ukrajinci k úderu využili obávaný salvový raketomet americké výroby HIMARS. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době probíhající ruské invaze složité nezávisle ověřit.

„Ruský samohybný minomet 2S4 Tulpan byl zničen pomocí HIMARS. O odhalení a následující zásah se postaral letecký průzkum naší brigády ve spolupráci s taktickou skupinou ‚Adam‘,“ uvedla ukrajinská 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Humor, který drtí ruskou propagandu. Hnutí vtipálků poutá pozornost až v Moskvě

Ukrajinská armáda rovněž připomněla, že obrovitý minomet 2S4 Tulpan – známý pod přezdívkou Tulipán – je jednou z velmi obávaných zbraní, které ruská armáda během invaze na Ukrajině nasadila. Velké dělo na mohutném pásovém podvozku je navrženo tak, aby bylo schopno prorazit a zdemolovat i velmi dobře opevněné úkryty, a to včetně důležitých velitelských stanovišť.

Kromě odpalování konvenční munice ho lze využít i pro chemické nebo jaderné nálože. „Nyní jsme jeden z těchto vzorků nevratně demilitarizovali,“ dodala ukrajinská 3. brigáda s tím, že k úderu mělo dojít v okolí Bachmutu. Právě u tohoto doněckého města zmíněná vojenská skupina v poslední době často operuje.

Nedávno se vojákům 3. brigády povedlo během krvavé zákopové přestřelky zlikvidovat desítky ruských okupantů. Brutální video pořídil jeden z Ukrajinců pomocí kamery GoPro.

O několik dní později 3. útočná brigáda vzala útokem pás stromů, v němž se utábořili ruští vojáci. Několik z nich skončilo v zajetí. Jeden z okupantů se rozhodl během procesu „kapitulace“ odjistit granát. Ukrajinský voják, který pořídil záběry na kameru, s ním však neměl sebemenší slitování.

Tagy:
válka minomet Ukrajina Rusko Donbas těžká technika dělo dělostřelectvo Doněcká oblast 2S4 Tulpan salvový raketomet Bachmut HIMARS Ukrajinská 3. útočná brigáda samohybný minomet