Žádný trik, pouze zodpovědnost. Novinář přiblížil vítězství Meloniové i její vztah k Rusku

Giorgia Meloniová

Novinář přiblížil vítězství Meloniové

Stefano Magni je italský novinář, spisovatel a překladatel. Žije a pracuje v Miláně, píše především pro on-line deník La Nuova Bussola Quotidiana. Zahraniční média podle něj vítězku italských voleb Giorgii Meloniovou vykreslují jako extremistku jednoduše proto, že o ní nic nevědí a její existenci zaznamenaly až nedávno. I přes její problematickou minulost jí považuje za zodpovědnou političku.

Strana Meloniové zažívá raketový vzestup. V roce 2018 ve volbách získala čtyři procenta, o dva roky později v eurovolbách získala šest procent a letos to bylo 24 procent.

„Jde o opravdu ohromný skok dopředu. Žádná italská strana takový skok nezažila. Největší podporu ale získala v posledním roce, kdy se Itálie musela vyrovnávat s covidem a ekonomickou krizí. Meloniová zaujala ty, kteří nesouhlasili s drakonickými opatřeními v době covidu a s radikálními škrty v ekonomice,“ vysvětlil Magni.

Dalším důležitým moment však byl ten, kdy Itálie rozhodovala, zda pošle Ukrajině zbraně. „Ačkoliv mohla Meloniová být klidně proti, nakonec souhlasila, čímž ukázala, jaké jsou skutečné zájmy Itálie. Zachovala si starší voliče a zároveň získala nové. Není to o tom, že by měla nějaký trik, který by ji dovedl k vítězství, ale jednoduše to, že ukázala, že je zodpovědná,“ pokračoval novinář.

Vznikla strana, kterou Itálie nezažila

Média však brzy první italskou premiérku označují za extremistku. Takové tvrzení ale Magni vyvrací. „Větší extremistku z ní dělají zahraniční média. Ta ji však znají poměrně krátce, začalo se o ní psát až v souvislosti s její kampaní. Přirovnávají ji k Marine Le Penové, což není úplně přesné – zastává trochu jinou politiku,“ podotkl.

Je toho názoru, že politika Meloniové je pokusem o moderní konzervatismus inspirovaný tím britským, ale spolupracující například i s polskými konzervativci. „Vznikla tak strana, jakou Itálie ještě nikdy nezažila,“ zdůraznil novinář. Následně přiblížil, jaké vztahy má Meloniová s Čínou či Ruskem. „U Číny je zcela jasné, že ji Meloniová nikdy nevnímala jako partnera, vždy stála proti ní a jejímu režimu. Naopak podporovala Taiwan,“ sdělil.

Jak se postaví k Rusku a EU?

U Ruska se však jedná o velkou neznámou. „K Rusku dříve měla poměrně blízko, a to například skrze Berlusconiho, jenž je obecně znám svým přátelstvím s Putinem. Nyní se však zdá, že Meloniová obrátila. Snaží se spolupracovat s NATO, ale uvidíme, jak se to vyvine,“ pokračoval Magni.

Dodal, že pokud Meloniová dokáže odolat podpoře Orbána, který v pondělí požádal o zrušení protiruských sankcí, pak bude moci být definitivně a legitimně považována za věrného člena NATO. Zajímavé bude sledovat také její vztahy s Evropskou unií. „Její strana Fratelli di Italia byla vždy euroskeptická. Tvrdí, že Itálie je na EU příliš závislá, ale Meloniová zároveň pochopila, že s odchodem z EU by Itálie nesla těžké následky,“ dodal s tím, že i přesto se nová premiérka zřejmě uchýlí ke spolupráci s euroskeptičtějšími státy, jako je Polsko nebo Maďarsko.

Tagy: