Prosinec je pro majitele restaurací a hospod dlouhodobě nejsilnějším měsícem v roce. Mohou za to firemní předvánoční večírky, ale i setkávání přátel, kteří na sebe neměli během roku tolik času. Letošní poslední měsíc roku se ale zapíše do dějin jako nejhorší v novodobé historii. Hospodští a restauratéři kvůli vládním protiepidemickým opatřením přicházejí skoro o 500 milionů korun denně.
Letošní sezóna vánočních večírků dostala tvrdý zásah. Ačkoli se Česko na počátku prosince oficiálně přepnulo do 3. stupně vládního systému PES a restaurace či hospody mohly opět přivítat své hosty, ani ne po týdnu se situace začala zhoršovat. Vláda už v minulém týdnu nařídila posunout zavírací dobu z 22. na 20. hodinu a nyní je ve hře úplné uzavření stravovacích provozoven.
„Tržby gastronomických zařízení se v České republice za běžných podmínek pohybují průměrně kolem 500 milionů korun denně. V předvánočním čase však bývají o čtvrtinu až třetinu nad tímto průměrem, takže se pohybují kolem 670 milionů za jediný den,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.
Nejde ale jen o samotné hospody, restaurace nebo bary. Na gastronomická zařízení jsou navázány další služby v podobě cateringových nebo eventových firem, taxislužeb a podobně. „Letos mnohé firmy kvůli covidové situaci večírky zcela vypustily nebo je pořádají on-line formou. Jeno menší část firem pořádá setkání ve zkrácené podobě tak, aby se vešly do kratší otevírací doby restauračních podniků,“ dodal Kovanda.
Prosinec: minus deset miliard
Právě zkrácení provozní doby, respektive posunutí „zavíračky“ na osmou hodinu večerní, si vyžádalo obří ztráty. „Kvůli tomu, že musíme zavřít už v osm, přicházíme asi o čtyřicet procent tržeb,“ řekla CNN Prima NEWS Gabriela Schönbauerová, majitelka restaurace a minipivovaru Monopol v Teplicích. V jejím případě jde na celkovou bídu ještě o relativně dobrý výsledek.
Podle Kovandy se totiž tržby v sektoru pohostinství nyní pohybují zpravidla asi na třetině obvyklých adventních částek. Činí tedy jen asi 220 až 230 milionů korun denně. „Gastronomická zařízení tak v současné doby tratí zhruba 450 milionů korun každý den právě kvůli citelnému narušení vrcholné sezóny celého roku,“ dodal Lukáš Kovanda. Celková prosincová ztráta se tak dá odhadnout na téměř deset miliard korun, bereme-li v potaz jen prvních 22 dní měsíce.
Vládní protiepidemická opatření dopadají ještě tvrději na ubytovací služby. Přestože pro hoteliéry neplatí ve 3. stupni PES žádná omezení, co se týká poskytování ubytovacích služeb, často se musejí potýkat s nulovým zájmem hostí. Redakce CNN Prima NEWS popsala příběh provozovatelky penzionu na horské chatě Rýchorka v Krkonoších Aleny Duškové. Přestože mohla nabízet ubytování, nikdo tuto možnost nevyužil. Dušková se proto dostala do situace, kdy už neměla peníze ani na elektřinu. Na tu se jí nakonec složili lidé na sociálních sítích.