Zabezpečte před příchodem zimy své chaty a chalupy pomocí moderních technologií

S koncem chalupářské sezóny se opět stává aktuální zásadní otázka – jak nejlépe zabezpečit svoje víkendové obydlí před nechtěnými návštěvníky, všelijakými zloději a nenechavci. Moderní chalupáři se nespoléhají jenom na zámky a okenice, ale sází na chytré bezpečnostní zařízení.

Krádeže vloupáním do opuštěných chat a chalup jsou pro zloděje stále výhodnější byznys, a my jim to bohužel velmi často usnadňujeme. Překonat dveře či okna ve slabě zabezpečených chatách či chalupách bývá pro ně snadnou a rychlou záležitostí. V mžiku tak přijdete nejenom o své cennosti ale i o iluze a radost, kterou vám chalupaření přináší.

Nedávejte zlodějům šanci

Zlodějům bohužel nahráváme my sami svojí lehkovážností. Na chatách a chalupách totiž často necháváme nejenom drahé zahradní vybavení, jako jsou sekačky trávu a různé řetězové pily či zahradní nábytek, ale také elektroniku – hlavně televizory, přehrávače a v poslední době i počítače. To vše jim doslova servírujeme nedostatečně zabezpečené a dobře viditelné na předpokládatelných místech. Mnohem bezpečnější je toto snadno přenositelné vybavení co nejdříve po ukončení sezony převézt na bezpečnější místo, tedy domů.

V okolí objektu ale také není vhodné nechávat volně položený stavební materiál, všelijaké trubky či nářadí a jakékoli jiné předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do domu. Samozřejmě doporučujeme čas od času chalupu navštívit, posekat trávu, zkrátka dát o sobě vědět, aby bylo na první pohled zřejmé, že objekt není zcela opuštěný, i to dokáže zloděje odradit.

Dalším krokem k jednoduchému zajištění může být mechanické zabezpečení objektu v podobě kvalitního zámku, bezpečnostních dveří, bytelných okenic a jiných bezpečnostních prvků, které také mohou odradit nezvané hosty. Nicméně, ani sebelepší mechanická ochrana zloděje odradit nemusí, proto doporučujeme instalaci elektronického zabezpečovacího systému, tedy alarmu.

Mělo by být zabezpečení vidět?

V první řadě se rozmyslíme, zda zloděje chceme již na první pohled informovat o tom, že objekt je nějakým způsobem zabezpečený. Může proto být umístěné na dobře viditelném místě anebo naopak skryté. Samozřejmě ale, co se týče kamer, ty jsou vidět standardně, a to na optimálně vybraných místech tak, aby zabírali rizikové přístupové cesty a kritická místa. Viditelné bývají také akustické sirény, jednoduše proto, aby je bylo co nejlépe slyšet. Nicméně většina detektorů je zpravidla pohledům skrytá, a to i z důvodu možné deaktivace lupičem.

Elektronika dokáže nejenom odradit

Často se stává, že zloději, kteří zaregistrují kameru, se jen porozhlédnou po okolí a radši jdou dál. Nikdy totiž nemají jistotu, jak silně zabezpečený objekt ve skutečnosti je. Podobně je tomu i u alarmu. Moderní alarmy však neslouží jen k zabezpečení objektu, ale také k usnadnění každodenního života. Automatizačních funkcí je celá řada. Můžete s alarmem, respektive ovladačem například otevírat garážová vrata, nastavit si automatické osvětlení přístupové cesty, anebo na dálku přes aplikaci zapnout bojler či topení, takže když přijedete na chalupu, bude vás čekat příjemně vyhřátý interiér i teplá voda.

Instalaci svěřte odborníkům

I když se může zdát, že instalace zabezpečení je snadný proces, přesto doporučujeme přenechat je odborníkům. Nejenom pro správné fungování alarmu je totiž nezbytné, aby systém instalovala profesionální, a hlavně certifikovaná montážní firma. Odborníci navrhnou optimální typy detektorů vhodných pro konkrétní objekt, nastaví jejich citlivost, poradí s jejich nejlepším rozmístěním, a hlavně následně se o systém budou pravidelně starat. Dokonce se může i stát, že pojišťovna bude vysloveně trvat na odborném zabezpečení a laicky provedenou instalaci neakceptuje.

Nepodceňujte pravidelný servis

Po instalaci se vysloveně doporučuje pravidelný servisní zákrok, který je jediný zárukou toho, že alarm bude po celou dobu fungovat standardně. Samozřejmě záleží na tom, zda je zařízení drátové nebo bezdrátové s detektory. U bezdrátových systémů je potřeba navíc pravidelně měnit baterie, tím pádem se servisní technik musí se dostavit častěji.

Jak elektronické zařízení funguje

Jakmile zloději vstoupí do střeženého objektu, spustí se akustická signalizace poplachu. To znamená, rozezní se siréna a vám, tedy majiteli přijde na mobil notifikace poplachu. Nicméně ne vždy můžete na poplach rychle reagovat nebo jej dokonce nezaregistrujete. Většinou totiž spíte, jste v zaměstnání nebo na místě, kde není signál. Na poplachy se nedoporučuje reagovat, například ani při řízení vozidla, protože můžete ohrozit sebe i své blízké. Proto je dobré alarm napojit na bezpečnostní centrum, kde operátoři reagují na poplachy 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Při poplachu okamžitě zkontrolují situaci na obrazu z kamer, a do napadeného objektu vyšlou zásahovou jednotku k prověření situace. Současně informují Policii České republiky.

Planý poplach

Může se samozřejmě stát, že poplach spustí nějaké zvíře, kterému se do chaty či chalupy podaří proniknout. Většinou jsou ale alarmy a čidla na takové technické úrovni, že menší zvířata jako jsou psi, kočky, kuny či myši dokáží odfiltrovat speciální čočkou.

Kolik a jaké detektory pořídit

Základem celého systému zabezpečení je ústředna, která je jakýmsi mozkem a sbírá informace z jednotlivých detektorů systematicky rozmístěných po objektu. Detektory jsou různého typu a podle toho se i instalují. Pohybové, tedy pro ochranu před vykradením nejdůležitější, detektory se typicky instalují do rohu místnosti tak, aby pokryly celou podlahovou plochu prostoru. Magnetické detektory, které zabezpečuji plášť budovy, tedy v našem případě chaty či chalupy, se instalují na dveře a okna. A do třetice požární detektory jsou typicky umístěné na stropu.

Nejnovější trendy alarmů

U dnešních alarmů je velmi důležité, aby ovládání bylo intuitivně jednoduché, aby jej bez problémů zvládli mladší školáci i senioři. Typicky se alarmy ovládají přes klávesnici, kde na první pohled vidíte, jaké části jsou zakódované a jaké odkodóvané. Jednodušší je však spínání pomocí dálkového ovladače, kde vás o aktivaci informuje zvukový signál.

Velký trend jsou různé užitečné aplikace. Například když odjíždíte z chalupy a na cestě domů si vzpomenete, že jste možná nezakódovali. Díky modernímu zařízení se ale nemusíte vracet, jednoduše přes aplikaci si vše zkontrolujete a případně objekt zabezpečíte.

Tagy:
chata zámek zabezpečení instalace chalupa zloději vykradení Policie České republiky videokamera poplašné zařízení