Tlak na zestátnění ČEZ bude sílit, míní experti. Zachová se Česko jako Francie?

ČEZ znovu zdraží ceny energií

Francie pokračuje ve svém tažení za levnější elektřinou. Poté, co tamní vláda zastropovala ceny, hodlá zestátnit podnik EdF, což je francouzská obdoba tuzemské společnosti ČEZ. Podle ekonomů nyní bude sílit tlak i na českou vládu, aby se odhodlala k podobnému kroku. Premiér Petr Fiala (ODS) už před časem potvrdil, že vláda uvažuje o restrukturalizaci polostátního energetického podniku. Ta by měla proběhnout do dvou let.

Letošní zima bude v Česku krutá. Kromě hrozícího nedostatku plynu je jisté, že ceny elektřiny během podzimu opět vystřelí vzhůru. Vláda proto hledá cesty, jak je kontrolovat. Jednou z variant je úplné ovládnutí společnosti ČEZ.

„K tomu, aby vláda mohla prostřednictvím ČEZ mluvit do cen energií, jí chybí souhlas minoritních akcionářů, kteří vlastní třicet procent společnosti,“ vysvětlil Fiala. Možností se nabízí několik. Například odkup zbylých akcií, anebo rozdělení společnosti a ovládnutí její části.

„Pokud by došlo ke znárodnění části zodpovědné za výrobu a distribuci elektřiny i jaderné energetiky, tak to by stát vyšlo minimálně na dvě stě miliard korun,“ přiblížil cenu takového kroku ekonom Lukáš Kovanda. Nakupovat akcie pak nemusí přímo stát, ale samotný ČEZ.

„Stát má jako 70procentní akcionář dostatek hlasů, aby si všechny procesy odhlasoval,“ podotkl energetický expert a akcionář ČEZ Michal Šnobr. Podle dalších expertů je vyloučené, abychom řešily například tím, že elektřinu přestaneme vyvážet. „Kdybychom uplatňovali politiku ‚my si necháme elektřinu, ale chceme váš plyn‘, tak si asi každý divák představí, že takhle může v mezinárodní politice těžko fungovat,“ varoval Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Opozice tvrdí, že ovládnutí ČEZ bude trvat. A řešení je potřeba hledat rychleji. „Daleko rychlejší by byla cenová regulace. Tu jsme my opustili. Slováci to udělali, regulují ceny elektřiny do teď, a mají elektřinu asi pětkrát levnější než má Česká republika,“ zdůraznil poslanec a ekonom Jan Hrnčíř (SPD).

Vláda měla dávno zastropovat

Že měla vláda sáhnout k zastropování cen, si myslí i energetický expert a bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček. „To už měla udělat dávno. Nešlo o sektorovou daň, šlo o zdanění nepřiměřeně vysokých zisků v jaderných elektrárnách, protože výroba není zatížena emisními povolenkami. Kdyby to vláda udělala, lidé by nemuseli trpět takto enormním navýšením cen elektrické energie,“ podotkl.

Dodal, že zestátnění ČEZ je reálné. „Jde o to, kolik to bude stát. Vláda hledá cesty, kudy peníze získat. Druhou alternativou je rozdělení ČEZ na jednotlivé segmenty. To je z důvodu toho, že by vláda na zestátnění neměla peníze,“ dodal.

Restrukturalizace ČEZ přitom byla ve hře už před pěti lety, vláda Andreje Babiše (ANO) ji ale tehdy odmítla.

ČEZ bude znovu zdražovat

U největšího českého dodavatele se navíc bude až o dvacet procent zvedat cena elektřiny. Zvýšení se týká produktů pro nové zákazníky nebo pro ty, kterým končí fixace. Není ale jediná, která v poslední době zdražuje a zdražovat bude.

Namísto šesti tisíc téměř sedm a půl. Tolik za megawatthodinu elektřiny od srpna zaplatí noví zákazníci ČEZ, kteří si cenu zafixují na tři roky. Důvodem je rapidní zdražování energií na burzách. „Nezvyšujeme ceny pro stávající zákazníky, tam ceny držíme. Ale v případě, že zákazník přijde a řekne, že potřebuje elektřinu nebo plyn na dva roky či více let, tak tam jsou velkoobchodní ceny výrazně vyšší,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Naposledy přitom ČEZ ceníky měnil před měsícem. Polostátní dodavatel ale není jediný, kdo zdražuje – podmínky se změnily i u PRE nebo Centropolu.

„Úplně běžné to není, ale když se podíváme na to, co se děje na trhu, tak si myslím, že to až takové překvapení není. S tím, jak dobíhají staré kontrakty, které energetiky měly, tak de facto musejí reagovat a přizpůsobovat ceny v čase,“ poznamenal k tomu ekonom Petr Dufek.

Zdražování pro stávající zákazníky prý zatím ani jedna z firem neplánuje. Do budoucna ho ale nevylučují. „Zatím konkrétní datum připravené není. Uvidíme, samozřejmě se to nedá držet donekonečna,“ podotkl mluvčí PRE Petr Holubec.

Nejhorší a zřejmě finální navýšení cen by nás mělo čekat na přelomu podzimu a zimy.

Tagy: